Óvakodj a szupervezető mítoszától!

szerző: Jobline
2018 április 13.

Mindannyian együtt tanulunk. Én tőled, te tőlem. – Ezzel a megközelítéssel megszüntethető az az elképzelés, hogy vezetőként az összes válasszal rendelkeznünk kell. Ez a két mondat azt sugallja, hogy egy csapaton belül mindenki tudása számít.

A „szupervezető” mítosza
Az egyik legnagyobb hiba, amit egy vezető tehet, hogy azt feltételezi, minden kérdésre tudja a választ. Ezt a gondolkodásmód valószínű már nagyon sok beosztottat lebénított az idők során, pedig a szemrebbenés nélkül döntést hozni tudó szupervezetőről szóló mítoszok igazán szilárdan élnek a köztudatban. A szupervezető sztereotípiája a hagyományos üzleti kultúrában nem más, mint a kemény, határozott és megingathatatlan vezető felmagasztalása, aki ösztönösen tudja a dolgát egy adott helyzetben. Végtére is azt tanították nekünk, hogy a döntésképtelenség szörnyen nagy hiba. Csakhogy az álarc miatt kénytelenek vagyunk folyamatosan a rossz döntéseink következményeit viselni.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

Nem válasz tudni az összes választ
A valóságban az a jó vezető, aki a gondos mérlegelést gyakorolja, valamint elfogadja mások visszajelzését. De vajon miért érzik azt mégis, hogy az összes választ tudniuk kell? A Keresztapa című filmben van egy jelenet, amikor egy potenciális partner hitel támogatást szeretne. Miközben a Keresztapa meghallgatja a javaslatát, körbejárja a szobát, hogy az összes emberének a véleményét hallja, mielőtt döntést hozna. A Keresztapa összes bölcsessége embereinek tanácsaiból származik.

 

A segítség kérése az igazi erő
A legtöbb vezető fél segítséget kérni, mert úgy gondolja, hogy gyengének, esetleg szakmaiatlannak tűnik majd. Félnek, hogy elveszítik a kontrollt a helyzet felett, vagy ami még rosszabb, nem is fogják ismerni a helyeztet. Ezért a saját fejük után mennek, és nem kérnek a segítségből. Pedig attól, hogy nem tudják az összes választ, még nem erőtlenek. A nagy vezetők manapság nem csinálják egyedül. Igenis erő van a többiek egyetértésének és tanácsának a keresésében. Ezt az erőt pedig bárhol bevethetjük, a csapatban, egy projekt során, a cég egészében. Azok, akik a legjobb vezetői képességekkel rendelkeznek, megértették, hogy nem lehet egyedül csinálni. A segítségkérés erő, nem gyengeség.

 

 

Forrás: Jobline

 

A bizalom megerősít
Egy csapat számára igazán üdítő, ha azt hallja a vezetőjétől: „oszd meg kérlek a gondolataidat, mert elakadtam a feladatban”. A segítségkérés nemcsak téged, hanem a csapatodat is erősíti és fejleszti. Ha nyitott vagy arra, hogy meghallgasd a véleményüket, akkor lehetőségük lesz megosztani az ötleteiket a megoldás érdekében. A kezdetekben egyesek biztosan félénkek lesznek ahhoz, hogy megosszák a nézeteiket, de az idő múlásával, amint rendszeres rutinná válik a közös ötletelés, mindenki számára világos lesz, hogy a döntéshozatali folyamat elengedhetetlen részét képviselik.

 

A tagok bizalma kulcsfontosságú a csapat, a részleg vagy egy projekt megfelelő működéséhez. Úgy érzed, megfelelően támogatod a csapatodat, vagy mindig csak saját magadat teszed az előtérbe? Amikor támogatást vagy segítséget kérsz tőlük, azzal azt üzened, hogy bízol bennük, ötleteik és szakértelmük fontos a számodra. Így olyan csapatot építhetsz ki, melynek tagjai megértik saját szerepüket és értéküket a cégen belül. Ha hallathatják a saját hangjukat, az nemcsak nekik jó, de te is jobban el tudod kerülni a rossz döntéseket.

 

A valódi vezető segítséget kér. Meg fogsz lepődni, mennyit kapsz majd belőle.

 

A Tlnt cikke nyomán

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

hr  •  vezetés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen