Még nem tudod, hol szeretnél elhelyezkedni? Ez a pár tipp segíteni fog!

szerző: Jobline
2018 február 25.

Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket, és rájössz, merre kell elindulnod.

Számos fiatal felnőtt számára nehéz lehet betörni a munkaerőpiacra. Nem azért, mert nem értenek semmihez, épp ellenkezőleg: számos tevékenységet kipróbáltak, sok minden iránt érdeklődnek, ezért tanácstalanok, mi legyen az a konkrét karrierösvény, amint érdemes volna elindulni. Hirtelen úgy érezhetik, választaniuk kell a technológia és a művészetek, a politika vagy a főzés között, így nehéz eldönteniük, mi legyen a hivatásunk, és mi maradjon meg hétvégi hobbinak. Ám ha okosan játszanak, rátalálhatnak egy olyan rugalmas karrierlehetőségre, amely nem korlátozza őket túlságosan. Csupán időt kell szánniuk arra, hogy feltárják az összes nyitva álló kaput.


Találd ki, mi az, ami nélkül nem tudnál élni
Egy 2015-ös Gallup felmérés azt találta, hogy azon fiatal felnőttek közül, akik több mint három hónapig voltak egy vállalatnál, 60 százalék azért maradt, mert a munkája lehetővé tette számára, hogy azt csinálja, amit a legjobban szeret. Ez a tényező nagyobb hatást gyakorolt a munkavállalók elégedettségére, mint a megnövekedett bevételek. Vajon miért lehet ez?

A válasz egyszerű: az emberek boldogabbak, amikor a mindennapos munkájuk során azt csinálják, amit szeretnének. A trükk az, hogy rájöjj, mi ez a foglalatosság. Első lépés, hogy elgondolkodj azon, mi tesz egy nehézkes feladatot jobban elviselhetőbbé. Képzeld el például, hogy az egész napot takarítással kell töltened. Vajon kevésbé lesz kényelmetlen feladat, ha egy csapattal dolgozhatsz? Vagy segítene a megoldásban, ha először helyesen azonosítanád a szükséges tisztítószereket? A kérdésekre adott válaszok segítenek abban, hogy eljuss ahhoz, amire szükséged van a karrieredben.

Ha ennél is mélyebbre szeretnél ásni a motivációdhoz, fontold meg az online személyiségértékelések vagy karrier felderítő alkalmazások használatát. Lehet, hogy meglepődsz majd azon, mik derülnek ki rólad, és hogy ezek hogyan tudják szűkíteni a lehetőségek számát.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Találd meg azt az iparágat, amely érdekel
A végzettséged könnyebbé, de nehezebbé is teheti bizonyos munkakörök megszerzését, de nem korlátozza teljes mértékben azoknak az iparágaknak a számát, ahol elhelyezkedhetsz. Ha például biológiából van diplomád, akkor nemcsak orvosi vagy tudományos területeken helyezkedhetsz el, ha számítógépes programozó vagy, nem muszáj a technológiai iparban dolgoznod. Sok készség átvihető ugyanis egyik iparágból a másikba. Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a kutatási késségek különféle iparágak 10 legfontosabb készségei között szerepelnek.


 Olyan szervezeteket keress, amelyek honorálják az együttműködést
Mindegy, milyen karriert választasz, esélyed van arra, hogy a kötelezettségek nem felelnek meg az érdeklődésednek. De ez nem jelenti azt, hogy le kell húznod a rolót: léteznek olyan szervezetek, melyek ösztönzik az együttműködést, és lehetővé teszik, hogy más dolgokkal is foglalkozz, még ha azok nem is részei a munkádnak. Ha például értékesítő vagy, dolgozhatsz együtt a marketing vagy design csapat tagjaival is. Vagyis a kijelölt feladataidon túl lehetőséged lesz számos kapcsolódó tevékenység folytatására. Amikor megfontolod, hogy melyik cégnél szeretnél dolgozni, érdeklődj utána, hogy milyen a csapatmunka, vannak-e osztályok közötti projektek…stb.


Azokra a vállalatokra fókuszálj, ahol fejlődni lehet
Minél több dolog érdekel, annál kényelmetlenebbül érezheted magadat olyan munkahelyen, ahol nem tudsz új dolgokat tanulni. Olyan szervezetekre van tehát szükséged, amelyek támogatják a karrierfejlesztést. A karrierlehetőségek felkutatása során ismerd meg, hogyan közelíti meg a cég a képzést és a fejlesztést. Az összes alkalmazottat ugyanarra a képzésre ösztönzik, vagy a dolgozók kiválaszthatják, mit tanulnak? Ha nem érzed úgy, hogy lehetőséged lesz a különböző képességek elsajátítására, valószínű nem az lesz a megfelelő hely a számodra.


Jusson idő a lehetőségek számbavételére
Ha tényleg alaposan átgondoltad az összes opciót, látni fogod, hogy olyan megoldást is találhatsz, amely kielégíti a „többdimenziós” munka iránti vágyadat, és nem kell egyetlen egy szerepben dolgoznod egész pályád során.


A The Balance cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen