Kutya a munkahelyen: a kisállat-barát politika jó és rossz oldala

szerző: Jobline
2018 július 18.

Jó dolog, ha a négylábú barátunk társaságában dolgozhatunk, de baj is lehet belőle.

Június 22-én ünneplik Amerikában a Vidd magaddal a kutyádat dolgozni (angolul TYDTW, azaz Take Your Dog to Work Day) 20. évfordulóját, amely a tengerentúlon elindította a társállatokra vonatkozó munkahelyi politikák korszakát. 1999-ben a Pet Sitters International nevű szervezet vetette fel a kérdést, mi lenne, ha létrehoznának egy olyan eseményt, amely elősegíti a kutyák örökbefogadását azzal, hogy arra bátorítják a munkáltatókat, hogy egy napra engedélyezzék a kutyák munkahelyi jelenlétét, ezzel is támogatva a helyi kisállat közösségeket. Becslések szerint mintegy 300 vállalkozás vett részt az alakuló TYDTW-napon, de azóta az állatbarát politikák annyira elterjedtek, hogy 2017-ben már az amerikai munkahelyek 8 százaléka engedélyezte a kisállatok behozatalát.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Hatékony eszköz a toborzás és a morál javításához
Ahogy a szervezetek rájönnek, mennyire fontos bevonzani és megtartani a legnagyobb tehetségeket, azt is felismerik, hogy a kisállat-barát lehetőségek felajánlása – jelentsen ez Vidd magaddal a kutyádat dolgozni napot, állatokkal kapcsolatos önkéntes lehetőséget – hatásos eszköz lehet a munkaerő-toborzás, a morál, sőt még a wellness kezdeményezések számára is. Egy kutatásból az is kiderült, hogy számos jó dolog tulajdonítható a háziállatok munkahelyi jelenlétének, például a vállalat iránti megnövekedett elkötelezettség, a jólét érzése, a csökkent stressz szint, a megnövekedett produktivitás és a több munkára való képesség. Melyik vállalat ne akarná mindezt az előnyt? Azonban a kisállat barát munkahelyi politikának van egy másik oldala is: a házi kedvenccel rengeteg felelősség és egyéb jogi probléma is jár.

 

 Megengednél egy „hozd be a kígyódat a munkahelyre” napot?

Számos dolgot kell megfontolnunk, mielőtt hivatalosan is jóváhagyjuk a kutyák munkába járását, beleértve az épületbérletet, az egyéb alkalmazottakra gyakorolt hatását, és hogy vajon más alkalmazottak igényelnék-e, hogy egyéb állatfajtákat, pl. kígyót hozzanak az irodába. A következőket érdemes tehát átgondolnunk az engedélyezés előtt:

  • Tiltja-e az épülettulajdonos a kutyák vagy más állatok behozatalát?
  • Mit tegyünk, ha baleset történik, például harapott a kutya?
  • Minden kutyafajta jelenlétét engedélyezzük? Mi a helyzet a pitbullokkal vagy más, agresszívebb fajtákkal? Van-e valami méretbeli korlátozás?
  • Mi a helyzet a kutya sétáltatásával? Fizetünk ezért egyes munkavállalóknak?
  • Mi a helyzet a jogos félelmekkel és allergiákkal?
  • Mit csinálunk, ha a kutya tönkreteszi a berendezést?
  • Hogyan foglalkozzunk a nagyobb figyelmet igénylő vagy rendetlen ebekkel?
  • Képesek vagyunk-e az összes behozott állatot felügyelni?

 

John Hollon, az ERE Media szerkesztője a Pets.com alelnöke volt, és kisállat-barát politikát folytatott, sőt valójában a Pets.com volt a jogtulajdonosa a Vidd magaddal a kutyádat dolgozni napnak, míg el nem adták a jogot a Pet Sitters Internationalnak. Nemcsak kutyáik voltak a cégnél, de pár macskájuk, madaruk és halaik is, melyek egész nap az irodában lógtak. A Bailey nevű 10 éves labrador retriever és a hároméves Remy kutyus általában mindig rendetlenkedtek együtt, és kisebb konfliktusok, parázsviták is adódtak miattuk a tulajdonosuk és a vezérigazgató között. Hollon tapasztalatai alapján a háziállatok képesek arra, hogy jobban felkészítsék a dolgozókat a munkára, és javítsák a morált, de ahogy az élet más dolgaiban, itt is vannak olyan helyzetek, amelyek nem láthatóak előre, és melyekre nem lehet felkészülni.

A kérdés tehát a HR és a felső vezetés számára az, vajon a kisállat-barát politika pozitív előnyei kompenzálják-e az ezzel járó idő- és energia befektetést.

 


A Tlnt cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen