Ezt a 10 foglalkozást szeretik leginkább a pszichopaták

szerző: Jobline
2018 május 18.

A köztisztviselőtől a vezérigazgatóig széles a skála.

A derék, hétköznapi pszichopaták nem olyanok, mint a filmekben, többségük első pillantásra teljesen normálisnak tűnik, ezért nehéz azonosítani őket. Alapvető jellemzőjük a grandiózus személyiség, az empátia hiánya és a manipulatív hajlam, ezen túlmenően viszont számtalan egyéni személyiségjegy színezheti a képet. Miközben a nyugati lakosság egy százaléka tekinthető orvosi értelemben vett pszichopatának, sokan hordozhatunk bizonyos, pszcihopátiára utaló enyhe jegyeket, ezek azonban nerm szerveződnek komplett személyiségzavarrá.

A kutatók egyetértenek abban, hogy sok pszichopatát találunk vezető pozíciókban, mivel tulajdonságaik – könyörtelenség, karizma, vakmerőség – erre predesztinálják őket. Kevin Dutton brit pszichológus a pszichopátia elismert kutatója, nagy sikerű könyvet is írt tapasztalatairól (The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies and Serial Killers Can Teach Us About Success /A pszichopaták bölcsessége, avagy a szentek, a kémek és a sorozatgyilkosok mit taníthatnak nekünk a sikerről/). Dutton összeállította azon foglalkozások listáját, amelyek a legtöbb pszichopatát vonzzák. 

#10. Köztisztviselő
Dutton kutatási eredményeit alátámasztja egy hír, amely szerint az Egyesült Királyság belügyminisztériumának egyik magas rangú illetékese 1982-ben azt javasolta, hogy célzottan pszichopatákat vegyenek fel bizonyos pozíciókba, mert jól fenn tudják tartani a rendet és kitűnően működnek válsághelyzetekben. Ezenfelül még mellettük szól, hogy nem táplálnak érzelmeket mások iránt, nincs sziklaszilárd erkölcsi kódexük és nagy nyomás alatt is képesek intelligens és logikus döntéseket hozni. A brit belügyi tisztviselő azért játszott el a gondolattal, mert megpróbálták hipotetikusan felmérni, hogyan lehetne helyreállítani a rendet egy nagyszabású nukleáris támadás után. A tisztviselő érvelése nem győzte meg kollégáit, mégsem tapogatózhatott teljesen rossz helyen, lásd a Dutton által lelt összefüggést.  

#9. Konyhafőnök
Itt az lehet az összefüggés, hogy egy nyüzsgő konyhában teljes a káosz, ami egy hidegfejű, számító, uralkodni vágyó ember számára ideális terep. 


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

#8. Egyházi személy
Ebben az esetben Joe navarro FBI-ügynököt érdemes segítségül hívni, aki több évtizedes tapasztalatai alapján megírta, hogy szerinte miért választhatja egy pszichopata a lelkészi pályát. Úgy véli, egy vallási szervezet megfelelő keretet biztosít mások manipulálásához, ugyanakkor a legitimációt is megadja hozzá. A környezet további előnye, hogy könnyen lehet kapcsolatokat építeni és szövetségeket kötni, ennek révén érzékeny információk kerülnek felszínre, amit a manipulációhoz fel lehet használni. 

#7. Rendőr
A rendőrök munkája veszélyes és feszültségekkel telített, ilyen közegben pedig a pszichopaták jól tudnak érvényesülni, hiszen extrém helyzetekben is képesek higgadtan mérlegelni. 

  

 

#6. Újságíró
Dutton szerint a pszichopaták néhány alapvető tulajdonsága kapóra jön akkor, ha valaki újságíróként próbál érvényesülni. Ilyenek a karizma, a jó összpontosító képesség, az éntudatosság, a részvétlenség és kíméletlenség. Mindez segít a pszichopatának abban, hogy tartsa a szűk határidőket, kipasszírozza az információt a forrásaiból és ne tartson a következményektől. 

#5. Sebész
A pszichopata nem stresszel és képes gyorsan, rendszerint helyes döntéseket hozni, ezért nem csoda, hogy a műtőben a helye. 

#4. Értékesítési szakember
Ha egy pszichopata értékesítési szakembernek áll, jól teszi, hiszen olyan ember, aki nem ódzkodik a szégyentelen öndicsérettől, lelkiismeretfurdalás nélkül lenyúlja mások ügyfeleit, a végletekig pénzéhes és nem alkalmas a csapatmunkára. Az már a szervezeti kultúrától függ, hogy az ilyen embert kiveti-e magából a rendszer, vagy a csúcsra repíti. 

#3. Tévés vagy rádiós személyiség
A nárcisztikus jegyek sok pszichopatára jellemzőek, így kiválóan alkalmasak arra, hogy nagy nyilvánosság előtt szerepeljenek. Megint sokat nyom a latban, hogy ezen a pályán elbuknak, akik nem jól tűrik a stresszt, a pszichopatákra viszont pont az ellenkezője jellemző. 

#2. Ügyvéd
A szakemberek egyetértenek abban, hogy a pszichopaták olyan tulajdonságai, mint a határtalan önbizalom, a hideg számítás és a karizma önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy valaki sikeres ügyvéd legyen, megfelelő környezetben azonban komoly lendületet adnak.  

#1. Vezérigazgató
A pszichopaták immunisak a káoszra. Ez nemcsak azt jelenti, hogy rendületlenül bírják a gyűrődést, de gyakran ők maguk forgatnak fel mindent, hogy domináns pozíciójuk nyilvánvalóvá váljon. Egyes pszichopaták ezzel a módszerrel hágnak egyre magasabbra a szamárlétrán. Mások nem ennyire manipulatívak, de nagyban támaszkodnak a más pszichopátiás személyiségjegyeik nyújtotta előnyökre. (Korábban itt írtunk arról, hogy egy friss kutatás szerint miért kerül egyre több pszichopata vezető beosztásba.) 

A Business Insider cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


 

 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen