5 dolog, ami miatt hiába keresel állást

szerző: Jobline
2018 június 19.

Ha hónapok óta nem sikerült elhelyezkedned, lehet, hogy valamit rosszul csinálsz. Talán az álláskeresők tipikus hibáit követed el. Ideje elfelejtened őket.

Az álláskereséshez idő kell, ezért egy másodpercet sem szabad elvesztegetned. A legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy ragaszkodnak a régi, kényelmes megoldásokhoz, amelyek nem biztos, hogy hatékonyak. Milyen hibákba eshetsz?

 

#1. Egyetlen stratégiát alkalmazol
Vonzó megoldást kínálnak az online állásportálok, ahol aktívan és passzívan is jelen lehet lenni. (Vagyis naponta sokat böngészed a hirdetéseket, miközben feltöltötted a naprakész önéletrajzodat, és várod, hogy rád találjanak.) Viszont tény, hogy a legtöbb állás személyes kapcsolatokon, hálózatokon keresztül találja meg az embert: valaki szól, hogy ismer valakit, akinek az egyik rokona éppen munkatársat keres. Vagyis ki kell menni az emberek közé, képletesen és szó szerint, elhagyva a komfortzónádat, azaz szobád magányát, ahol csak te és a géped vagytok. Ez nem azt jelenti, hogy le kell szakadni az online állásportálokról, hanem csúnya szóval diverzifikálni kell a keresést, vagyis minden kapcsolat lehetőségét meg kell ragadni a nem virtuális térben is.
Ha megtehed, még azt is érdemes megkockáztatni, hogy átmenetileg elmész gyakornoknak egy viszonylag rokonszenves munkahelyre, ahol sok emberrel megismerkedhetsz. Rajtuk és a kapcsolataikon keresztül talán hamarabb rád mosolyog a szerencse.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

#2. Keresel, de nem cselekszel
Sokan úgy keresnek állást, mintha passzívan online shoppingolnának: órákat nézegetik a kínálatot, de nem rendelnek semmit. Ez shoppingolásnál nem is baj, sőt, az álláskeresésnél viszont lépni is kell időnként. Ez nem azt jelenti, hogy minden tetszetősnek tűnő pozícióra jelentkezni kell, de időnként érdemes próbálkozni.
Ne hagyd, hogy a halogatás elhatalmasodjon rajtad. „Ez egész jónak tűnik, majd a következőre biztos jelentkezem” – a halogató stratégia az általános szorongás és az ismeretlentől való félelem gyermeke, ha sikerül pánikká cseperednie, megbénulsz és lőttek az álláskeresésnek.
Szakértők szerint heti kettő-öt pozíciót érdemes megcélozni, ez nem túlzottan megterhelő munka és tapasztalatszerzésre mindenképpen alkalmas.

 
 

 


#3. Olyan munkára jelentkezel, ami nem is érdekel igazán

Nagy hiba olyan állást keresni, ahol minden kritériumnak tökéletesen megfelelsz – ilyen aligha van a piacon, ha várod a tökéletes alkalmat, csak az idődet vesztegeted. Viszont ugyanilyen rossz lépés olyan pozícióra jelentkezni, ahol nyilvánvalóan vészesen alul- vagy túlképzett vagy, esetleg nem is érdekel igazán a feladatkör. (Kivéve, ha nem is akarod, hogy fölvegyenek, mert elsősorban az a cél, hogy bekerülj a cég nyilvántartásába, hátha hamarosan megnyílik egy neked való pozíció – dinamikusan terjeszkedő multiknál ez beválhat.)


#4. Felcsillan a remény, de nem teszed meg a szükséges lépéseket
Ígéretekkel és hasznos információkkal tele van a padlás. Füledbe jut, milyen lehetőségek vannak egy prosperáló cégnél, egy ismerős tippet ad, kit kellene felhívnod, és már fél szatyornyi névjegykártyát gyűjtöttél be állásbörzéken és networkingeseményeken. Fel kellene hívnod egy csomó embert vagy bemutatkozó emailt írhatnál nekik. De nem csinálsz semmit. Majd hívnak ők, ha akarnak valamit? Aligha. Te vagy az álláskereső, neked kell akcióba lendülnöd. Hideg emailt írni nem olyan nagy ördöngösség, és csak az első néhány telefonhívás kínos, gyorsan bele lehet jönni. Ne hagyd, hogy a kapcsolatépítés kárba vesszen, azért vannak a kontaktok, hogy használd őket.

 

#5. A buborékodban maradsz
Álláskeresésnél a saját hálózat a legjobb kiindulópont: azok az emberek, akik ismernek és kedvelnek, meg az ő ismeretségi körük. De lehet, hogy mindez nem lesz elegendő, szélesíteni kell a fókuszt. Érdemes új hálózatokba bekapcsolódni, különösen, ha pályamódosítás is szóba jöhet, vagy kifejezetten ez a cél. Az új networkingesemények mellett ajánlatos olyan netes fórumokat keresni, ahol az adott területen működő szakemberek kommunikálnak egymással, ha bekapcsolódsz a diskurzusba, gyorsan teljesen új közegben találhatod magad. Talán pont itt találkozol azzal az emberrel, aki ismeri egy bizonyos illetőt, akinek lehet egy jó ötlete, amely összevág a karriercéljaiddal. A véletlen nem történik meg magától, elébe kell menni.

 


A Fast Company cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen