5 kapcsolat, amely optimalizálja a LinkedIn hálózatodat

szerző: Jobline
2018 március 28.

Hálózatod úgy épül fel, mint a Maslow-piramis.

Ha épp munkát keresel, a LinkedInen lévő kapcsolataidért több erőfeszítést kell tenned, mint általában. De mit jelent a LinkedIn network optimalizálása? A hálózatban lévőknek képesnek kell lenniük arra, hogy segítsenek az álláskeresésen, illetve neked is támogatást kell nyújtanod nekik, ha kérik. A LinkedInen az értékedet az határozza meg, milyen a kapcsolati hálód.


A LinkedIn hálózat szintjeit ugyanúgy fel lehet vázolni, mint a Maslow-féle hierarchikus szükségletpiramist. A LinkedIn kapcsolati piramis alulról felfelé a következőképpen néz ki: alul, a legalapvetőbb szinten helyezkednek el azok az emberek, akikkel együtt dolgoztál, a szupervizorok, kollégák, partnerek. Őket követik azok, akik hasonló iparágban, hasonló foglalkoztatatási körben dolgoznak. Felettük állnak azok, akik ugyanabban a munkakörben dolgoznak, ám más iparágban, majd ő utánuk jönnek a célzott cégek, azok a munkaadók, akiknek szívesen dolgoznánk. A piramis legfelső fokán a végzett diáktársak állnak. Nézzük meg őket sorrendben:


#1. szint: munkatársak
Velük a legfontosabb a kapcsolattartás, hiszen ők ismernek a legjobban minket, és jártasak az iparágunkban. Sokan a munkahely váltás után épp hozzájuk fordulnak, hogy elérjék a céget, ahol dolgozni szeretnének. Ezért fontos, hogy kapcsolatba lépjünk korábbi kollégáinkkal, hiszen soha nem tudhatjuk, mikor lesz szükségünk rájuk.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#2. szint: az emberek, akik ugyanabban a munkakörben, iparágban dolgoznak
Ezek az emberek hasonló gondolkodásúak, mint mi, és hasonló törekvéseik is vannak. Ők a mi legnagyobb közönségünk. Ismerjük meg őket jól, hogy értesülhessünk a nyitott pozíciókról a cégüknél. A másodlagos kapcsolatainkkal gyakran kell kommunikálnunk például posztokon, cikkek megosztásán keresztül, vagy közvetlen üzenetek küldésével.


#3. szint: azok, akiknek ugyanaz a foglalkozásuk, csak épp más iparágakban
Ha például pénzügyi elemzők vagyunk, a harmadik szinten más pénzügyi elemzők állnak más iparágakban. Ezek a LinkedIn tagok hasznosak lehetnek munkakeresés idején, különösen akkor, ha karrierváltáson gondolkodunk, hiszen hasznos információkkal és bölcs tanácsokkal szolgálhatnak.

 #4. szint: emberek az álommunkahelyünkön
Ők dolgoznak annál a vállalatnál, ahová felvételt szeretnénk nyerni. Ide tartozhat például olyan harmadik szintű kapcsolatunk is, aki a megcélozni kívánt cég alelnökeként dolgozik.


#5. szint: hajdani diáktársak
Ide tartoznak a volt diáktársak, csoporttársak, évfolyamtársak, akikkel valaha kapcsolatba kerültünk.


Még ha egyes kapcsolatok gyümölcsözőbbnek is ígérkeznek, mint mások, senkit se mellőzzünk a LinkedInen. Meglepődhetünk, ki lesz az, aki a karrierünk következő állomásához kalauzol minket.


A Recruiter cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen