Így dolgozz együtt nálad okosabb emberekkel

szerző: Jobline
2018 június 20.

Mark Zuckerberg is megmondta, hogy nála okosabb embereket szeret fölvenni a cégéhez. Nem is mondhatni a Facebookról, hogy csődtömeg lenne. Ez szép, de hogyan lehet ezzel a rengeteg okos emberrel együtt dolgozni?

Az elv maga teljesen logikus. Az okos munkatársakat nem kell kézivezérelni, mert önjáróak és kreatívak, sokat lehet tőlük tanulni, miközben rávilágítanak a hiányosságainkra, és ezáltal fejlődni tudunk. Mindez rendkívül ígéretesen hangzik, a valóság azonban jóval bonyolultabb.

A problémák ott kezdődnek, hogy mindenkinek van egója, ami sérülhet, ha egész nap azzal kell szembesülni, hogy csupa nálunk tehetségesebb ember nyüzsög körülöttünk. Ezt kevesen vallják be, de mindenkinek erodálódhat az önbecsülése ilyen környezetben.

Jó hír viszont, hogy kemény munkával átállíthatjuk magunkat olyan hullámhosszra, amelyen a zsenidömpinget áldásnak fogjuk fel, és nem a frusztrációk állandó forrásának. Lássuk, hogyan.

#1. Tudd, hogy miben vagy erős
Ha bekerültél egy olyan csapatba, ahol nagyon okos emberek dolgoznak, nyilván te sem vagy kimondottan értelmi fogyatékos. Koncentrálj arra, hogy mik az erősségeid, és ne azon rágódj, a többiek miben jobban nálad.


#2. Bátran kérdezz

Ha az ember csupa okos munkatárs közé csöppen, ösztönösen működésbe lép a védekező reakciója: igyekszik eltitkolni, mennyi mindent nem tud. Ez nagyon rossz stratégia Doug Edwards, a Google első marketing- és márkaigazgatója szerint, aki 1999-ben lépett be a céghez. Aki nem kérdez, buta marad.
„Sokal jobb, ha az emberről kiderül, mi mindent nem tud, mert ha adja a nagyokost, előbb-utóbb le fog bukni – mondja Edwards. – Annak idején mindig megkértem a programozókat, úgy magyarázzák el nekem, mit csinálnak, mintha egy hülyegyerekkel beszélnének.”
B. Nguyen programozó tökéletesen egyetért a fentiekkel: „Csak egy buta kérdés van: amit nem tesznek fel. Gyakran kell kérdezni, nem szégyen az.”

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

#3. Adj magadnak időt
Nagyon nehéz hozzászokni, ha az ember csupa zsenigyanús munkatárssal dolgozik. Sok idő kell ahhoz, amíg az ember feszengés nélkül tud okos dolgokat tanulni nagyon okos emberektől, tehát ezt a folyamatot nem szabad siettetni és nem kell idegeskedni a lassú haladás miatt.

 

 #4. Képzeld el az alternatívát

Leo Polovets, aki dolgozott már a LinkeInnél és a Google-nál is, kidolgozta a maga stratégiáját a problémával kapcsolatban. „Hogyan sikerült beilleszkednem? Elképzeltem, hogy mi lenne, ha nem nálam okosabb emberekkel dolgoznék. Sokkal frusztrálóbb olyan környezetben működni, ahol senkitől nem tudok semmit tanulni, senki nem inspirál, nem találok példaképet magamnak, és semmi nem ösztönöz arra, hogy igazán belehúzzak, ha lépést akarok tartani a többiekkel. Ha nálam okosabb emberekkel dogozom, kénytelen vagyok a maximumot kihozni magamból.”


#5. Mindig gondolj arra, mi az, amit kontrollálni tudsz

Zseninek születni kell, és van egy csomó készség, amit mások könnyebben kifejlesztettek magukban, mert mondjuk atomtudósok a szüleik. Ha te nem ilyen háttérrel indultál, sosem tudod behozni a többiek előnyét, de van egy dolog, amit biztosan kontrollálni tudsz. Azt nem tudod elintézni, hogy te legyél a legnagyobb zseni a szobában, de az megoldható, hogy te legyél a legfelkészültebb.
„Okosabb nem lehetsz, mint amilyen vagy, de te lehetsz az, aki a legjobban odateszi magát – mondja Farhan Thawar, az XtremeLabs programozási alelnöke. – Tehát nagyon sokat kell gürcölni, és előbb-utóbb a csapat teljes értékű tagjának érezheted magad. Nem a pedigré számít, hanem a munkaetika.”


#6. Ne versenyezz

Minél inkább a versenyre koncentrál valaki, annál kevesebbet tanul és annál kevesebbet lesz képes elérni. El kell fogadni a tényt, hogy mindig lesznek nálad okosabb emberek, és ha ebbe belenyugodtál, már teljes erővel a feladataidra tudsz koncentrálni.


 

A The Muse cikke nyomán


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen