Így takarítsd ki a digitális lábnyomodat, mielőtt állásra jelentkezel

szerző: Jobline
2018 február 27.

A HR-es és a leendő főnököd biztosan rád fog guglizni. Előzd meg a lebukást!

A múltat nem lehet végképp eltörölni, de a nyomait el lehet tüntetni, vagy legalábbis törekedni kell rá.

Amitóta létezik közösségi média, a felhasználók profiljai kimeríthetetlen információforrást jelentenek. Az önéletrajzból, a kísérőlevélből és az állásinterjún megfigyelhető attitűdből kialakul egyfajta konszolidált kép a jelöltről, a Facebookon, az Instagramon és más platformokon viszont mindenki általában a felszabadultabb, privát arcát mutatja, ami jelentősen árnyalhatja a róla alkotott véleményt. A kiválasztási szakemberek és a munkáltatók ezért böngészik oly szívesen a jelentkezők közösségi médiás profiljait, s amit ott találnak, nagyon gyakran befolyásolja a jelöltekkel kapcsolatos döntéseiket.

Előfordulhat, hogy egy régi, már elfeledett poszt rossz színben tüntet fel, romba döntve a rólad kialakított kedvező véleményt.

A bonyodalmakat természetesen úgy lehet a legkönnyebben elkerülni, ha valaki csak decens posztokat rak ki, de gimis vagy főiskolás korában ki gondol arra, hogy jó pár évvel később még baj lehet egy vicces bulifotóból vagy hirtelen felindulásból tett megjegyzésből? Marad tehát a takarítás, a kompromittáló nyomok gondos eltüntetése.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Állítsd privátra a közösségi médiás profiljaidat
Amikor belépsz a munka világába, a professzionális arcodat kell mutatnod. Kellemes dolog, ha az embernek több ezer úgynevezett barátja és még több követője van, mert felszökik tőle a dopaminszinted, de mit ér mindez, ha a privát profiljaid miatt bukod a kiszemelt állást? Ráadásul a barátok és követők jó részét nem is ismered vagy csak felszínes kapcsolat fűz hozzájuk. Nem sokat veszítesz tehát, ha a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon és egyebütt teszel egy lépést hátrafelé, és privátra állítod a profilodat. Ennek az az előnye is megvan, hogy csökken a közösségi médiában elpocsékolt időd mennyisége, mert nem kell folyton ellenőrizned, milyen interakciók történtek a mátrixban, amíg ittál egy kávét.
Minősített esetben azonban a privátra állítás nem túl gyümölcsöző megoldás: akkor ugyanis, ha a médiában vagy kreatív területen szeretnél elhelyezkedni. Erről szól a következő passzus.

 


Fésüld át az idővonalaidat
Amikor a profiljaid pozitív referenciaként szolgálhatnak, nem jó megoldás, ha egyszerűen visszavonulót fújsz. Őrizd meg azt, ami pozitív színben tüntet fel, a többit töröld. Ilyenkor át kell fésülni a profilokat és az idővonalakról ki kell gyomlálni minden kompromittáló megjegyzést vagy fotót. Annak idején jólesett poénkodni, esetleg levezetni a pillanatnyi frusztrációt, de most ne maradjon semmilyen idétlen vagy rosszindulatú momentum. A politikai állásfoglalásokat is töröld, még akkor is, ha nem lehet beléjük kötni. Ne legyen semmilyen támadási felület egy oly korban, amikor listázzák az embereket.


Vigyázz a tagekre
Akkor sem ülhetsz nyugodtan a babérjaidon, ha már mindent megtettél annak érdekében, hogy ne maradjon rólad olyan kompromittáló kép vagy szöveg a közösségi médiában, amit te posztoltál. Ettől függetlenül még ott vannak a barátok, ismerősök posztjai, ahol tagelve vagy. Ezek megjelennek a Google-keresésekben, tehát oda kell rájuk figyelni. Kérd meg a barátaidat, hogy szedjenek le a képeikről, videóikról és posztjaikról, de a legjobb, ha személyesen utánamész az egyes bejegyzéseknek. Ha sok úgynevezett barátod van, ez embert próbáló munka lehet, de megéri a fáradság.

A gyomlálás irányt mutat a jövőre nézve is: csökkent közösségi aktivitás mellett kisebb a veszélye annak, hogy rád nézve előnytelen posztban említenek.

Guglizz magadra
A takarítás végső, nagyon fontos lépése: keress rá saját magadra, hogy lásd, mibe botlik az, aki a digitális lábnyomodra kíváncsi. Olyan dolgok is előkerülhetnek ennél a mozzanatnál, amiket rég elfeledtél, vagy azt hitted róluk, hogy elnyelte őket az internet feneketlen bugyra. Az internet azonban nem felejt. Ha kompromittáló momentumokra bukkansz, tüntesd el őket, vagy próbáld elérni, hogy az oldal tulajdonosa vagy adminja szedje le az anyagot. Előfordulhat, hogy nem sikerül. Ebben az esetben nyugodj bele, hogy így jártál, és készülj fel a kellemetlen kérdésekre.


A Fast Company cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen