8 jele annak, hogy még mindig úgy keresel munkát, mint a 90-es években

szerző: Jobline
2018 február 22.

Még mindig a régi önéletrajzodat frissíted, és álláshirdetések után vadászol? Küzdesz a LinkedIn használatával? Lehet, hogy leragadtál az old school álláskeresési technikáknál, ezért nem jutsz sikerre? Íme néhány jel arra, hogy ideje felvenned a tempót a mai korral.

#1. Még mindig azt gondolod, hogy az önéletrajzod rólad szól
A munkavállalók azzal is törődnek, mit kínálsz nekik, de sokkal jobban foglalkoztatják őket a saját igényeik. Szabd az önéletrajzodat és LinkedIn profilodat az iparág elvárásaihoz. A konzervatív munkáltatókat klasszikus önéletrajz formával kell lenyűgöznöd, a marketinges és kreatív munkáknál alkotószellemedet kell megvillantanod. Használj bennfentes nyelvet, iparági kulcsszavakat. Korlátozd a munkatörténetedet az elmúlt 10-15 évre, a korábbi tapasztalatokat csak foglald össze röviden. Jelölj ki olyan készségeket, amire a munkáltatónak szüksége van, például a csapat motiválása, nagy projektek levezénylése, költségek csökkentése, nyereség elérése, így biztosabban jutsz be az interjúra.

 

#2. Figyelmen kívül hagyod a közösségi médiát, különösen a LinkedInt
Ha nem emlékszel belépéskor a LinkedInen használt jelszavadra, akkor az biztos jele annak, hogy ideje mihamarabb kezelésbe venned az oldalad. Vedd figyelembe azt is, hogy a toborzók a Facebookon, az Instagramon, esetleg a Twitteren is utánad keresnek.

 

#3. Az önéletrajzodnak túl sok célcsoportja van
Ha még mindig úgy gondolod, hogy egy „általános” önéletrajz hasznos, akkor nagyon rosszul gondolod. Lenyűgöző a készségek széles skálája, de az önéletrajznak inkább a munkáltatók szükségleteit kell visszatükröznie. Például az értékesítési vezetők felvételére szoruló vállalatok jövedelemtermelő szakértelmet igényelnek, ezért ebben a tekintetben zavaró lehet az informatikai, mérnöki készségek feltüntetése. Ha készségeid több karrierhez is illenek, készíts minden egyes karrierhez külön-külön önéletrajzot.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

#4. Úgy gondolod, minden önéletrajznak egyoldalasnak kell lennie
Régen ez igaz volt, ám most előtérbe helyeződött a személyes márkaépítés, illetve a jövőben is piacképes készségek fontossága, ezért teljesen rendben van, ha több oldalas önéletrajzot adsz le, csak arra ügyelj, hogy a formátum is az érdeklődés fenntartását szolgálja.

 

#5. Legtöbb idődet az állásajánlatok követésével töltöd
Az álláshirdetésekre való jelentkezések megnehezítik a jelentkezések hadából való kitűnést. Ehelyett inkább olyan cégeket keress fel, akiknek szüksége lehet a képességeidre, még akkor is, ha jelenleg nem hirdetnek állást. Olvasd el mindig a piaci híreket, éves jelentéseket, és alakítsd át az önéletrajzodat a vállalat igényei szerint. Keresd meg a cég alkalmazottait a LinkedInen, kövesd őket.

 

Forrás: Flickr.com

 

#6. Ritkán ellenőrzöd az online identitásodat
Manapság erős digitális jelenlét kell ahhoz, hogy kedvező képet adj magadról a munkáltatónak, de biztosnak kell lenned benne, hogy online identitásod egyedi és könnyen megtalálható. Ha a neved gyakori, kénytelen leszel olyan trükkökkel élni, amivel megkülönbözteted magad a druszáidtól, például vezethetsz blogot.

 

#7. Úgy gondolod, hogy a fejvadász majd talál neked egy állást
A fejvadászok jelölteket találnak az állásokra, nem állást keresnek a jelölteknek. Vagyis, ha szeretnél váltani, jobban teszed, ha nem rögtön egy fejvadászhoz mész, hanem inkább naprakész önéletrajzot írsz vagy kapcsolatokat építesz.

 

#8. Továbbra is a régi módszereket alkalmazod, és várod, hogy valami új történjen
Az álláskeresés megváltozott, lépést kell tartanunk. Használod a LinkedInt? Ügyelj arra, hogy mit mondasz a csoportokban vagy a posztjaidban. Online jelentkezel eredménytelenül? Vesd össze a képességeidet a versenytársaidéval egy LinkedIn kutatás során, és ennek megfelelően módosítsd őket, ha kell. Kiküldtél egy régi motivációs levelet? Inkább olvass az új technikákról, formátumokról.

 

 

A Recruiter cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen