5 nyomós ok, amiért érdemes kevesebbet dolgoznod

szerző: Jobline
2018 május 01.

Ne legyél sztahanovista, túl nagy árat kellene fizetned érte.

Az Y generáció – az idősebbekkel ellentétben – gyorsan felismerte, hogy a munka-magánélet egyensúly megteremtése döntő fontosságú. E generáció tagjai már másképp csinálják a dolgukat, hiszen látták, hogy a rengeteg túlóra hogyan dúlta szét a családjukat. A munkaalkoholizmus, a munkavonatkozású betegségek, a széttört családok kívülről nézve egyáltalán nem vonzó opciók, de a mókuskerékben pörögve gyakran egyáltalán nem vesszük észre, hogy megállíthatatlanul efelé sodródunk. Ez az 5 ok megmutatja, hogy a túl sok munka miért is olyan rossz ötlet:


#1. Csökkenő pihenőidő
Gyakran nincs más választásunk, mint 50 órát lenyomni egy héten, de ez csak akkor nem válik kárunkra, ha időszakosan, csupán kisebb periódusokban tesszük. Ha munkáról esik szó, az emberek sokkal jobban teljesítenek sprinterként, mint maratoni futóként. Tanulmányok megmutatták, hogy a legtöbb ember, aki 40-55 órát dolgozik egy héten, sokkal hatékonyabb tud lenni, mint aki 65 órát vagy még annál is többet. Ha hús-vér robotokká válunk, fizikailag és mentálisan is elfáradunk, ami károsan hat a produktivitásunkra, főleg, ha jelentősebb szünetek nélkül dolgozunk hosszú távon.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#2. Sérült értékítélet
Kb. 8 óra munka után a fáradtság és a kimerültség elkezdi átvenni a terepet. A hibák és a félreértések egyre gyakoribbá válnak, és felhalmozódnak. Végül több időt fordítunk egy régebbi munka kijavítására, mint az újabb feladatok elvégzésére. Több mint 100 évvel ezelőtt az emberek már felismerték, hogy munkatársaik sokkal termelékenyebbek, ha kevesebbet dolgoznak, ezért szabványosították a 40 órás munkahetet. Ám az utóbb időben kezdjük újra elfelejteni, hogy a mennyiség megöli a minőséget.


 #3. Nincs elég idő feltöltődni
Nem elégszer hangsúlyozott tény, hogy a túl sok munka káros az egészségünkre. Nem szeretjük ezt hallani, hiszen nagyon is tudjuk, mégis csináljuk. De hogyan tudnánk jó munkát végezni, ha mindennap fáradtan érkezünk az irodába, nem hagyjuk, hogy az agyunk kitisztuljon, és energiaraktáraink is teljesen kiapadtak?


#4. Kedvezőtlen benyomás
A túl sok munka hatására katasztrofális prezentációkat vagy meetingeket fogunk tartani, számos hibát vétünk, agyunk tompává válik, és tehetségünkhöz egyáltalán nem méltó munkát fogunk kiadni a kezünkből. Az üzleti előadások alkalmával a lestrapáltság, lomposság, ápolatlanság és a szórakozottság sokkal rosszabb, mint a hibás adatok bemutatása, hiszen – akár elfogadjuk, akár nem – az embereknek rengeteget számít a külső benyomás.


#5. Az emberek lustának gondolnak, amikor visszaveszünk a tempóból
Az esetek igen nagy százalékában fordul elő, hogy az újoncok a lehető legtöbbet szeretnék magukból megmutatni, ezért az első néhány hónapban mindent magukra vállalnak, akár 60-65 órát is dolgoznak. Aztán visszatérnek az életükbe vagy kiégnek, és hirtelen visszavesznek a tempóból. A környezetük viszont csak a következményt fogja nézni, nem pedig azt, hogy ezt megelőzően ezek az újoncok rekordot döntöttek, vagy hogy a váratlan lazaság ellenére még mindig produktívak a munkájukban.A Tlnt.com cikke nyománKövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen