6 álláskeresési csapda, amiket el kell kerülnöd

szerző: Jobline
2018 március 19.

Itt az ideje, hogy elengedjük a rossz taktikákat, és jobb stratégiákat dolgozzunk ki. Első lépésként ezeket a csapdákat kell elkerülnünk.

Mindannyian alkalmaztunk már nem igazán megfelelő álláskeresési stratégiákat, amelyekkel csak elpazaroltuk a drága időnket, ráadásul semmi eredménnyel nem jártak. Mégis sokan továbbra is használjuk őket, mert abban reménykedünk minden egyes alkalommal, amikor lenyomjuk a „küldés” gombot, hogy most az egyszer csoda történik. A tavaszi megújulás jegyében azonban itt az ideje, hogy elengedjük ezeket a taktikákat, és jobb stratégiákat dolgozzunk ki. Első lépésként ezeket a csapdákat kell elkerülnünk:

#1. Nem készülünk fel a videóinterjúra
A legtöbb cég interjú folyamatának része a videó, ezért nagyon fontos, hogy ezt legalább olyan komolyan vedd, mint a személyes találkozót. Öltözz fel ennek megfelelően, vedd fel a szemkontaktust, és bizonyosodj meg afelől, hogy jól hallatszik a hangod. Nézd át a frissítéseket, hogy a webkamerád naprakész legyen, és vizsgáld meg az okostelefonod kameráját is, hátha jobb minőségű képet tud készíteni, mint a laptop kamerája.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#2. Nem tudunk sokat a cégről
A sikeres álláskeresők felveszik a kapcsolatot a cég alkalmazottaival még akkor is, ha ez nem könnyű feladat. Egyetlen kapcsolattartó talán nem tud mindent, amire szükségünk van, ezért próbáljunk több munkatársat is elérni, hogy teljes képet kapjunk a szervezeti kultúráról, vállalati értékekről. Nem elég megismerni a cég történetét, termékeit és szolgáltatásait, a kulisszák mögé is be kell tekintenünk.

#3. Nem tárgyalunk
A legtöbben nem tárgyalunk a juttatásainkról, mert nem ismerjük az ehhez szükséges stratégiákat. Nem szívesen hozzuk szóba a pénzt, pedig a bértárgyalás nemcsak erről szól: számos béren kívüli juttatásról, vagy a rugalmas munkaidőről is tárgyalhatunk, és ezek gyakran sokkal értékesebbek, mint a pénz. Készítsünk egy céltudatos stratégiát, és koncentráljunk azokra a dolgokra, amelyek igazán számítanak nekünk. Ha így teszünk, magabiztosságot nyerünk a sikeres tárgyaláshoz.

 

 


#4. Feladjuk és kevesebbel is beérjük
Vannak persze olyan esetek, amikor például anyagi okok miatt elfogadunk egy olyan lehetőséget, amely nem áll igazán közel a szívünkhöz. Ilyenkor mindig tartsuk szem előtt, hogy az elsődleges feladatunk az, hogy előrelépjük a karrierünkben.

#5. Alábecsüljük a versenyt
Az álláskeresés sport, ahol a jelöltek azon vannak, hogy kiüssenek minket a nyeregből. Elengedhetetlen tehát, hogy megértsük, mennyire fontos kiemelni azt, amiben egyedülállóak és különlegesek vagyunk. Elég agilisnak kell lennünk ahhoz, hogy szemtől szemben, illetve online is meg tudjuk mutatni, hogy legalább annyira hozzáértőek vagyunk, mint a versenytársaink.

#6. Nem kommunikálunk megfelelően
A mondandónknak mindig világosnak és tömörnek kell lennie, hiszen senki, beleértve a munkáltatót, sem akar barkóbázni, vajon mit akarunk üzenni. Írásban is törekedjünk a világosságra a helyes írásjelek, a rövid mondatok és a könnyen érthető szavak használatával.

 


A Recruiter cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen