6 film, amit minden menedzsernek látnia kell

szerző: Jobline
2018 május 30.

A Nyolcadik utas: a halál és a Macbeth mint javaslat elsőre kicsit meghökkentőnek tűnik, de csak elsőre.

Mi teszi a jó menedzsert? Erre számtalan tréningen próbálják megadni a választ, a fenomenális TED Talkok egy része is erről szól, de egy lehetőséget méltatlanul elhanyagolnak. Érdemes olyan filmekhez fordulni, amelyek a menedzserek kvalitásairól szólnak, még ha néha közvetve is. Lássuk, melyek ezek!

Steve Jobs
A film az első Macintosh számítógép bemutatásától az iMacig kíséri végig az Apple alapítójának pályafutását. Láthatjuk, milyen volt enyhén szólva is vitatható vezetési stílusa, hogyan kezelte a magánéleti problémáit és mi mindent tett cége sikeréért.
Miért ajánlott?
Jobsnak megvoltak a maga jellemhibái – ellentmondást nem tűrő és végtelenül türelmetlen személyiség volt – , s ezek olyan vezetői tulajdonságok, amelyek nem állíthatók pozitív példaként mások elé. Ám mindig tökélyre törekedett, ami elismerésre méltó. Arra ösztönözte a munkatársait, hogy merjenek nagyot álmodni és ott is meglátta a siker lehetőségét, ahol mások nem.


Frost/Nixon
Nincs tökéletes menedzser. Mindenki hibázik, de akkor vállalni kell érte a felelősséget. Richard Nixon elnök megpróbálta eltussolni a Watergate-botrányt, s ebbe végül belebukott. Interjút adott Davis Frostnak, hogy megmagyarázhassa a bizonyítványát, de több órányi heves vita után megtört és végül felelősségre vonták. 
Miért ajánlott?
Az őszinteség a legjobb megoldást – ezt Nixon a saját kárán volt kénytelen megtanulni. Egy menedzsernek kommunikálnia kell, hogy mi és miért történik, és átláthatóságra kell törekednie. Nixon esete arra tanít, hogy ha valaki hibázik, ismerje be és lépjen tovább.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


A nyolcadik utas: a halál
Egy űrhajóban elszabadul egy agresszív idegen lény és öldösni kezdi a legénységet. Első látásra talán nem világos, mi köze egy sci-fi horrornak a menedzserekhez, pedig kézenfekvő a magyarázat.
Miért ajánlott?
Amikor krízishelyzet alakul ki, Ellen Ripley hadnagy a helyzet magaslatán áll. Megőrzi a nyugalmát a káosz közepén, támadási stratégiákat dolgoz ki, és végül győztesen kerül ki a veszedelemből. Ez a film a válságmenedzselés bibliája.


 Idétlen időkig
Phil, a híres időjós a mormota szokásos évi előbújásáról készül tudósítani. Phil nem szereti a munkáját, ő a tipikus életunt menedzser. Ingerlékeny, goromba, alig várja, hogy hazamehessen, de a hóvihar miatt ottreked a kisvárosban és időhurokba kerül: minden reggel ugyanaz a nap kezdődik újra számára.
Miért ajánlott?
Phil kénytelen mindig ugyanazt a napot újraélni, de közben elkezd fejlődni: megtanulja kijavítani az előzőleg elkövetett hibáit és fejleszti a készségeit. A történet arra tanít, kitartóan arra kell törekednünk, hogy elkerüljük a rossz menedzseri döntéseket. Phil megtanul zongorázni, franciául is és meghódítja a lányt, akibe beleszeretett. Egy menedzsernek más készségeket kell fejlesztenie, de az alapelvek ugyanazok.


Macbeth
Kitűnő tanmese hataloméhes menedzserek számára. Macbeth skót hadvezérnek három boszorkány azt jósolja, hogy egyszer ő lesz Skócia királya. A becsvágyó főúr megöli a királyt és elfoglalja a trónját, de hamarosan erőt vesz rajta a lekiismeretfurdalás.
Miért ajánlott?
Macbeth soha nem szeretett parancsot teljesíteni. Szélsőséges becsvágy fűtötte, ami önmagában még nem lenne üldözendő hozzáállás, de hagyta, hogy ez az érzés teljesen az uralma alá hajtsa a személyiségét – az erkölcseit is beleértve. A történet végsősoron arról szól, a hatalom hogyan falja fel a lelket. Egy menedzsernek mindig szem előtt kell tartania, hogy egy csapat élén áll, amelynek tagjai valamilyen közös célért küzdenek. Támogatni kell a csapatot, és nem szabad engedni, hogy a dicsőség a fejünkbe szálljon.


A zenebirodalom visszavág
Egy független lemezbolt alkalmazottja megtudja, hogy egy nagy áruházlánc fel akarja vásárolni őket. A napi bevétellel elmegy Atlantic Citybe, és a kaszinóban mindent egy lapra tesz fel, hátha a nyer, és megmenthető az üzlet. A terv nem sikerül, tehát a bolti dolgozóknak más megoldást kell kitalálniuk.
Miért ajánlott?
Bár a csapat nagyon heterogén és személyes ellentétek is feszülnek közöttük, a kollégák összefognak, hogy megoldjanak egy nagy üzleti problémát. A történet jó példa arra, hogy az innováció és az összehangolt csapatmunka a legnagyobb bajból is ki tud rántani.
Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


 

menedzser  •  film  •  tanmese
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen