Így ismerd fel és előzd meg a kiégést, mielőtt még legyűrne téged

szerző: Jobline
2018 február 09.

A kiégés mindenkit fenyeget, aki beletemetkezik a munkába. Ismerd fel a jeleit, még mielőtt bekövetkezne!

Nem nehéz elérni, hogy kibillenjünk az egyensúlyi helyzetünkből, hiszen mindannyian hajlamosak vagyunk 110 százalékot nyújtani magunkból. Pedig ez nem a siker kulcsa, hanem inkább a kiégésé. Ha úgy sprintelünk, hogy visszatartjuk a lélegzetünket, akkor soha nem leszünk képesek egy újabb versenyt teljesíteni, hiszen túl kimerültek leszünk hozzá.

Azt feltételezzük, hogy ha kimerültek vagyunk, akkor biztosan hasznos dologgal töltöttük az időnket, pedig ez nem igaz. A munkának nem kell szükségszerűen keménynek és fájdalmasnak lennie ahhoz, hogy egyben hatékony is legyen. A kimerültség nem a hatékonyság biztosítéka, hanem inkább a kiégésé.

De hogyan jósoljuk meg a kiégést?

Az úgynevezett Túlterheltségi Ciklus segítségével fülön tudjuk csípni a bajt: ez egy testre szabható diagram, amely segít felismerni a saját, egyedi kiégési ciklusainkat az alábbi lépések segítségével:

#1. lépés: Vegyünk elő egy papírlapot és egy ceruzát.

#2. lépés: Rajzoljunk egy órát jelképező kört rá. A 12-es szimbolizálja a teljes kiégést. Gondoljunk arra, mikor voltunk képtelenek bármire is a tv-nézésen kívül, vagy menjünk vissza ahhoz a ponthoz, amikor egészségügyi hátrányaink is származtak a teljes kimerültségből. Ezek az esetek foglalnak helyet 12 óránál.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#3. lépés: Lépjünk vissza 11:30-hoz, és gondoljuk végig, mi történt, mielőtt teljes „kiégési módba” kerültünk volna. Általában meg szoktuk érezni ezt a pontot, csak nem akarunk róla tudomást venni: lehet ez egy újabb kötelezettségvállalás akkor, amikor valójában már egyáltalán nem vagyunk lelkesek a feladat iránt.

#4. lépés: Jelöljük jelenlegi kiégési-helyzetünket az órán
Az óra megmutatja, hol állunk épp a személyes kiégési ciklusunkban. Ha elértük a 6 órát, jegyezzük fel, és próbáljuk visszavezetni magunkat 1 órához ahelyett, hogy a 7-esre lépnénk. Ha ismerjük a ciklusunkat, megváltoztathatjuk, és felszámolhatjuk azokat a szokásokat, amelyek végül a kiégéshez vezetnek.

 

 


Ha kezdünk a kiégési ciklusunk tetőpontjához érni, ezzel a három módszerrel tudjuk kezelni a helyzetet:

#1. Találjuk meg a támogatási rendszerünket
Egyedül nem tudunk hatékonyan megküzdeni a kiégéssel, ezért törekedjünk arra, hogy minél többet legyünk emberek között. Nem feltétlenül szükséges a kiégésről beszélnünk velük, az is elég, ha minőségi időt töltünk együtt. Olyanok társaságát keressük, akik tudják, hogy értékesek vagyunk függetlenül attól, hogy milyen eredményeket hozunk. A burnout ugyanis kapcsolatban áll a teljesítménykényszerrel.

#2. Tartsunk szüneteket
A kiégés nagy része mentális, ezért ha azon kapjuk magunkat, hogy gorombán bánunk magunkkal, például kritizáljuk, ostorozzuk magunkat, akkor álljunk meg, és ne hallgassunk a fejünkben élő kis őrmesterre. Sokszor nem a munka mennyisége miatt égünk ki, hanem a belső, kritizáló monológtól.

#3. Készítsünk listát
Amikor a kiégés felé közeledünk, úgy érezhetjük, mintha minden dolgot egyszerre kéne megoldanunk, és mindegyik kiemelt fontosságú feladat lenne. Kérjünk meg valakit, hogy segítsen fontossági sorrendbe állítani ezeket a feladatokat, megállapítani, melyik élvezzen elsőbbséget. Túlterheltség esetén ugyanis nehéz megkülönböztetni, mi az, ami lényeges.

Ahelyett, hogy a kiégést jó munkád bizonyítékaként fognád fel, inkább gyakorolj egy kicsivel több öngondoskodást. Hosszabb távon így sokkal produktívabb lehetsz.


A Fast Company cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


kiégés  •  burnout
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen