Semmi sem lehetetlen: így tartsd meg a tech munkatársakat

szerző: Jobline
2018 május 29.

A tehetségekért folytatott verseny a technológiai cégeknél az egyik legkiélezettebb. Ha a cég nem nyújt olyan munkakörnyezet, amely miatt a munkavállaló maradni akar, a kiválasztóknak elég kevés esélyük lesz megtalálni a legjobbakat.

A technológiai szektorban dolgozók rugalmasságot és szabadságot akarnak George McFarren, egy technológiai cég termékfejlesztésért és marketingért felelős ügyvezető alelnöke szerint. „A legkiválóbb tehetségek felvételének szempontjából fontos egy jól összeillesztett kompakt csomag, amely többet kínál a szimpla alapfizetésnél. Sok jelentkező számára ugyanis egy ilyen juttatási csomag legalább annyira vonzó – ha nem vonzóbb -, mint a fizetés” – véli McFarren.

Egy cégnek tehát jó fizetést, de képzéseket, szabadságot, rugalmas munkaidőt és távmunkát is biztosítania kell.

A pénz beszél, de más is fontos
A fizetés fontos a technológusok számára, valószínű bármely más tényező közül ez nyom a legtöbbet a latba. Annak a cégnek, aki a csúcstechnológusokat szeretné levadászni, készen kell állnia arra, hogy nagyvonalú ajánlatot tegyen, és hosszú távon is biztosítani tudja a fizetésemeléseket.

Azonban a pénz nem az egyetlen, amit a technológusok keresnek. A Dice nevű technológiai cég felméréséből kiderült, hogy a válaszadók 36 százaléka akár 10 százalékos fizetéscsökkentést is vállalna, ha legalább a hét felében otthonról dolgozhatna, és további 2 százalék ment volna bele 11 százalékos vagy még ennél is nagyobb csökkentésbe a rugalmasságért cserébe.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


„A távmunka a tech-szektorban sokkal gyakoribb, mint egyéb más iparágban, de az utóbbi időben az olyan nagyvállalatok, mint az IBM vagy a Yahoo is visszahívta az alkalmazottakat az irodába – mondja McFerran. – Azt gondoljuk, hogy a kis-és középvállalkozások kihasználják ezt a trendet, és az adatok is egyértelműen azt mutatják, hogy az alkalmazottak szeretnének otthonról dolgozni. Ez az igény akkor fog növekedni, ha az ezt lehetővé tevő, virtuális munkaerőt támogató technológiák tovább javulnak, és a nők száma növekedni fog az iparágban.”

 

 


Az említett felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 63 százaléka szeretne váltani a magasabb fizetés reményében 2018-ban, így azoknak a cégek, amelyek nem tudnak lépést tartani az anyagi elvárásokkal, más területeken kell bizonyítaniuk. Ehhez lehet a rugalmasság az egyik kulcs, de nemcsak a több szabadság, hanem a több felelősség, a nagyobb autonómia miatt is. McFarren szerint a tech-vállalatoknak olyan módszereket kell keresniük, amelyek biztosítják a mindenki által kedvelt munkakörnyezetet. „Az is létfontosságú, hogy a cégek befogadó munkaerőt hozzanak létre, megteremtsék a nemek közötti egyenlőséget, és támogassák a dolgozó anyákat a rugalmasság biztosításával” – mondja. A nők egyenlőségének biztosítása pedig igencsak sürgető volna: a 2018-as Women in Tech 41 országban készült tanulmánya rámutat, hogy Magyarországon a technológiában dolgozó nők aránya mindössze 13 százalék, és átlagosan 22 százalékkal keres kevesebbet egy nő, mint egy ugyanolyan pozícióban dolgozó férfi.

Lehet, hogy egy kisebb vállalat nem tud lépést tartani a nagyobb versenytársak fizetéseivel, de talán nem is kell erre törekednie. Egy optimális fizetés elégséges lehet, amennyiben a munkavállalók más területeken jól érzik magukat, és kompenzálva vannak. Ha mindez megvalósul, és lehetőségük van a fejlődésre, több eséllyel maradnak a cégnél.

 

A Recruiter cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


hr  •  távmunka  •  tech  •  megtartás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen