Ha mindez igaz rád, alighanem fejletlen az érzelmi intelligenciád

szerző: Jobline
2018 március 09.

Az érzelmi intelligencia (EQ) fontosabb, mint az IQ, legalábbis ami a sikert illeti. Ha az alábbi 11 megállapítás igaz rád, érdemes felkeresnek egy coach-ot vagy egy pszichológust, mert valószínűleg van behoznivalód.

#1. Soha nem gurulsz dühbe
Az érzelmi intelligencia (EQ) nem arról szól, hogy folyton kedves vagy mindenkihez, hanem arról, hogy rugalmasan menedzseled az érzelmeidet a lehető legjobb eredmény érdekében. Ez néha azt jelenti, hogy azt is tudtára adod másoknak, ha feldúlt, szomorú vagy frusztrált vagy. Ha igyekszel mindig elégedettnek és vidámnak látszani, annak nincsen semmilyen haszna. Az érzelmileg intelligens emberek negatív és pozitív érzelmeket egyaránt kifejeznek a helyzetnek megfelelően.

#2. Könnyen stresszelsz
Amikor valaki elfojtja az érzelmeit, azok könnyen kellemetlen indulatokká alakulnak: feszültség, stressz, nyugtalanság keletkezik. A kezeletlen érzelmek nagy terhet jelentenek testnek és léleknek. Az érzelmi intelligencia segít a stressz menedzselésében, azonosítani és kezelni tudod a nehéz helyzeteket, mielőtt a dolgok irányíthatatlanná válnak.

Azok, akiknek nem áll rendelkezésre megfelelő érzelmi intelligencia, hajlamosak más, kevésbé hatékony eszközökhöz folyamodni, hogy kezelni tudják a hangulatukat. Kétszer annyira hajlamosak a szorongásra és a depresszióra, amit tudatmódosító szerekkel és öngyilkos gondolatok dédelgetésével próbálnak „gyógyítani”. Emiatt rossz esetben maradandó testi és lelki károsodást szevednek, még rosszabb esetben meghalnak.

#3. Gyenge az érdekérvényesítő képességed
A magas EQ-val megáldott emberek ügyes egyensúlyban tartják a jó modort, az empátiát és a kedvességet annak érdekében, hogy érvényesülhessenek és meghúzhassák a határokat. Ez a tapintatos kombinációs ideális a konfliktuskezelés céljából. A legtöbben azonban, ha kutyaszorítóba kerülnek, passzív vagy agresszív viselkedésre váltanak. Az érzelmileg intelligens emberek megtalálják az egyensúlyt és asszertívak maradnak, mert vigyáznak arra, nehogy a szűretlen érzelmi rakciók úrrá legyenek rajtuk. Ennek köszönhetően ki tudják védeni a nehéz természetű vagy mérgező hozzáállású emberek kártevését anélkül, hogy ellenségeikké tennék őket.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#4. Csökevényes az érzelmi szótárad
Érzelmei mindenkinek vannak, de csak a kiválasztottak szűk csapata tudja pontosan azonosítani őket, amikor létrejönnek. Egy kutatás szerint az emberek 36 százaléka képes erre, ami elég baj, mert az azonosítatlan érzelmeket gyakran félreértik, ami irracionális döntésekhez és kontraproduktív lépésekhez vezet.

A magas EQ-jú emberek mesterien kezelik az érzelmeiket, mert pontosan értik őket, és azonosításukra kiterjedt szótárt használnak. Sokan csupán úgy fogalmaznak, hogy általában ramatyul érzik magukat, az érzelmileg intelligens emberek viszont pontosítani tudják, hogy ezen belül irritáltak, frusztráltak, nyomott kedélyűek vagy nyugtalanok. Minél precízebben sikerül kiválasztani a kifejezést, annál pontosabban megállapítható, hogyan érzünk, mi az oka és mihez kezdjünk vele.

 


#5. Gyorsan véleményt formálsz és aztán nem tágítasz
Akinek alacsony az EQ-ja, gyorsan véleményt formál és aztán olyan bizonyítékokat gyűjt, amik ezt a hirtelen véleményt támasztják alá, a képbe nem illő tényeket pedig nem veszik figyelembe. Aztán ennek jegyében kötik az ebet a karóhoz, ami vezetők körében különösen veszélyes, mivel átgondolatlan elképzeléseiket az alárendeltjeik is átveszik.

Az érzelmileg intelligens emberek hagynak időt arra, hogy a gondolataik érlelődjenek, mert tudják, hogy az első reakciókat az érzelmek vezérlik. Mérlegelik az elképzeléseik lehetséges következményeit és figyelembe veszik az ellenérveket is. Aztán a már kelleőn érett elgondolásukat a lehető leghatékonyabb módon kommunikálják, figyelembe véve hallgatóságuk igényeit és véleményét is.

#6. Haragtartó vagy
A haragtartásból eredő negatív érzelmek igazából stresszválaszok. Amikor a kellemetlen esetre gondolsz, a szervezeted „harcolj vagy menekülj” üzemmódba kapcsol. Ha közvetlen veszély fenyeget, ez a reakció elengedhetetlen a túléléshez, ám ha múltbeli emlékről van szó, ez a felidézett stressz csak testi-lelki károkat okoz – például magas vérnyomást és szívproblémákat.

#7. Folyton a hibáid miatt rágódsz
Az érzelmileg intelligens emberek eltávolódnak a hiáiktól, de ez nem azt jelenti, hogy el is felejtenék őket. Bizonyos távolságból szemlélik ezeket a hibákat és elemzik őket, hogy a tapasztalatokat hasznosítani tudják a későbbi sikerek érdekében.

#8. Gyakran érzed úgy, hogy téged senki nem ért meg
Nem mennek át megfelelően az üzeneteid – ezért bujkálhat benned a homályos érzés, hogy nem értenek meg az emberek. Az érzelmileg intelligens emberek viszont tisztában vannak azzal, hogy a kommunikációjuk nem mindig tökéletes. Észreveszik, hogy mások mikor nem veszik az adást, korrigálnak, és újrakommunikálják a közlendőjüket, hogy minden világos legyen.

#9. Nem ismered a „gombjaidat”
Mindenkinek vannak „gombjai”, vagyis olyan helyzetek, amelyekre érzelmileg impulzívan reagálnak. (Például ha valakinek a szülei gyakran mondták kiskorában, hogy „ezt te még nem értheted”, felnőtt korában bármilyen helyzet, ahol kétségbe vonják a kompetenciáját, frusztrációt kelt és dührohamot válthat ki.) Az érzelmileg intelligens emberek felderítik ezeket a „gombokat”, és megtanulják elkerülni vagy kezelni a könnyen instabillá váló helyzeteket.

#10. Másokat hibáztatsz azért, mert bizonyos érzelmeket váltanak ki belőled
Mindenkinek belülről fakadnak az érzelmei, és mindenki önmaga felelős értük. Senki nem tehet arról, hogy te miként reagálsz egy helyzetre. Ha másképp gondolod, az nagyon nagy baj. (Például a bántalmazó partnerek gyakran védekeznek így: „te tehetsz arról, hogy meg kell pofozzalak”.)

#11. Könnyen megsértődsz
Ha megfelelően integrált a személyiséged, nem inogsz meg, ha kritika ér. Az érzelmileg intelligens emberek magabiztosak és nyitottak, ezért konstruktívan fogadják a bírálatokat vagy a kudarcokat. Viccelődnek is magukkal kapcsolatban és engedik, hogy mások is poénkodjanak rajtuk, mert tudják, hogy hol a határ az egészséges humor és a sértegetés között.


A CNBC cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen