Ha sikeres vezető akarsz lenni, ismerned kell az agyad

szerző: Jobline
2018 március 21.

Azok a vezetők, akik megértik, hogyan működik az agy, önmagukat és csapataikat is rugalmasabbá, innovatívabbá és gyorsabbá tehetik – állítja az idegtudomány.

Tara Swart neurológus és coach szerint nem véletlen, hogy az utóbbi évtizedekben a neurológia betört az üzleti életbe is, hiszen a vezetők manapság sokkal inkább előnyben részesítik a szervek optimalizálásának ötletét, mintsem mások viselkedésének optimalizálására törekednének. „Ha azt mondom valakinek, hogy érzelmileg intelligensebbnek kellene lennie, kézenfekvő, hogy nem fogja érteni, mit is kéne pontosan tennie – véli Swart. – Viszont ha elmondom neki, hogy képes egy olyan utat kiépíteni az agyában, ami ezt könnyebbé teszi számára, akkor sokkal többen hajlandóak lesznek beszállni a folyamatba.”

Az optimalizált gondolkodás egészséges agyat igényel, ezért Swart azt tanácsolja, hogy elsősorban az alvás-evés-hidratálás-edzés megfelelő egyensúlyára kell törekednünk. Az IQ-nk akár több mint 5 százalékkal is romolhat egy rosszabb éjszaka után. A jól táplált, kipihent és oxigénnel jól ellátott agy elengedhetetlen a mentális rugalmassághoz és a csúcsteljesítményhez a stressz és a bizonytalanság közepette is. „Igazán a mentális rugalmasság az, ami egy CEO-t megkülönböztet a többiektől” – véli Swart, aki szerint minden vezetőnek a következőkön kell dolgoznia:

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#1. Neuroplaszticitás
„Minden, amit valaha is tapasztaltál az életben, formázta és alakította az agyadat, hogy támogasson bizonyos szokásokat és viselkedéseket” – mondja Swart. Ám ezek a viselkedések és szokások nem lehetnek optimálisak. A figyelem koncentrálásával és az új, kívánatos magatartások ismételt gyakorlásával viszont a vezetők átirányíthatják agyuk kémiai, hormonális és fizikai erőforrásait ahhoz, hogy új utakat hozzanak létre, miközben a régiek elsorvadnak a hanyagolás miatt.

A tanulás – különösen az olyan nagyfokú figyelmet igénylő tárgyak esetében, mint a nyelvek vagy a hangszerek – a legjobb módja a plaszticitás fokozásának. Ha arra ösztökéljük az agyunkat, hogy olyan dolgokra figyeljen, amelyeket eddig nem tapasztalt, azzal rugalmasabbá tesszük, és egyúttal támogatjuk az érzelmek szabályozásának képességét, az összetettebb problémák megoldását és a kreatívabb gondolkodást.

#2. Agyi agilitás
Ahhoz, hogy gyorsak legyünk, gyorsan is kell gondolkodnunk. Az agy agilitása a különböző gondolkodásmódok – a logikustól az intuitíven át a kreatívig – közötti váltás képessége. Az agilitás különösen fontos a vállalkozók számára. Ám vigyázat: a multitaskingolók, akik egyszerre többféle gondolkodási módot próbálnak használni, általában kevésbé hatékonyak. Swart azt javasolja, hogy vizsgáljuk meg a problémákat egymás után, és nézzük meg őket különböző szemszögökből. A vezetők különösen hasznát vehetik a különféle gondolkodási stílusoknak egy csapaton belül.

 

 #3. Fejlődési szemléletmód
Az emberekre kétféle szemléletmód jellemző: a rögzült és a fejlődési. Az utóbbiba tartozó emberek úgy tekintenek magukra, mint folyamatban lévő entitásokra, ahol az intelligencia és a tehetség állandóan fejlődik a kemény munkának köszönhetően. Ezzel szemben a rögzült gondolkodásmód stagnáláshoz vezet.

A rögzült szemléletmódú vezetők arra használhatják az agy és az idegrendszer változásaival foglalkozó tudományágat, hogy megpróbálják magukat a növekedés irányába elmozdítani. Mindehhez pedig kockázatvállalás szükséges.

#4. Egyszerűség
Egy hiperaktív világ lehetetlen követeléseket állít az agyunknak, a stressz növekszik, a döntéshozás szenved. Swart szerint a vezetőknek gyakorolniuk kell a mindfulness technikáját, figyelmet kell szentelniük a testüknek, légzésüknek és a pillanatban felbukkanó gondolataiknak annak érdekében, hogy csökkentsék a stresszhormonokat. Véleménye szerint napi döntéshozásaink számát is érdemes csökkentenünk, hogy elkerüljük a túlterheltséget.

Azok a vezetők, akik tudják, hogyan javíthatják saját agyi funkciójukat, alkalmazhatják ezeket a leckéket a cégeikre nézve is. Például keresztfunkcionális munkaprogramok létrehozásával segíthetik az alkalmazottakat abban, hogy agyuk új idegpályákat alakítson ki és rugalmasabb legyen, mivel eddig ismeret tudásra tesznek szert.

A vezetők arra is használhatják agyuk jobb megértését, hogy elvezessék a félelmet és a stresszt a munkahelyről, és bizalmat teremtsenek. A stressz megnöveli a kortizolhormon szintjét, ami negatívan befolyásolja a gondolkodást és az érzelmek szabályozását. Egy bizonyos szint után az emberek túlélési üzemmódba kerülnek. Ezzel szemben, ha nagyon izgalmas környezetben dolgozhatnunk, ahol rengeteg oxitocin termelődik, nagyobb valószínűséggel hozunk olyan jó döntéseket, amelyek nem a hiányon és a túlélésen alapszanak, hanem a bőségen.


Az Inc cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen