Így szereld le udvariasan a pletykás kollégát

szerző: Jobline
2018 március 05.

A pletyka megmérgezi a munkahelyi légkört, ezért gátat kell neki szabni, de úgy, hogy a lépés ne legyen újabb konfliktusok forrása.

Minden munkahelyen akad pletykálnivaló. Bonyolult a szociometria: a kollégák keresztbe-kasul utálhatják egymást, ellenérzéseket válthat ki a főnök s nyilván akadnak páran, akik nagyon ráérnek, és csöndes internetezés helyett kibeszélnek másokat, esetleg rémhíreket terjesztenek leépítésekről, átszervezésekről. Pletykálni persze jó, mert a kibeszélő egyfajta terápiaként megszabadulhat bizonyos lelki terhektől, hosszú távon azonban káros folyamatról beszélhetünk: gyengítik a vállalati kultúrát, tekintélyek dőlnek romba és nem halad a munka.

Mindezek miatt a pletykálkodókat le kell állítani, de udvariasan, különben két íróasztallal odébb már rólunk fognak pletykálni. Vessünk be hatásos válaszokat, amelyek elvágják a további szóáradatot.

#1. Hát ez nem úgy hangzik, mintha igaz lenne
Ez minden pletykánál beválhat, mert megkérdőjelezi a közlés létjogosultságát. Persze ha elszánt pletykálkodóval van dolgunk, még kötheti az ebet a karóhoz, de a legtöbben elbizonytalanodnak és kevésbé frusztráló alanyt keresnek.

#2. Biztosan nehéz napja van. És arról hallottál, hogy…
Amikor valaki másra panaszkodik a pletykálkodó, empatikus közbevetéssel lehet elvágni a szöveget. Utána jöhet a terelés valamilyen súlytalan témával, mondjuk hogy a hirdetési osztályon hárman is gyereket várnak, ezért új embereket kell fölvenni.

#3. Ajjaj! Inkább arról beszéljünk, hogy van a lányod: felépült már a síbalesetéből?
Ez a terelés minősített esete: úgy fordítjuk a beszélgetést, hogy a pletykálkodó a személyes dolgairól meséljen, amit minden ilyen típusú ember szeret. Lehet, hogy ezzel újabb unalmas szövegelés veszi kezdetét, de legalább nem lesz benne rosszindulat.

#4. Szívesen beszélgetnék erről, de teljesen be vagyok havazva
Erre nem lehet mit mondani, a pletykálkodó csak akkor folytatja, ha különösen tapintatlan.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK#5. Ezt el sem hiszem, nekem nem volt vele semmi problémám, csak jó tapasztalataim vannak
Nehéz úgy ócsárolni valakit a háta mögött, ha az alanynak jó véleménye van az illetőről. A pletykálkodó elbizonytalanodik és legközelebb talán nem is jön oda áskálódni, mert nem volt sikerélménye.

#6. Ha ez igaz, nem is akarok többet hallani róla
Ezt a választ csak elnéző mosoly kíséretében, mintegy tréfásan szabad tálalni, nehogy agresszív visszautasításnak tűnjön. Szintén elejét veheti annak, hogy a pletykálkodó máskor is velünk ossza meg a rémhíreit.

 

 


#7. Hagyjuk az ilyen pletyiket, inkább arról mesélj, hogy sikerült a szilvásváradi hétvége
Ez már a második védelmi vonalba tartozik. Ha az első hárítás nem sikerült, nyomatékosítani kell, hogy nem vagyunk kíváncsiak a pletykákra, de azért a kollégával nincs bajunk, mesélhet a hétvégéjéről. Bár ez sem érdekel, pár percet azért ki lehet bírni a jó viszony fenntartása érdekében.

#8. Ezt inkább vele beszéld meg, öntsetek tiszta vizet a pohárba
Amikor a pletykálkodó más inkompetenciájára vagy idegesítő viselkedésére panaszkodik, azonnal bele kell fojtani a szót, udvariasan jelezve, hogy ez az ő problémája, amit neki kell megoldania.

#9. Ne haragudj, de föl kell hívnom anyámat
Nem túl elegáns, de hatásos megoldás: ki merne tovább pletykálni, amikor valaki sürgősen a saját anyjával akar beszélni?

# Plusz jó tanács: keveset áruljunk el magunkról
Nyilván van olyan munkatársunk, akivel a magánéleti problémáinkat is gond nélkül meg tudjuk beszélni, a pletykálkodó viszont ne kerüljön a belső köreinkbe. Az ilyen ember biztos, hogy a tőlünk nyert bizalmas információkat szertehurcolja az irodában, esetleg tovább is költi őket. „Nem csoda, hogy ilyen szétszórt, ha egyszer romokban a magánélete.” „Most már értem, miért nem akarta megmutatni a kisfiát: ilyen ronda gyereket még életemben nem láttam.” „Biztos azért nem mesél a temetésről, mert rosszul sikerült, pedig milyen szép volt az idő.”

Az ilyen pletykáknak jobb elejét venni, ugye?


A The Muse cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen