5 kérdés, mely segít felkészülni az első állásinterjúdra

szerző: Jobline
2018 május 09.

Ideges vagy életed első állásinterjúja miatt? A szorongásodat legjobban úgy tudod oldani, ha utánanézel a cégnek és a munkakörnek, frissíted az önéletrajzodat, és felkészülsz a várható kérdésekből. Különösen a következő öt kérdésre számíts.

#1. Ismertessen egy olyan helyzetet, amelyben egy problémás ügyfelet/projektet/munkatársat kellett kezelnie.

Ez a viselkedést firtató kérdések egy klasszikus példája, amely megköveteli a múltbeli tapasztalatok részletezését. Sok munkáltató teszi fel ezt a kérdést, hogy kiderítse, hogyan reagálsz bizonyos helyzetekben. Semmiképpen se használd arra a kérdést, hogy keményen megbíráld egy korábbi ügyfeledet vagy munkatársadat, mert az nem venné ki jól magát. Ehelyett arra használd ezt a lehetőséget, hogy megmutasd, mennyire jól tudod kezelni a kihívásokat. Győződj meg arról, hogy tényleg olyan helyzetet hozol fel, amely kihívást jelentett, és magyarázd el, hogyan oldottad meg a problémát. Ha nem sok munkatapasztalattal rendelkezel, gondolj az utolsó részmunkaidős vagy diákmunkádra, ahol professzionális módon tudtál kezelni egy konfliktust.


#2. Mondjon példát arra, hogyan kezelte, amikor nem sikerült valamit teljesítenie.

A munkáltató itt azt szeretné tudni, hogyan reagálsz bizonyos problémákra a munkahelyen. Gyorsan reagálsz, és aránytalanul felfújsz dolgokat, vagy inkább megállsz, és elgondolkozol azon, hogyan lehetne nyugodtan és professzionálisan megoldani a dolgot? A munkáltatók biztosak szeretnének lenni abban, hogy képes vagy kezelni a kihívásokat, és azt is látni akarják, hogy kudarc esetén hogyan látod magadat.

Ne mondd azt, hogy ilyen veled sosem fordult még elő, hiszen senki sem tökéletes, és az interjúztatók jól tudják ezt. Inkább mutasd meg, hogyan kezelted a kudarcot, beleértve azt is, mit tanultál belőle, és hogyan akadályoznád meg, hogy újra bekövetkezzen.

Teljesen természetes hibázni, és a legjobb munkavállalók azok, akik tanultak ebből a tapasztalatból. Mutasd meg, hogyan működtél együtt másokkal egy-egy ilyen kudarc idején.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#3. Hogyan kezelt több projektet egyszerre?

Mindenki mondhatja magáról, hogy figyel a részletekre, és képes a multitaskingra, de az interjúztatód való életbeli példát akar hallani. Ezért valós példákkal kell illusztrálnod, hogyan kezelted a feladatokat. Először a nagyobb projekteket kezdted el megoldani, majd utána a többit? Hajlandó vagy segítséget kérni, ha nem tudod önállóan befejezni a munkát? Az interjúztató tudni szeretné, mennyire vagy képes kezelni a stresszes helyzeteket.

 #4. Miért ön a legalkalmasabb ember erre a pozícióra?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, és mindig készen kell állnod rá egy jó válasszal. A kérdés arra szolgál, hogy kiderüljön, mennyire értetted meg a pozíciót és a céget. Menj végig az álláshirdetésen, és minden feltételhez kapcsolj egy olyan projektet, amin dolgoztál vagy egy olyan készséget, amellyel rendelkezel. A válaszod itt is tartalmazzon néhány konkrét példát.

A kérdés arra is lehetőséget biztosít, hogy bemutasd, mennyire ismered a vállalatot és annak kultúráját. A munkáltatók olyan embereket akarnak alkalmazni, akik illeszkednek a céghez, ezért tedd egyértelművé a válaszodat.


#5. Miért érdekli ez a vállalat?

Sose válaszold azt, hogy azért, mert itt hirdették meg az adott pozíciót. Végezz kutatásokat a vállalat történetével és a vezetői csapattal kapcsolatban. A munkavállalók imádják, amikor megmutatod a cégismeretedet. Ellenben ha úgy mész el egy interjúra, hogy nem ismered a céget, az gyorsan nyilvánvalóvá válik.

 


A Recruiter cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen