Lehet, hogy nem is vagy éjjeli bagoly, csak halogatod a lefekvést

szerző: Jobline
2018 június 08.

Mitől éjjeli bagoly valaki? Talán simán lusta vagy igénytelen vagy? A hatékonyságod látjhata kárát.

 A  reggeli fáradtság nem jelenti azt, hogy éjjeli bagoly vagy.

Nagyon sok, magát éjjeli bagolynak hívó ember egyszerűen csak későn fekszik le aludni.

Az alváshalogatók nem készítenek ugyanolyan kvalitású munkát éjjel, mint az igazi éjjeli baglyok. 

Laura Vanderkam teljesítményszakértő szerint könnyen meghatározhatjuk, hogy valódi éjjeli baglyok vagyunk-e, vagy csak halogatjuk a lefekvést. A szakértő szerint akkor vagyunk éjjeli baglyok, ha a legjobbat éjjel tudjuk kihozni magunkból a munka tekintetében. Azonban számtalan, magát éjjeli bagolyként aposztrofáló ember létezik, aki valójában nem az, hiszen egyáltalán nem képes éjjel kreatív és úttörő ötleteket hozni, csupán videókat néz vagy a közösségi média felületeket böngészi. A késői lefekvést tehát simán okozhatja a telefon vagy a laptop által sugárzott kék fény, amely megzavarja természetes belső óránkat.

 Vanderkam szerint a késői lefekvés hátterében a túlzott fáradtság is állhat: „Nevetségesnek tűnik, de igaz. Több energiát követelhet tőlünk ugyanis a lefekvéshez készülődés, hiszen nehezebb felállni a kanapéról, megmosni a fogunkat, megtisztítani az arcunkat, mintha ott maradnánk, ahol vagyunk” – mondja.

 

 

 Kevés a statisztikai esélye, hogy igazi éjszakai baglyok vagyunk
Dr. Michael Breus alvásszakértő szerint az emberek csupán 15-20 százaléka éjszakai bagoly, ugyanennyi százalékuk igazi pacsirta, a fennmaradó 50 százaléknak szinte pontosan igazodik belső órája a valós időhöz. Hogy valóban beletartozunk-e ebbe a 15-20 százalékba, vagy csak halogatjuk az alvást, azt könnyen meg tudjuk állapítani a szimpla halogatók három ismertetőjegye alapján:

 

  • Nem vagy produktív és kreatív éjszaka: Ha több időt töltesz a Facebookon vagy az Instagramon, mint kreatív ötletek kidolgozásával, valószínű nem vagy egy igazi éjjeli bagoly. Vanderkam szerint érdemes feltenned magadnak a következő kérdéseket: Képes lennél összefüggő üzeneteket küldeni az üzleteddel kapcsolatban? Eszedbe jutott egy nagyszerű ötlet? Ha nem a válaszod, bizony csak halogatod az elalvást.

  • Egy kiadós éjszakai alvás után jól érzed magad reggel. A baglyok akkor is rosszul érzik magukat, ha egyébként 8-9 órát aludtak egyhuzamban.

  • Képes vagy azonnal elaludni, ha nincs a közeledben semmiféle kütyü, amivel ébren tarthatnád magad. Ha éjjeli bagoly vagy, akkor a kempingezés során te vagy az, aki a sátrak között sétál, miközben mindenki más már rég az igazak álmát alussza.

 

A Business Insider cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen