Az erőművésztől a mikromenedzserig: a te főnököd melyik típusba tartozik?

szerző: Jobline
2018 július 17.

Minden típust másképp kell kezelni, itt a rövid útmutató.

A karriered során rengeteg különböző vezetői típussal fogsz találkozni, dolgozz akár multinacionális cégnél, közigazgatási szervnél vagy egy pár fős vállalkozásnál, amely napról napra a létéért küzd. Tartozzon a főnök bármelyik típusba, megvan a maga eljárási metódusa, mentalitása és allűrjei, ezért ha túl szeretnéd mindezt élni a konfliktusokat, meg kell tanulnod, hogyan bánj velük.

Ezzel a hét általános típussal találkozhatsz:


1.  A szabad a gazda
Ez a vezetőtípus büszke arra, hogy a munkavállalóinak elég szabadságot és rugalmasságot biztosít, néha talán túl sokat is. Nem zavar téged a projekted lebonyolításában, ugyanakkor ad némi iránymutatást, merrefelé indulj. Úgy hiszi, hogy a dolgozói akkor a leghatékonyabbak, ha nem kotnyeleskedik bele a munkájukba, és ez egyszerre erőt adó és zavarba ejtő hozzáállás. Ha ennek a típusnak dolgozol, tudnod kell, hogy a kommunikáció a kulcs hozzá: ha segítségre van szükséged, kérned kell tőle, ha pedig valami nem tiszta, hangot kell adnod a kétségeidnek, különben magadra maradsz, mert magától nem fog rákérdezni, miben tudna segíteni.


2.  Az erőművész
Az erőművész kétségbeesetten próbálja megmászni a vállalati ranglétrát, és csak az számít, mit gondolnak róla a felettesei. Nárcisztikus és önző személyiség, aki szereti a mások feletti hatalmát érzékeltetni. Uralkodó és rugalmatlan típus, szigorú határidőket és szabályokat szab ki a munkatársaknak. Bár igencsak nehéz kezelni őt, próbálj kompromisszumra jutni vele, amikor csak lehet, és nyitottan kommunikálni arról, mi motivál a munkában.


3. A mikromenedzser
A mikromenedzser szereti beleásni magát a részletekbe, folyamatosan a körmödre néz, és mindig megragadja az alkalmat, hogy elmondja pontról pontra, mit és hogyan csinálj – napjában akár többször is. Kinyilváníthatod ugyan a véleményedet, de biztosan nem fog tőle megváltozni. Ehelyett inkább tarts egy kis távolságot tőle, ne avasd be minden mozzanatba, csupán néha adj visszajelzéseket a munkádról. A legtöbb mikormenedzser belső szorongással küzd a bizalom hiánya miatt, ezért mindenképp azt kell vele éreztetned, hogy benned nem csalódhat.


4. A haver
Mindenáron a haverod akar lenni a munkahelyen. Kedves veled minden szituációban, nem tartja a szigorú határidőket. Egyrészt nagy szabadságot kapsz tőle a feladataid elvégzésében, másfelől azonban nem érkezik felőle konstruktív kritika. Ezért mindig törekedj arra, hogy visszacsatolást adjon a munkádról. Azonban ne csodálkozz, ha magadra hagy: tekintsd úgy a helyzetet, hogy a te feladatod, hogy fegyelmet, rendet, korlátokat szabj és célokat tűzz ki magad elé.

 

 

 

5. A szalmaláng
A szalmaláng nem tud koncentrálni, és nem a következetességéről híres. Olyan, mint egy macska, akinek a figyelmét könnyen el lehet terelni, ha még csillogóbb, csörgőbb, érdekesebbnek tűnő játékot helyezel érdeklődésének középpontjába, mint amilyennel eddig foglalkozott. Úgy kezdi a hetet, hogy meghatároz egy célt, majd szerdán meggondolja magát. Izgatott lesz az új Instagram alapú marketingkampánytól, de teljesen elveszti az érdeklődését, ha más közösségi platformok ejtik rabul a képzeletét. Rengeteg energiája van, de prioritásai – gyakran radikálisan – váltakoznak, túl gyakran ahhoz, hogy a munkavállalói fel tudják venni a fonalat. Igen nehéz ezért őt kezelni, de jó megoldás lehet, ha gyakran beszélsz vele arról, mik a legfontosabb feladatok, fenntartásokkal kezeled az új célkitűzést, és csak akkor teszel bele minden energiát, ha biztos vagy benne, hogy tényleg elsődlegességet élvez.


6. A fásult
Az apátiába süllyedt főnök némiképp hasonlít az első típushoz, de sokkal destruktívabb a munkájában. Miközben a szabad a gazda igyekszik megerősíteni a dolgozóit azzal, hogy sok szabadságot és zavartalan körülményeket biztosít a számukra, a fásult főnököt egyáltalán nem érdekli a munkája, sem a vezetői pozíciója. Emiatt igen nehéz vele kommunikálni és nem is számít igazán, hogy sikert érsz-e el vagy kudarcot vallasz. Ha számít neked a pozitív visszacsatolás, igencsak nehéz dolgod lesz vele. A legjobb, ha másoktól gyűjtöd be ezeket, vagy inkább megtanulod, mik az értékeid és a gyenge pontjaid, és ezek tudatában lavírozol.


7. A zsonglőr
Ő a legritkább főnöktípus, hiszen egyszerre több tulajdonságot is megtestesít, ezeket folyton egyensúlyban tartva. Rugalmas, de miközben tág teret enged, nem távolodik el tőled, barátságos, mégis szakmai tud maradni, és képes újragondolni a feladatot anélkül, hogy elveszítené a fókuszt az eredetei céljairól. Ha vele van dolgod, szerencsés vagy, mert az ő keze alatt szinte minden munkavállaló jól tud boldogulni.

Egyik főnöktípus sem eredendően jó vagy rossz. Igaz, bosszantó lehet egy mikromenedzserrel dolgozni, vagy frusztráló lépést tartani a szalmalánggal, de számos előnye is lehet ezeknek a vezetői stílusoknak. Ez csupán egy tipizáló lista: minden vezető egyedi ember, akinek megvan a maga erőssége és gyengesége. Néhányan akár több kategóriába is beleeshetnek, mások egyikbe sem.

Csupán útmutatót adtunk ahhoz, hogy kiigazodj a leggyakoribb – olykor a legnagyobb kihívást jelentő – típusok között.


Az Inc cikke alapján.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen