Eláruljam a főnökömnek, hogy nem vagyok elégedett a munkámmal? Itt vannak a válaszok, mikor igen, mikor ne

szerző: Jobline
2018 március 07.

Alighanem mindenkivel előfordul előbb-utóbb, hogy rájön: nem szereti a munkáját. Kockázatos erről beszélni a főnöknek, de kockázat nincs esély a változásra. Mi a helyes stratégia?

Van, hogy valaki kinövi az adott pozíciót, és komolyabb feladatra vágyik, de nincs lehetőség előléptetésre. Mások rájönnek, hogy ez a munka nem is nekik való, vagy az új főnökkel nem tudnak kijönni.

Akármi is az elégedetlenség oka, veszélyeket rejt előhozakodni ezzel a főnöknek. Az ugorhat be neki, hogy más munka bukkant fel a láthatáron, és ennek megfelelően kezeli a beosztottját.

Ugyanakkor mégis jelezni kell a problémát, mert ha a főnök nem tud róla, nem is segíthet megoldani. Mérlegelni kell tehát a helyzetet, hogy az adott paraméterek mellett mi a teendő.

Tehát: szóljunk-e a főnöknek?

Igen, ha: megvan, hogy mi a probléma (és mi rá a megoldás)
Ez a legtisztább helyzet, mert nem pusztán egy panasszal járulsz a főnök színe elé, hanem tarsolyodban van a megoldás is. Együtt finomhangolhatjátok a teendőket, és mindkét fél elégedetten léphet tovább.
Ne, ha: nem is tudod, mitől lennél boldogabb
Ha nincs meg a megoldás, ne is próbálkozz, mert üres nyavalygásnak tűnik a problémát, ami jelentősen rongálja a renomédat.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Igen, ha: a főnöknek módjában áll megoldani a problémát
Csak akkor jelentkezz a panaszoddal – előléptetést, fizetésemelést, új feladatkört, rugalmasabb munkavégzést szeretnél – ha a főnököd ebben tud segíteni, vagy a siker reményében továbbíthatja az észrevételt az ő főnökeinek.
Ne, ha: a főnök nem tud segíteni
Lehetnek olyan égető problémák, amelyekkel kapcsolatban jogosan panaszkodsz, ám a főnöknek nincs meg a kompetenciája ahhoz, hogy a helyzeten változtasson. Ilyen lehet a céges politika általános iránya, a menedzsment rossz döntései, a tökéletlen szervezeti komunikáció vagy egyéb tényezők, amelyek felett a felettesednek nincsen hatalma. Ebben az esetben nem érdemes háborgatni. Az viszont mérlegelhető, hogy bizonyos kérdésekkel a HR-hez is lehet fordulni, amennyiben van kompetenciájuk az adott területen.

 


Igen, ha: nincs vesztenivalód
Olyan súlyos is lehet a helyzet (vagy annak tűnik), hogy amennyiben nem orvosolják a problémádat, kénytelen vagy kilépni. Ebben az esetben nyugodtan előállhatsz a panaszoddal, legfeljebb ha rosszul sülnek el a dolgok, el kell menned. Ám csak akkor lehetsz igazán magabiztos, ha már tudod, hogy hová mész: van konkrét ajánlatod, vagy minimum világos az irány, merre fogsz új állást keresni. Az is alapszabály, hogy vésztartalék nélkül nem érdemes komoly váltáson gondolkozni.
Ne, ha: nincs más opció
Amikor nem tudsz elmenni, mérlegeld, hogy tényleg olyan reménytelen-e a helyzet. Előfordulhat, hogy egyedül is orvosolni tudod a problémát. Lehet, hogy sikerül önállóan megoldást találni, esetleg rájössz, nem is olyan siralmas a helyzet, csak felnagyítod a problémákat, mert mondjuk magánéleti tényezők miatt könnyebben elkeseredsz. Gondolj bele, hátha meg tudsz barátkozni a munkáddal, ha az élet minden területén rendet raksz.


Igen, ha: a főnök arról híres, hogy kiáll az embereiért
Nézz utána, hogyan viszonyul a főnök azokhoz a beosztottaihoz, akik valamilyen panasszal fordultak hozzá. Rövid úton megszabadul tőlük, vagy megvizsgálja az esetet, és mindent megtesz a megoldás érdekében? Keress hiteles forrásokat, ne dőlj be mindenféle pletykáknak. A kapott információk birtokában ki tudod alakítani a helyes stratégiát: érdemes-e a főnökhöz fordulni, s ha igen, mikor és hogyan.
Ne, ha: a főnök nem foglalkozik a dolgozók panaszaival
Akadnak olyan menedzserek, akik személyes sértésnek veszik, ha valamilyen problémával jelentkeznek náluk a beosztottaik. Ha a te főnököd is ilyen, nem érdemes bármivel is megkeresni, vagy oldd meg egyedül a problémát, vagy keress másik munkahelyet.


A The Muse cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen