Stresszfüggő vagy? Törd meg a rossz szokást!

szerző: Jobline
2018 április 27.

A stressz tönkreteszi az életedet: rombolja az egészségedet, tönkreteszi az emberi kapcsolataidat és persze a karriered is romokban hever tőle előbb vagy utóbb. De van kiút. Ismerkedj meg a munkahelyi stresszkezelés tudományával!

Egy pillanatra gondolkodj el az alábbi kérdéseken:

  • Úgy látod, hogy állandó munkahelyi válsághelyzetben vagy, és egyik problémát oldod meg a másik után?
  • Rendszeresen elutasítod azokat a megoldásokat, amelyeket a problémáidra kínálnak?
  • Ha egy probléma megoldódott, tudod ünnepelni a győzelmet? Vagy azonnal találsz egy másik problémát helyette?

Ne vedd semmibe ezeket a kérdéseket, és őszintén, külső megfigyelőként nézz szembe a helyzeteddel. Ha őszinte vagy magaddal, valószínű meg is tudod változtatni ezt a mechanizmust. Rengeteg ember függ a stressz érzésétől, ha nem is tudatosan, egy mélyebb, tudat alatti szinten biztosan.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


A munkahelyi stressz tudománya
Az emberek számos olyan dologtól függhetnek, amelyek egyáltalán nem tesznek jót nekik: a dohányzástól, az alkoholtól, különféle drogoktól, az ételtől. Bizonyos tanulmányok azt is kimutatták, hogy azok a nők, akik hosszabb időn keresztül bántalmazó kapcsolatban éltek, nagyobb valószínűséggel lépnek egy újabb bántalmazó kapcsolatba. Vagyis egyáltalán nem kell kedvelnünk valamit, hogy az addikciót teremtsen, csupán arra van szükség, hogy hosszabb időn keresztül legyen részünk az élményben. Egy bizonyos idő után ugyanis a helyzet és az általa kiváltott érzés normálissá válik, és a megszokottól eltérő élmény válik kényelmetlenné.

Ritkán gondolunk arra, hogy olyan érzelmektől is függővé válhatunk, mint a stressz. De gondoljunk csak bele egy pillanatra: Ha érzelmileg stresszesnek (frusztráltnak, dühösnek, túlterheltnek, kiégettnek) érezzük magunkat, akkor ezt az érzést nem csak gondolati síkon éljük meg, hanem testi szinten is. Feszültek vagyunk, fejfását tapasztalunk, csikorgatjuk a fogainkat, hátfájásra panaszkodunk. Ez azt jelenti, hogy érzelmi élményeiknek fizikai reakciója is van.

A stressz nem az egyetlen olyan érzés, amely függőséget válthat ki – gondoljunk csak a szerelem gyomrunkban is tapasztalható, eufórikus érzésére, egy nagyobb súly megemelésére az edzőterembe, vagy amikor szellemileg élünk át egy sikerélményt. Ezek az érzések mind megjelennek a testünkben.

 

 De miért történik mindez? Amikor érzelmeket tapasztalunk meg, az agyunk vegyi anyagokat fog a szervezetünkbe küldeni, hogy fizikailag is érezhessük az adott érzést. Ezért reagál a testünk úgy, ahogy éppen reagál, hiszen az agyunk ezt az utasítást adja. Ha a testünk hosszútávon is megtapasztalja az adott érzést, fizikailag függővé válik ezektől a kémiai anyagoktól.

Mi történik akkor, ha távol tartjuk magunkat a stressztől? Tegyük fel, hogy egy ideje olyan a munkánk, hogy arra összpontosíthatunk, amire akarunk, nem zavar meg senki minket, a dolgok simán megtörténnek, minden békés. Az agyunknak ilyenkor nincs semmi oka arra, hogy előállítsa a már megszokott vegyi anyagokat, amelyekre addiktívvá váltunk, ezért elkezd tudatalatti jeleket küldeni, pár mentális „kapaszkodót”, amin újra problémázhatunk. És általában találunk is problémát (hiszen ennél nincs is könnyebb feladat a mai világban), így megadhatjuk újra a testünknek azt, amire szüksége van. Az is lehet, hogy olyan problémát kreálunk, ami nem is létezik, de ne hibáztassuk magunkat: ez nem más, mint a stresszfüggőségünkre adott válasz.


Törd meg a stresszfüggőséget
Ahogy mindenben, úgy itt is a probléma felismerése a megoldás első lépése. Ha megszakítjuk a stresszfüggőséget, jobban fogunk tudni koncentrálni, kreatívabbak leszünk, és sokkal több nyugalmas pillanatot tudunk átélni. Már csak az egészségünk miatt is érdemes megtörnünk ezt a kört, hiszen a hosszabb ideig fennálló stressz fizikai betegségeket is eredményezhet. Nehéz megjósolni sajnos előre, hogy a stressz milyen fizikai tünetben ölt majd testet, de az állandó fejfájástól egészen a szívrohamig terjed a skála. Érdemes tehát dolgoznunk a problémán, mielőtt fizikai szimptómákat okoznak.

A munkahelyi stressztől való függőség megszüntetése ugyanolyan nehéz, mint minden más függőségről való lejövés. Sőt talán még nehezebb is, hiszen a függőség meglétének jelei korántsem annyira egyértelműek, mint például valamilyen szerhasználat esetén. Ám ha mégis felismertük, és elköteleztük magunkat a probléma megoldása mellett, akkor sikerrel járunk. Vegyünk egy napot, és figyeljük meg hova összpontosítjuk a figyelmünk nagy részét. Bármikor, amikor észreveszünk egy problémát, vagy valamilyen frusztráló dolgot, a megoldásra összpontosítsunk, vagy tegyük fel a kérdést, egyáltalán megoldható-e általunk a probléma. Ha igen, oldjuk meg, ha pedig nem, akkor se aggódjunk, hiszen az biztosan nem fog segíteni.

 

A Tlnt. com cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen