Így bánj egy érzelmileg bántalmazó főnökkel

szerző: Jobline
2018 június 06.

Ha nem tudsz azonnal menekülni, több stratégia közül is választhatsz.

Kevesen vannak, akiket még sosem hozott össze a sors érzelmi bántalmazó főnökökkel. A legtöbb esetben a legjobb megoldás a továbblépés, hiszen egy ilyen személyiségű ember általában egyáltalán nem lát rá saját helytelen viselkedésére, sőt a bántalmazás a legjobb eszköz a kezében ahhoz, hogy fenntartsa hatalmi pozícióját. Ha te is az áldozatává váltál ennek a működésnek, mégsem teheted meg, hogy azonnal összepakolj, ezekkel a stratégiákkal túlélheted azt az időt, amit még kénytelen vagy ebben a mérgező környezetben eltölteni.

Találd ki, milyen stresszkezelő eszköz működik a számodra
Alyssa Petersel terapeuta szerint ilyen helyzetekben a stresszmenedzsment nagyon fontos, ám nem mindenki rendelkezik a számára legmegfelelőbb eszközökkel. Valakinek az edzés segít, más vicces videókat néz, a barátaival vagy családjával találkozik. Sokan pedig olyanoktól kérnek segítséget, akik voltak már hasonló helyzetben, így kevésbé érzik magukat egyedül.


Teremts fizikai távolságot kettőtök között

Petersel azt javasolja, hogy állítsunk fel határokat, nemcsak lelki, hanem fizikai értelemben is. „Kommunikálj vele, ha muszáj, de adj teret magadnak is” –tanácsolja. Ez a tér jelenthet egy ebédszünetet, egy irodán kívüli tevékenységet vagy olyan pillanatot, amit egyedül tölthetsz el. Ez a határszabás vonatkozik a főnök érzelemkitöréseinek kezelésére is. Lynn Taylor munkahelyi szakértő szerint, ha figyelmeztető jelzéseket észlelünk, álljunk el az útból, mintha egy vicsorgó vérebbel volna épp dolgunk. Vonuljunk el, amíg a dolgok le nem csillapodnak, ilyen helyzetben sosem jó tűzközelben lenni.


 


 

Gyakorold a mindfulnesst
Ha a fizikai távolságtartás kivitelezhetetlen, a meditáció mindig megteremti saját biztonsági hálónkat. „Amikor a dolgok megterhelővé válnak, és szükségünk van egy félreeső zugra, de erre nincs se térbeli, se időbeli lehetőségünk, akkor a mindfulness teremtheti meg ezt a belső zugot” – véli Petersel. „Nem változtathatod meg a főnöködet, vagy javíthatod meg a stresszre adott válaszát. Ha a főnök tényleg megsért, csak az segíthet, ha saját magadon dolgozol” – javasolja a Hogyan legyél boldog a munkában: a cél, a remény és a barátság ereje c. könyv szerzője, Annie McKee. „Hagyj időt a megújulásra. A mindfulness meditáció mély hatással lehet a stressz kezelésére, illetve a stabilitás visszaszerzésére” – teszi hozzá.

Petersel szerint ez a légzéstechnika segíthet neked, ha inzultus ért a főnöködtől: „Lélegezz be 10 másodpercig, majd ki szintén 10 másodpercig. A légzés több oxigénhez juttatja az agyadat, energiát és megtisztulást hoz magával, hiszen felszabadítja a nyugalmat hozó neurotranszmittereket.”


Találj támogatást

Ha még a nap végén is szenvedsz, stresszelsz vagy szorongsz, érdemes meglátogatnod egy terapeutát, aki mellett újra biztonságban érezheted magadat, sőt úgy lehetsz sebezhető, hogy ne kelljen attól tartanod, hogy visszaélnek a bizalmaddal. Ha még a terápia lehetőségétől is ódzkodsz, vagy nem engedheted meg magadnak, akkor se érezd magad elveszve. Vedd körbe magad támogató hálózattal, családtagokkal, barátokkal vagy akár kollégákkal.

Petersel szerint még a legnehezebb munkakörnyezet is válthat értékes tanulási tapasztalattá. Lehet, hogy még nem teheted meg, hogy csapot-papot ott hagyj, de legalább tudni fogod, mit kell a jövőben elkerülnöd, ha új munkahelyet keresel. Mert ne felejtsd: megérdemelsz egy olyan főnököt, aki tisztességesen bánik veled.

 

A The Muse cikke alapján

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen