Ezeket fontold meg, mielőtt elfogadod az állást

szerző: Jobline
2018 június 11.

Megelőzheted a kínos helyzeteket, ha még a munkába állás előtt számításba veszel pár dolgot.

Mielőtt elfogadnál egy állásajánlatot, fontos, hogy megérts pár dolgot mind a céggel, mind önmagaddal kapcsolatban. Senki sem kívánja magának, hogy a munkába állás után pár hónappal felmondjon, csak mert átgondolatlan döntése miatt nyomorultul érzi magát az új munkahelyén.

Ezen a pár dolgon gondolkodj el, mielőtt igent mondasz egy állásra:

1. Kedvelem azokat, akikkel majd együtt kell dolgoznom?
Az igazság az, hogy nem fogsz mindenkivel jól kijönni, ahogy téged sem fog mindenki szeretni. De fontos tudatosítani, hogy a napod elég tetemes hányadát kell majd ezekkel az emberekkel eltöltened. Miközben persze nem kell nyakra-főre együtt lógnod velük, abban azért nem árt biztosnak lenned, hogy hatékonyan tudsz-e velük együttműködni. Tégy erőfeszítéseket, hogy megismerd jövőbeli kollégáidat, mielőtt túl messzire jutnál a kiválasztási folyamatban. Ez nem csak abban fog segíteni, hogy közelebb kerülj hozzájuk, de az is kiderül, tudtok-e majd együtt dolgozni. Sőt akár még kapcsolati rendszeredet is megerősítheted ezzel: hiszen ha jóban vagy a potenciális munkáltatód alkalmazottaival, nagyobb eséllyel ajánlhatnak téged a pozícióra.  

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

2. Képes leszek kihasználni az erősségeimet?
Mielőtt elfogadnád az ajánlatot, légy tisztában azzal is, mit fogsz csinálni nap mint nap. Ha nem tudod a képességeidet megfelelően kamatoztatni, és olyan projekteken dolgozni, amik sikerélményt nyújtanak, nem leszel elégedett a munkával. Kérd ki a tanácsait olyanoknak, akik ismerik a pozícióval járó feladatokat! Kérdezd meg tőlük, mivel töltik idejük nagy részét, mit szeretnek és mit nem a munkában, min változtatnának szívesen és hogyan.

3. A munkakörnyezet illik a munkastílusomhoz?
Alapjáraton 40 órát fogsz egy héten ezen a munkahelyen tölteni. Biztosnak kell lenned abban, hogy a környezet megfelelő neked. Például, ha nem igazán tudsz nyomás alatt dolgozni, akkor talán nem szeretnél stresszes, gyors munkatempójú légkörben dolgozni. Az egyterű irodák biztosítják az embereknek a lehetőséget arra, hogy megoszthassák egymással az ötleteiket, és kölcsönösen hatással legyenek egymásra. Ez sokaknak vonzó, másoknak viszont nem megfelelő. Beszélgess el pár kollégával a cégnél és kérdezd meg tőlük, hogyan írnák le a munkakörnyezetet, mit szeretnek, mit nem szeretnek benne. Ha esetleg lehetőséged van egy próbanapra, használd ki! Amennyiben nincs, várj a kiválasztási folyamat utolsó stációjáig, és kérj betekintést egy munkanapba. Így azt is kiderítheted például, hogy tudsz-e majd a munkádra koncentrálni ebben a környezetben.

 


4. Szeretem a cég vezetői stílusát?
Ez az, amit nem igazán szoktunk számításba venni, mielőtt elfogadunk egy állásajánlatot. Ugyanakkor ez az egyik legfontosabb szempont sikeredet és a megelégedettségedet illetően. Beszélj a cég dolgozóval, milyen vezetőnek találják a főnöküket, kijönnek-e vele.

5. Tudok-e azonosulni a cég értékeivel?
Ha a számodra fontos értékek nem illeszkednek a cég profiljába, akkor nem leszel elég hatékony. Akár meg is sértődhetsz, hogy olyat akarnak leerőltetni a torkodon, amihez nem fűlik a fogad, amivel egyáltalán nem értesz egyet. Ha nem akarsz felőrlődni a cég elvárásai és a saját belső értékeid között, gondold át alaposan ezt a pontot.

6. Számomra jól megközelíthető helyen fogok dolgozni?
Légy őszinte: órákat akarsz vezetni vagy BKV-zni a csúcsforgalomban, amíg beérsz az irodába? Persze, ha ez nem zavar, akkor ne vedd számításba ezt a szempontot, azonban ha fontos a szabadidőd, esetleg gyerekeid vannak, vedd fontolóra. Sokan nem is gondolnák, de az ingázás az egyik legnagyobb hátránya lehet egy munkának. Megéri?

7. A munkahelyem a nekem megfelelő fizetést és juttatásokat adja?
Végezetül el kell döntened, hogy a felkínált bér találkozik-e a szükségleteiddel. Nézz utána, hogy a pozíció, illetve a szektor a megfelelő juttatásokat adja-e neked, és írd össze, milyen havi kiadásaid vannak. Ha a munkáltató nem adja azt, ami a tapasztalataid, végzettséged szerint érdemelnél, tárgyalj vele erről vagy keress másik lehetőséget.

Mielőtt tehát bármibe belemész, válaszold meg a hét kérdést. Nem csak megvéd egy rossz döntéstől, de abban is segít, hogy kiderüljön számodra, mi a fontos neked egy munkában.

  

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen