Ez a megoldás, ha erőt vesz rajtad az önbizalomhiány az új munkahelyeden

szerző: Jobline
2018 február 12.

Ha kevésnek érzed magad az új feladatokhoz, át kell alakítanod a gondolkodásodat, mielőtt teljesen kétségbeesnél.

Az álláskeresés nem kevés stresszel járó folyamat, de sokan tapasztalják, hogy akkor jön csak a neheze, miután megkapták az áhított munkát. Új feladatokkal, felelősségekkel és új arcokkal kell megismerkedni, ami látszólag túl nagy tehernek bizonyulhat. „Nem erre számítottam, azt sem tudom, mihez kapjak, nem is nekem való ez az állás, kár volt jelentkezni” – ilyen kétségbeesett gondolatok fogalmazódhatnak meg a frissen munkába állt alkalmazott fejében. Hogyan lehet rendet tenni ebben az érzelmi káoszban? Egészen másra kell összpontosítani, és elmúlik a pánik. Három dolgon gondolkozz el, tanácsolja Katie Douthwaite, a The Muse munkatársa.

1. Valamiért csak fölvettek
A HR-es vagy a cégvezető alighanem meglátott valamit benned, ha egyszer úgy döntött, hogy fölvesz. (Kivéve, ha zseniális színész vagy javíthatatlan hazudozó vagy, aki bárkit be tud csapni, de ezt a lehetőséget remélhetőleg kizárhatjuk.) Minél összetettebb volt a kiválasztási folyamat – többkörös interjú, assessment center –, annál valószínűbb, hogy alkalmas vagy az állásra, mert ezek a kipróbált módszerek nagy eséllyel kiszűrik az alkalmatlan jelölteket.

De mi van akkor, ha pillanatnyilag tényleg nem vagy alkalmas a feladatra? Ez létező opció, de nem kell pánikolnod. Ugyanis lehet, hogy pont azért vettek fel, mert úgy látták, még nem vagy ugyan „kész”, de megvan benned a potenciál, hogy megtanuld az új ismereteket és elsajátítsd azokat a készségeket, amelyek a munkádhoz kellenek. Ne feledd, a jó kiválasztási szakember nem a lila mókust kergeti – a tökéletes jelöltet, akivel az az egyetlen probléma, hogy nem létezik –, hanem azt a munkatársat, aki általában beleillik a vállalati kultúrába, és tapasztalatai, képességei alapján számítani lehet arra, hogy beletanul a munkakörébe. Ha megvan az elszántság, akarat és az alapvető készségek, menni is fog. Erre gondolj.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK2. Ha kételkedsz magadban, az árt a legtöbbet
Amikor olyan gondolatok foglalkoztatnak, hogy nem vagy alkalmas az új munkádra, a következő fázis az, hogy a kilépést latolgatod, attól tartva, előbb-utóbb úgyis lebuksz. Pedig úgy kellene hozzáállnod a dologhoz, hogy előtted van egy kihívás, és most az a feladat, hogy viszavonulás helyett felvedd a kesztyűt. Ha kételkedsz önmagadban, az lefelé tartó spirálhoz vezet: minden feladat megoldhatatlannak tűnik, minden beszélgetés a főnökkel olyan kihallgatássá válik, amelynek célja, hogy lelepleződj: tévedésből vettek fel a céghez.

Verd ki a fejedből, hogy mit nem tudsz, és arra se gondolj, mikor fognak mások rájönni a hiányosságaidra. Haladj lépésről lépésre, tanulj és merj kérdezni, hiszen új vagy a munkahelyeden.

 

 


3. Örülj neki, hogy nem értesz mindenhez
Roppant kellemetlen dolog, ha úgy érzed, hogy nem vagy elég képzett a munkádhoz, de pont ez a jó benne. Mert ahhoz, hogy sikeres lehess, ki kell lépned a komfortzónádból, erőfeszítéseket kell tenned: fel kell másznod egy magaslatra, ahol eddig még nem jártál. Gondolj csak bele: ha úgy csöppentél volna az új állásodba, hogy mindent ki tudsz rázni a kisujjadból, annyi lenne a dolgod, hogy reggel megjelensz a munkahelyeden, rutinból végrehajtod a feladataidat, aztán délután hazamész. Maga a dögunalom, nem? Már az első hét után azon törhetnéd a fejed, hol találhatnál érdekesebb munkát, ami kihívást jelent, és ahol sikerélményt okoz, ha meg tudod oldani az embert próbáló feladatokat.

Nem értesz mindenhez, nagyszerű! Keress magadnak mentort, nézz utána a részleteknek, iratkozz be online tanfolyamra, tanulj és tanulj – tegyél meg mindent annak érdekében, hogy minél rövidebb idő alatt jól teljesíthess az új pozícióban.

A siker megjutalmaz az erőfeszítésekért, és rájössz, talán nem is szabad olyan munkát elvállalni, amelynek elvégzéséhez minden tudás a birtokodban van.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen