Ha fel tudod mutatni ezt a tulajdonságot, nélkülözhetetlen leszel a főnököd számára

szerző: Jobline
2018 május 17.

Az értékes munkatárs okos, motivált, gyorsan tanul – ez az alap. De van egy kulcstulajdonság, ami nem ugrik be mindenkinek azonnal.

„Akikkel régóta dolgozom együtt, jól tudják, mi a legfontosabb, amiben a főnökük számít rájuk: az, hogy csökkenteni tudják benne a stresszt – mondja Mark Cuban. – Bárki, aki képes lenyomni a stressz-szintemet, felbecsülhetetlen értékűvá válik számomra, és azt akarom, hogy ezentúl mindig velem dolgozzon.”

Mark Cuban Amerikában megkerülhetetlen személyiség. A Bloomberg 4,1 milliárd dollárra teszi a vagyonát, ezzel a világ 496. leggazdagabb embere. Üzletember, kockázati befektető, sportklub-, tévécsatorna- és filmstúdió-tulajdonos, filantróp, televíziós személyiség. Újabban az terjed róla, hogy Donald Trump kihívója lehet a 2020-as elnökválasztáson.

Cuban elismeri, hogy fenti tulajdonság belőle is hiányzott, amikor huszonéves volt, de aztán utolérte magát. Blogjában leír egy emlékezetes esetet. Első komoly munkahelyéről, egy szoftverboltból a tulajdonos azért rúgta ki, mert egyik reggel nem nyitott ki. Ehelyett nyélbeütött egy fontos üzletet. Eladóként ugyanis autodidakta módon elsajátította az informatika alapjait – 1982-ben félistennek számított, aki installálni és konfigurálni tudott egy IBM számítógépet –, saját ügyfélkört épített ki, és komputerszakértőként is segítette a bolt vásárlóit, akiknek a telephelyükön üzemelte be a PC-ket. Amikor nyitás helyett elment üzletet kötni egy új ügyféllel, ezzel nem sikerült csökkentenie a tulajdonos stressz-szintjét. Viszont sokat tanult az esetből.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


A stresszcsökkentés természetesen úgy értendő, hogy a nélkülözhetetlen munkatárs leveszi a terhek egy részét a főnök válláról. Felderíti a problémákat, önállóan megoldja őket, és nem jelent gondot számára, ha ki kell lépnie a komfortzónájából. Csak két példa arra, mi várható el egy ilyen „stresszcsökkentő” dolgozótól.

Csak semmi dráma
Aki minden kisebb-nagyobb probléma láttán felkapja a vizet, és azt az energiát, amit az anomália kiküszöbölésére használhatna, inkább drámázásra fordítja, csak növeli a bajt. Cuban nem szeret ilyen emberekkel dolgozni, ki is rúgja őket azonnal, ha elkezdenek fölöslegesen feszültséget kelteni. Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy pont az ilyen alkatú emberek gondolják magukról, hogy nélkülözhetetlenek, és a drámázással részben önnön fontosságukat hangsúlyozzák. Mivel nem a megoldásra koncentrálnak, hanem saját magukkal vannak elfoglalva, megbízhatatlanok és hasznavehetetlenek, ezért részesülnek kíméletlen bánásmódban Cuban részéről.

 

Mark Cuban és családja kosárlabdacsapata, a Dallas Maverick meccsén
Mark Cuban és családja kosárlabdacsapata, a Dallas Maverick meccsén


Ne a problémákkal, a megoldással tessék előállni
A stresszcsökkentés nem azt jelenti, hogy el kell titkolni a problémákat. Ez egyenes úton vezet a katasztrófához. Ha gond van, jelezni kell, mielőtt nagyobb baj lesz belőle.
Viszont azt is el kell kerülni, hogy fölösleges panaszkodással növeljük a feszültséget, ezért a problémát mindig a legkézenfekvőbb megoldási javaslat kíséretében kell tálalni. Még jobb, ha több lehetséges megoldást sikerül perezentálni, így a főnök ezek közül választhatja ki, szerinti melyik lesz az optimális.

Óriási károk
Cuban a saját bőrén tapasztalta, milyen fontos a stresszcsökkentés a munkahelyen, s ezt időközben kiterjedt kutatások is igazolták. Az amerikai gazdaságnak évi 300 milliárd dolláros költséget okoznak a stressz következményei: a dolgozók egészségügyi okok miatt kiesnek a munkából, pontatlanul vagy többször nekifutva, tehát nem költséghatékonyan végzik a feladataikat. Az említett összeg hatalmas, de érthetővé válik a mutatók alapján. A tengerentúli alkalmazottak 40 százaléka érzi nagyon vagy etxrém módon stresszesenk a munkáját, 73 százalékuk lelki tüneteket észlel ennek nyomán, 77 százalékuknál pedig rendszeresen fizikai tünetek is jelentkeznek.

Az Inc.com cikke nyomán

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen