Késtél a munkából? – A legjobb és legrosszabb mentségek

szerző: Jobline
2018 február 05.

Légy őszinte, de ne vidd túlzásba, és okosan adagold a kifogásokat.

A reggeli késésre számtalan mentségünk lehet. Egyesek teljesen jogosak, például amikor a bébiszitter az utolsó pillanatban lemondja az időpontot, vagy amikor minket vagy a családtagjainkat baleset ér, vagy hirtelen lebetegedünk, esetleg amikor az időjárási vagy közlekedési viszontagságok miatt elakadunk a városban. Ám ott vannak azok a kifogások is, melyek túlságosan bizarrul hangzanak ahhoz, hogy komolyan vehetőek legyenek, vagy egyáltalán nem a helyzetnek megfelelőek.

A CareerBuilder A legjobb kifogások a munkából való késésre című felmérése alapján ezek a leggyakoribb kifogásaink:

 • közlekedési dugó (39%)
 • alváshiány (19%)
 • elakadt a busz/villamos (8%)
 • rossz időjárás (7%)
 • a gyerekek ellátásával kapcsolatos teendők (6%)

A kutatásból sajnos az is kiderült, hogy a késésnek súlyos következményei is lehetnek. Három munkavállalóból egy (35%) elbocsátja a késő alkalmazottat, 48% elvárja a munkavállalóitól, hogy minden nap pontosak legyenek. 34% mondja azt, hogy egyszer-kétszer engedélyezi a munkavállalóknak a késést mindaddig, amíg nem válik belőle rossz szokás, illetve a munkáltatók 18%-át egyáltalán nem érdekli, hogy a dolgozók hogyan kezelik az idejüket, amíg rendesen elvégzik a munkájukat.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Ugyanez a felmérés a legbizarrabb kifogásokat is sorra vette, íme a legkreatívabbak:

 • Egy alkalmazott azt állította, hogy egy zebra futott rá az autópályára, ami feltartotta a forgalmat (az alkalmazott mentségéért szóljon, hogy a mentség igaz volt).
 • Egy dolgozó macskája állítólag beragadt a WC-be.
 • Egy alkalmazott nem tudott reggelizni, mert elfogyott a müzlihez a tej, ezért vennie kellett, mielőtt a munkába indult volna.
 • Egy dolgozó a kontaktlencséhez használt szemcsepp helyett véletlenül ragasztót öntött a szemébe.
 • A munkavállaló elfelejtette, hogy a cég megváltoztatta a székhelyét
 • Az egyik alkalmazott azt mondta, hogy a tetőn lévő lyukból csepegő esővíz ráesett az ébresztőórájára, így az elromlott.

 

 

 

De mégis milyen magyarázatot adjunk, ha késünk a munkából?  A The Balance cikke szerint ezeket a tippeket kövessük, ha elszundítottunk:

Azonnal adjuk a főnökünk tudtára: Ha úgy adódott, hogy muszáj kivennünk egy nap szabadságot, vagy csak később tudunk a munkába érkezni, lehetőleg minél hamarabb adjuk ezt a főnökünk tudtára telefonon vagy e-mailben. Ha lehetséges, inkább ajánljuk fel, hogy később bemegyünk az irodába, és ha kell, plusz órákat maradunk délután, hogy pótolni tudjuk az elveszett órákat.

Legyünk (majdnem mindig) őszinték: Egy jónak tűnő hazugság miatt nagy eséllyel bukhatunk le a későbbiekben a főnökünk vagy a kollégáink előtt, hiszen nem mindig egyszerű megjegyezni, kinek, mit mondtunk. A hazugságok pedig nem tesznek túl jót a renoménknak.

Ne legyünk túl őszinték: Miközben az őszinteség gyakran a legjobb politika, ne menjünk bele a részletekbe. Egy túlságosan részletes kifogás hamisnak tűnhet, még ha nem is az. Különösen akkor, ha egy másik munkáltatónál interjúztunk. Ilyenkor mondjuk azt, hogy egy fontos találkozónk volt – ennyi elég is lesz.

Spóroljunk a kifogásokkal: Történnek olyan dolgok, amelyek felett nincs irányításunk: a gyerekek betegek lesznek, durrdefektet kapunk, leáll a metró. Ám próbáljunk ügyelni arra, hogy ne szaporodjanak fel az ilyen esetek, különben a vezetőnk megbízhatatlannak fog minket tartani.

Gondoljuk meg, mikor érdemes késnünk a munkából: Ha lehetőségünk van a dolgok minimális befolyásolására, lehetőleg a sürgős dolgokat is halasszuk olyan időpontra, amikor nem kell a munkánkat feláldozni miatta, vagy a távollétünk nem lesz ennyire szembeötlő. A fontos találkozókat, orvoslátogatásokat lehetőleg a nap végére ütemezzük.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen