Ne legyél maximalista a munkában, mert megbánhatod. Ezek az okai

szerző: Jobline
2018 április 17.

Aki kíméletlen követelményeket támaszt önmagával szemben, szép karriert futhat be, ráadásul gyorsan. Ám a stratégia nem mindig működik.

Alulígérni és túlteljesíteni – ez a siker régi szabálya a munka világában. Logikus elgondolás: tűzzünk ki reális célokat, aztán végezzzük el a feladatot kicsit jobban, kicsit gyorsabban, kicsit költséghatékonyabban és így tovább, és máris megvan az egyik indok az előléptetésre. Ezt azonban rosszul is lehet csinálni, és akkor a dolog visszafelé sül el.

1. Irreális elvárásokat ébreszthetsz
Ha kapsz két hetet egy projektre, de minden erőd megfeszítésével egy hét alatt kiválóan megcsinálod, sokat árthatsz magadnak, mert legközelebb ez lehet a norma. A főnök ugyanis könnyen azt hiheti, hogy neked ennyi idő is elég a hasonló munkák elvégzésére, és következő alkalommal egy hetet fogsz kapni, esetleg még más részfeladatokat is rádlőcsöl, ha már ilyen jól terhelhető vagy. Ez még működhet is egy darabig, ám egyszer az erőid végére érhetsz, mert nem lehet folyamatosan túlteljesíteni.

Ráadásul nem csupán a főnökben ébreszthetsz irreális elvárásokat, hanem a munkatársaidban is, amennyiben azt gondolhatják, hogy szükség esetén bátran fordulhatnak hozzád segítségért, hiszen nagyobb terheket is elbírsz, mint egy átlagos kolléga. Ez akkor jár igen negatív eredménnyel, ha néhány kolléga megszokja, hogy nyugodtan rád bízhatja az ő feladatainak egy részét, úgyis megcsinálod.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


2. Vesztegeted az idődet és az energiádat
Sok esetben nem érdemes több időt és energiát fektetni egy feladat elvégézésébe, mint amennyit feltétlenül megér. Például ha kis prezentációt kell készítened az elmúlt hónap termelési mutatóiról, és te órákig csinosítgatod a PowerPoint dizájnelemeit, hogy megmutasd, mennyire rátermett vagy, aztán időhiány miatt lefújják a prezentációt, és csak egy Excel-táblázatot kell átküldened az érintetteknek, kárba veszett a sok munka.

Csak akkor fektess többletidőt és -energiát valamibe, ha egészen biztos lehetsz benne, hogy eléred a célodat, vagyis felfigyelnek arra, hogy kreatívabb és szorgalmasabb vagy az átlagnál.

 

 


3. Rossz irányba indulsz el
Nagyobb szervezetekben nem mindig lehet pontosan tudni, hogy az egyes projektek hogyan kapcsolódnak egymáshoz, és mi a végső cél. Ezért nem érdemes önállóan olyan feladatokba is belefogni, amelyek túlmutatnak az adott megbízatás keretein, mert lehet, hogy fölösleges. Esetleg árthat is, mert a partizánakció, legyen bármilyen jó szándékú, belezavarhat mások munkájába, megnehezítve a kollégák életét.

4. Komoly feszültséget kelthetsz
A fentieket folytatva: ha túlteljesítesz, áttévedhetsz olyan területekre, ahol mások munkálkodnak. Miközben te azt gondolod, ily módon megmutahatod, milyen lelkes és kezdeményező vagy, a többieknek egészen más lesz a véleménye. Jelesül az, hogy inkorrekt módon mások rovására akarsz kitűnni, vagy úgy képzeled, hogy jobban értesz az egyes feladatokhoz, mint a kollégáid.

Fentiek természetesen nem azt jelentik, hogy tilos kitűnni az átlagból, hiszen nem a középszerűek szoktak fényes karriert befutni. (Illetve ha mégis, ott rendszerint más, nem a munkához kapcsolódó tényezők is szerepet játszanak.) Úgy jársz a legjobban, ha általában minden elvárásnak megfelelsz, és akkor teljesítesz túl, amikor értelme van, azaz segítesz a szervezeten, ezáltal a látványos eredmény rád irányítja a figyelmet, és te leszel a nap hőse. (Például ha csúszik egy projekt, és a te közbelépésed menti meg.)

Egyébként fennáll a veszélye, hogy a saját ambícióid áldozatává válsz.


A US News & World Report cikke nyomán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen