6 dolog, amit soha nem mondj a főnöködnek

szerző: Jobline
2018 február 06.

Ne hozz szóba olyasmit, ami egyébként is nyilvánvaló vagy rossz színben tüntetne fel, esetleg csak fölöslegesen megorrolna rád miatta.

Mindenkivel előfordul, hogy olyat mond, amit nem kellene. Általában könnyű elsimítani a dolgot, elég egy bocsánatkérés, és fátyol borul az esetre. Ám vannak kivételek: alaposan válogasd meg a szavaidat, ha a főnökkel beszélsz, mert egy rosszkor, rosszul elejtett mondatnak messzemenő negatív következményei lehetnek. Lássuk, mit törölj sürgősen a szótáradból.


Fizetésmelést szeretnék
Ez nem sokkolóan új információ, ezért fölösleges fárasztani vele a főnököt. Az ember mindig annyi pénzből nem tud kijönni, amennyit éppen keres, szól a mondás, és ezzel mindenki tisztában van. Nem erősíti a kijelentés hitelességét, ha megindoklod valamilyen magánjellegű problémával, például megnőtt a hitel törlesztőrészlete vagy ágynak esett valaki a családban. Ez senkit nem hat meg, főleg nem a főnököt.

Mit mondjál helyette? Például ezt: „Szeretnék fizetésemelésről beszélni, mert úgy gondolom, az elmúlt negyedéves teljesítményem alapján aktuális lenne.” Mielőtt ezt mondanád, természetes készülj fel megfelelő adatokkal, amelyek igazolják, hogy valóban bizonyítottad a rátermettségedet.


Képtelen vagyok XY-nal dolgozni
Ez a leggyakoribb dolgozói panasz, hiszen emberek vagyunk, és előfordul, hogy két személyiség nem passzol egymáshoz, vagy egy inkompetens munkatárs megnehezíti a napi feladatok elvégzését. Csakhogy két baj van azzal, ha valaki a kollégájára panaszkodik. Aki negatív megjegyzést tesz egy kollégájára, maga is negatív megvilágításba kerül, ráadásul egy munkahelyi vezető nem szívesen foglalkozik azzal, kinek milyen gondja-baja van a másikkal. Egy főnök legfeljebb akkor lép ilyen esetben, ha az ellentétek veszélyeztetik a munkamenetet, de ennek következményeit a panaszkodónak is viselnie kell.

Mi a teendő? Ha a kolléga szimplán idegesítő, nincs mit tenni, el kell viselni, lehetőleg minimálisra csökkentve a közvetlen kommunikációt. Amennyiben a munkatárssal az a baj, hogy nem áll a helyzet magaslatán, ez megemlíthető a főnöknek, de úgy, hogy az információ semleges töltetű legyen, és azonnal megoldást is kell mellékelni. Például így: „Attól tartok, Balázs túl van terhelve, mert nem készül el minden tervezetttel időben. Jobb lenne, ha átütemeznénk a feladatai egy részét, mert ha egyenletesebben oszlanak el a teendői, valószínűleg lélegzethez tud jutni.”.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


Nem én tehetek róla
Ha másvalaki miatt nem tudod hatékonyan végezni a munkádat, ne az legyen a reakciód, hogy rámutatsz arra, aki a hunyó. A fenti példánál maradva, ha Balázs késlekedése miatt csúszik a projekted, ne mószerold be a főnöknél, hanem az árulkodós részt átugorva állj elő megoldással: megint csak beválhat például a feladatok és határidők újraszervezése.

 De hát mindig is így csináltuk
Egyetlen állandó dolog van, és ez a változás, hangzik az örökbecsű mondás. A munkahelyi vezetők nagyon nem szeretik, ha valaki képtelen alkalmazkodni, és arra hivatkozik, hogy eddig is jól elvolt a szervezet a korábbi módszerek alkalmazásával. Vagyis ha az a feladat, hogy ezentúl valamit másképp kell csinálni, nyitottan és poztívan kell reagálni.

Például így: „Ez egész jól hangzik, de vegyük végig, hogy fogunk működni, mert eddig nem így csináltuk.”


Engem nem ezért fizetnek. / Én ezért nem kapok semmit.
Ha valami kívül esik a feladatkörödön, azt jelezni kell, de nem mint egy sértődött óvodás, hanem tárgyilagos hangnemben.

Például így: „Azt hiszem, nem erre szól a jogosítványom, esetleg megkérhetnénk Katát, ő jobban ért hozzá.” Vagy így: „Nem erre szól ugyan a jogosítványom, de tekintettel arra, hogy szorít az idő, megcsinálom. Azért jobb lenne, ha ennek a feladatnak állandó gazdája lenne.”


Teljesen el vagyok havazva
Sokan tartanak attól, hogy ha nem vállalnak el egy pluszfeladatot, lustának fogják őket tartani, és inkább fogcsikorgatva megteszik, amit kérnek tőlük. Ez ugyanolyan rossz stratégia, mint mártírképpel túlterheltségre panaszkodni. A konstruktív és pozitív megoldás valahol középen van. Például: „Szívesen megcsinálom, mert látom, hogy sürgős, de ahhoz át kell szervezni a most futó projektemet, különben soha nem fogom utolérni magamat. Segítenél ebben?”

 

A Business Insider cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen