Szeretnéd, ha kedvelne a főnököd? Ezt a hét dolgot mindenképpen kerüld el

szerző: Jobline
2018 július 31.

Számos oka és módja van annak, valaki hogyan és miért válik nemszeretem munkatárssá a főnök szemében, az az alábbi hét dolog viszont mindenképpen jellemző rá.

1. Panaszkodsz
A hatékonyan dolgozó emberek nem rágódnak egy problémán, hanem megoldják. Aki ehelyett panaszkodik, másokat és a körülményeket hibáztatja, az egyrészt kellemetlen alak, msáfelől akadályozza a munkavégzést. A magyarokra különösen jellemző az úgynevezett panaszkultúra, amikor mindenben csak a rosszat látjuk, és annyi energiát fordítunk annak megmagyarázására, valamit miért képtelenség megcsinálni, hogy azzal a lendülettel akár el is lehetne végezni a feladatot.

2. Kifogásokat keresel
Fentiekhez szorosan kapcsolódik a kifogáskeresés. Egyszer-kétszer még elmegy, például ha tényleg van egy fontosabb vagy sürgősebb dolog, ami miatt nem lehet elvállalni az adott feladatot, de ha valaki csak kifogásokkal operálva igyekszik átvészelni a napot, már vele van a baj.

3. Hárítasz
Előfordulhat, hogy egy feladat elvégzése nincs benne a munkaköri leírásodban, és erre lehet is hivatkozni, de mindig így tenni nem szerencsés. Érdemes besegíteni mások munkájába a közös siker érdekében, amit a főnökök értékelni is szoktak. Ellenkező esetben viszont a vezetőnek az juthat eszébe, neki meg az nem szerepel a munkaköri leírásában, hogy fizetésemelést kell adnia vagy akkor kell elengednie hosszú szabadságra, amikor te szeretnéd.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

4. Mindent a főnökre hagysz
Ha kifogásokkal és hárítással folyton másnak delegáltatod a feladatokat, azzal megnhezíted a főnök dolgát és improduktívnak mutatod magad. A jó dolgozó képes egyedül felismerni és megoldani a kisebb-nagyobb problémákat, nem hagyja másra, de különösen azt igyekszik elkerülni, hogy a főnöknek kelljen intézkedni minden apró-cseprő ügyben. 

5. Csak az elvárható minimumot teljesíted
A nem elkötelezett dolgozó megcsinálja, amiért a fizetését kapja, aztán egy tapodtat nem hajlandó továbblépni (ezeknek? ennyiért?). A főnök azonban hamar kiszúrja az ilyen megúszós dolgozót, és az improduktív attitűdjének megfelelően bánik vele. A lelkes alkalmazott mindig azokat a lehetőségeket keresi, amelyekkel hatékonyabban, takarékosabban vagy akár innovatív módon szintet lépve is elvégezhető a munkája.

 

 

6. Letargikus vagy
Aki teljesen negatívan áll a munkájához, az az összes fenti jegyet felmutatja, legfeljebb azzal a különbséggel, hogy még az elvárható minimumot sem teljesíti. Ennek lehet oka magánéleti válság, letaglózó betegség vagy az a tény, hogy a dolgozó rossz helyen, nem neki való munkát végez. Ha ez az állapot tartósan fönnáll, az nagyon káros a cégre és az akalmazottra nézve egyaránt. Előbbit anyagi veszteség éri, utóbbi pedig akár bele is halhat.

7. Megrekedsz egy adott szinten
Az élethosszig tartó tanulás korában, amikor például hetente újabb app kezelésével kell megismerkedni és rendszeresen frissülnek a naponta használt szoftverek, öngyilkos magatartás, ha valaki nem hajlandó folyamatosan fejlődni. Ez a szakmai és a személyes önépítésre (puha faktorok) egyaránt vonatkozik. Ha a főnök azt látja, hogy a dolgozó nem tud, de nem is akar fejlődni, nem fogja a kedvencei között számon tartani. És ez még a kisebbik baj, az igazi veszteség a dolgozót amiatt éri, hogy elzárja maga elől az önjobbítás lehetőségét, és az élet minden területén lemarad. S aki lemarad, azt ütik, ahogyan Sztálin annak idején megfogalmazta.

+ 1
Összegzés főnökök számára

Mint kiderült, az improduktív dolgozó attitűdjének egyes elemei összefüggenek, illetve kiegészítik egymást. Ha egy munkatársra a fenti hétből legalább három elem jellemző, biztosan ebbe a kategóriába tartozik. Azonnali adminisztratív lépések megtétele helyett érdemes megpróbálkozni az illető remotiválásával, hátha egy kis segítséggel értelmet és örömöt talál a munkájában, és változtat a hozzáállásán.   

 

A The Muse cikke nyomán.  

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

 

 

  

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen