Lejárt a munkaidőd? Azonnal menj haza!

szerző: Jobline
2018 május 14.

Jusson idő magadra és azokra, akiket fontosnak tartasz az életedben.

Amennyire egyértelműnek tűnik elsőre, hogy a munkaidő meghatározott ideig tart, olyannyira vagyunk képesek megfeledkezni erről, és csak estére hagyjuk el az irodát. A The Muse munkamániás újságírója próbára tette magát, és egy hétig mindennap 5 órakor fejezte be a munkát. Ha te is kötelezővé tetted magad számára a túlórázást, és furcsán nézel azokra a kollégákra, akiknek pontban 5-kor kiesik a kezükből a toll, ezt a cikket neked találták ki. Érdemes elgondolkodnod Richard Moy tanácsain, ha már eleged van a robotból, de teljesítménykényszered miatt képtelen vagy nemet mondani az esti túlmunkára.

 

1. Tudatosítsd magadban: fel kell állni az asztaltól a munkaidő végén
Miután az újságíró szinte az egész karrierje alatt késő estig dolgozott az irodában, gyorsan nyilvánvalóvá vált számára, hogy ha ő maga nem áll fel az asztaltól, senki sem fogja megtenni helyette. Vagyis senki sem fog odajönni hozzá, és azt mondani, „csukd be a laptopodat, és uzsgyi haza”, hiszen a túlórázókra mindenki értékes munkaerőként tekint. Vagyis ha úgy döntünk, hogy mi is azon szerencsések közé akarunk tartozni, akik megengednek maguknak egy kis szabadidőt, tudatosítanunk kell magunkban, hogy itt a vége, ne fuss el véle, vagyis a munkával, hanem tedd le szépen a lantot mára. A szerző kezdőknek azt tanácsolja, hogy állítsanak be emlékeztetőt pontban 5 órára. Ha amúgy is imádjuk a kötelességeket, tekinthetjük ezt is annak. Állítsd be a Google naptáradba a figyelmeztetést, vagy kérd meg egy barátodat, hogy küldjön neked üzenetet kevéssel 5 előtt. Legyél kreatív, és találd meg a számodra legmegfelelőbb megoldást.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

2. Dolgozz többet napközben
Ha eldöntöd, hogy 5 órára mindennel, legalábbis a legfontosabb teendőkkel végzel, könnyen arra eszmélhetsz, hogy a 8 és fél óra nem nagy idő a munkák elvégzésre. Ezért spórolnod kell az idővel: kevesebb kávészünetet tartanod, kevesebbet pletykálnod a folyóson, és jobban koncentrálnod az elvégezendő munkára. Ha megtalálod a saját üresjárataidat, és megtöltöd őket értelmes munkával, a nap végén jóleső érzéssel tudsz majd felállni azt asztal mellől. Ha esetleg nehezen tudsz egész nap a munkára figyelni, és muszáj hosszabb szüneteket beiktatnod, próbálj ki különféle stratégiákat, például a Pomodoro technikát. Az úgynevezett „Paradicsom technika” időmenedzselő stratégia, mely során 25 percnyi szakaszokra osztjuk fel a munkafolyamatot. Elsőként el kell döntenünk, hogy az adott feladatot elvégezzük, majd be kell állítanunk egy időzítőt 25 percre (ahogy a technika elnevezése is utal rá, egy paradicsom alakú konyhai időzítő is megteszi). Addig kell dolgoznunk a munkánkon, míg meg nem szólal a csengő. Ha valami más teendő is eszünkbe jut közben, írjuk le egy papírra, majd térjünk vissza azonnal az eredeti feladathoz. Miután lejárt a 25 perc, tegyünk egy ikszet egy cetlire, és tartsunk 4-5 perces szünetet. Miután már 4 ikszünk van a papíron, pihenhetünk akár 15-30 percet is, és állítsuk vissza a számlálót nullára, majd ha maradt még teendőnk, állítsuk újra 25 percre az időzítőt. Ezzel az eljárással megfelelően tudjuk strukturálni a munkafolyamatot, és segít nekünk abban, hogy csak az adott munkára tudjunk koncentrálni úgy, hogy közben megengedünk magunknak egy kis feltöltődést is.

 

 

3. Fedezd fel a lazítás örömét
Ha arra kondicionáltuk magunkat, hogy estig bent rostokoljunk az irodában, könnyen gondolhatjuk azt, hogy nekünk ez így megfelel. De ha vagyunk annyira rugalmasak, hogy tényleg csak a munkaidő végéig maradunk bent, ráébredhetünk, mennyire jó pár órát csak magunkra szentelni. A szabadidő lehetővé teszi, hogy több figyelmet szenteljünk a családunknak, a barátainknak, a kedvteléseinknek. Minél több minőségi idővel töltjük a nap hátralévő részét, annál energikusabbá válunk a következő munkanapon.

4. Nem dől össze a világ, ha hagysz munkát másnapra is
Gyakran élünk azzal a kifogással, hogy muszáj rögtön elvégeznünk az adott feladatot, mert nincs, aki megtegye ezt helyettünk. Lassan azon kapjuk magunkat, hogy minden feladat sürgőssé válik, és ránk kapcsolják a villanyt a nap végén. Ha viszont arra szoktatod magad, hogy 5-kor hazamenj, akkor végre fontossági sorrendet kell felállítanod a munkáid között. Nem kell arra törekedned, hogy a postaládádban egy megválaszolatlan levél sem maradjon, hiszen az üzenetek sosem szűnnek meg a fiókodba ömleni, viszont megtanulhatod, melyiknek kell prioritást adnod, és melyik várhat még egy napot. Az igazság az, hogy rengeteg dolog nem olyan fontos, csupán mi tesszük azzá őket.

Igencsak furcsa lehet eleinte tartanod magad az 5 órai munkavégzéshez. Természetesen előfordul, hogy egy-két határidő továbbra is megköveteli majd, hogy túlórázz, de ha rendszerint időben elhagyod az irodát, rengeteg pozitív változást fogsz tapasztalni mind a munkádban, mind a magánéletedben.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen