Ezt az 5 kifejezést kerüld el, ha időben szeretnél hazamenni az irodából

szerző: Jobline
2018 július 10.

Ártatlannak tűnő fordulatok, amelyek megkeserítik az életedet, ha nem vagy résen.

Bizonyára már veled is megesett, hogy éppen szedelődzködtél, amikor valaki „két másodpercet” kért tőled valamire, aztán ez a két másodperc több mint félórás meetinggé vált. A probléma az, hogy helytelenül beszélünk az időről. Szeretnénk azt hinni, hogy kérdéseink rövidek, könnyűek vagy kevés erőfeszítést igényelnek, de mivel soha nem rendelkezünk konkrét adatokkal arról, hogy mennyi időt kell szánnunk valamire, ezért általában a vártnál hosszabb időbe telik az adott tevékenység. Ha tehát időben szeretnél felállni az asztaltól (és jobban kezelni a naptáradat úgy általánosságban is), akkor ne hagyd, hogy az emberek a következőket mondják neked:

#1. „Szükségem van erre a nap végéig”
Kérdezz meg három embert, mit jelent a számukra, hogy „a nap vége”. Vajon ugyanazt a választ adják? Egyeseknek a nap vége az az időpont, amikor elhagyják az irodát, másoknak 18-19 óra, amikor ténylegesen be is fejezik a munkát, megint másoknak pedig éjfél, amikor a nap ténylegesen véget ér. A „nap vége” tehát bármilyen időpontot jelenthet. Mondd el, mit jelent számodra a „nap vége” kifejezés, és kérdezd meg, hogy jó-e neki, ha addigra fejezed be az adott feladatot.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#2. „Megcsinálnád ezt ASAP?”
Az ASAP, vagyis az „amilyen hamar csak lehet” szintén különböző dolgokat jelenthet más és más emberek számára. Sürgősséget fejez ki, ám gyakran akkor is használjuk, amikor egyáltalán nem annyira sürgős az adott feladat elvégzése. Ha valójában sürgős valami, az emberek pontosabban fogják tudatni veled, mikorra várják a feladat elvégzését. Próbáld ki a következőt: „Az ütemtervem alapján szerdán 10 órára tudom megcsinálni. Ha hamarabb van rá szükséged, elkészítem, de akkor át kell szerveznem a prioritásaimat.”

#3. „Ez csak két másodpercet vesz igénybe”
Nézzünk szembe a ténnyel, semmi sem tart 2 másodpercig. Ennél még egy tüsszentés is hosszabb időt vesz igénybe. Ha ezzel a kéréssel nézel szembe, mondhatod a következőt: „5 perc múlva meetingem van/találkozóm van/határidőm van, ezért ha ez valóban egy gyors beszélgetés, akkor ejtsük meg most. Ha nem, tudnánk várni vele?”

 

 #4. „Csak egy gyors kérdés…”
Egy gyors kérdés ritka, mint a fehér holló. Erre ugyanaz vonatkozik, mint az előző pontra: kérdezz rá bátran, mennyi ideig tart valójában a kérdéses dolog tisztázása.

#5. „Öt perc késésben vagyok, sajnálom”
Valószínű, hogy az, aki ezt az üzenetet írja neked, nem 5 perc késésben van, hanem jóval több időt kell majd rá várni. Kérdezz vissza, érdemes-e várnod rá: „Szeretnénk befejezni a megbeszélést 4-ig, ezért írd meg kérlek, hol tartasz jelenleg, és hogy elkezdhetjük-e nélküled a megbeszélést.”

Ez az 5 útmutatás természetesen fordított esetben is érvényes: tudatosítsd, ha ezeket a kifejezéseket használod, és konkretizáld a mondandódat. Minél többet beszélsz realisztikusan az időről, annál jobban tudsz majd együttműködni másokkal, illetve tisztázni a valós elvárásokat.

 

A The Muse cikke alapján

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen