10 kérdés, amely segít kiválasztani a legmegfelelőbb jelöltet

szerző: Jobline
2018 május 07.

A készségeket, a tapasztalatokon és a háttéren kívül a kulturális illeszkedés is fontos szempont a kiválasztás során. Ez ugyanis az új jelöltek sikerének legfontosabb tényezője.

 A Harvard Business Review szaklap szerint azok a dolgozók, akik jól illeszkednek egy vállalat hitvallásához, attitűdjéhez és normáihoz, sokkal jobban teljesítenek és elégedettebbek azoknál, akik nem tudnak ugyanezekkel azonosulni. Emiatt nagyobb valószínűséggel is maradnak a cégnél. Nem ez lenne az, amit elvárnánk egy új jelölttől?

A kulturális illeszkedés szerinti felvétel azzal kezdődik, hogy meghatározzuk, mi is pontosan a vállalati kultúránk. Ez azonban nem könnyű feladat. A cég alapvető értékeinek és küldetésének meghatározásával kezdődik, később könnyen tévedhetünk bizonytalan, megfoghatatlan területekre. Például fel kell tennünk magunknak a kérdést, milyen a hangulat az irodában. Hogyan bánnak egymással a kollégák, és vajon a munkánk kívül is tartják-e a kapcsolatot? Vannak-e íratlan szabályok az irodában, és mik ezek? Tényleg megvalósítható a munka-magánélet egyensúlya, vagy csak üres szólamok röpködnek róla a munkahelyen? Mennyire átláthatóak a vezetők, a cég sikerei és kudarcai? Hogyan kezelik a hibákat? Van-e dress code? Milyen a vállalat irányítási stílusa?

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

A szinte végtelenségig is folytatható kérdések mellett a legfontosabb mégis annak megválaszolása, hogy vajon illeszkedik-e az új munkatárs az adott pozícióba. Gyakran megesik, hogy a kulturális illeszkedést a kiválasztási szakember kénye-kedve, ízlése határozza meg, azonban nem lehet ennyire szubjektív a döntés, ha valóban jó jelöltet szeretnénk felvenni.

 

 

 

Ez a néhány kérdés az állásinterjú során segít meghatározni azt, hogy az ígéretes jelölt vajon tényleg illeszkedik-e a cégkultúránkba: 

  • Milyen az ideális munkakörnyezet, ahol szívesen dolgozna?

  • Meséljen nekem arról a főnökéről, akit a legjobban szeretett eddigi pályafutása során!

  • Inkább nyakkendőben és öltönyben/kosztümben jön be dolgozni, vagy pólóban és farmerben?

  • Milyen irányítási stílus tudja rábírni extra kilométerek megtételére?

  • Hajlandó-e munkavonatkozású e-mailekre válaszolni a hétvégén?

  • Inkább otthonról vagy az irodából dolgozik szívesebben?

  • Mi volt a legjobb dolog az utolsó munkahelyén?

  • Hogyan írnák le Önt a munkatársai?

  • Jobban szeret egyedül dolgozni vagy inkább egy csapat részeként?

  • Gyakran köt barátságokat munkatársai körében?


Szervezzünk csapatinterjút, menjünk el ebédelni
Az előszűrés során érdemes a jelöltet egy olyan interjúra is behívni, ahol azokkal kell együttműködnie, akikkel napi szinten is dolgozni fog. Nézzük meg, milyen a hangulat közöttük, egymásra „kattanak”-e.

A legígéretesebb jelölteket hívjuk el egy közös ebédre is. Az emberek valós személyisége ugyanis sokkal jobban kijön egy ilyen informális környezetben. Jól megvan az illető a többi kollégával? Vannak-e hangos felnevetések az asztalnál? Ha mindezekre a kérdésekre igen a válasz, a jelöltünk kulturális szempontból is illeszkedni fog a cégünkhöz.

 

A Tlnt.com cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


hr  •  céges kultúra  •  kiválasztás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen