Kutatás: a macskában található parazitától nagyobb eséllyel leszünk vállalkozók

szerző: Jobline
2018 augusztus 01.

Egy új tanulmány összefüggést talált a macska székletében élő parazita és a vállalkozói magatartás között. Az emberek könnyen megfertőződhetnek a toxoplasma gondiival, ha érintkezésbe kerülnek a macska székletével, ám a legtöbb ember nem mutat tüneteket. A kutatók azt találták, hogy a parazita által okozott toxoplazmózisban szenvedő diákok 1,4-szer nagyobb valószínűséggel vesznek fel üzleti szakirányokat, mint azok, akiknek negatív lett a tesztjük. Sőt a vállalkozói eseményeken részt vevő szakemberek közül azok, akikben kimutatták a fertőzést, 1,8-szor nagyobb valószínűséggel indítottak saját vállalatot.

A megfertőződés nem is olyan nehéz, mint gondolnánk: a nem megfelelően megfőzött hústól, a szennyezett víztől vagy a macska ürülékével való közvetlen érintkezéstől például almozás közben mi is fertőzöttekké válhatunk.

Stafanie Johnson, a tanulmány vezetőszerzője, egyetemi docens szerint a kutatás eredményei pozitív korrelációt mutatnak a T. gondii és a vállalkozói viselkedés között. Johnson és kutatói azt is megállapították, hogy azokban az országokban, ahol elterjedtebb a fertőzés, alacsonyabb arányú azok száma, akik a kudarcoktól való félelemnek tulajdonítják a vállalkozásindítás halogatását.

Johnson csapata 1,495 egyetemi hallgatót választott ki biológiai és üzleti szakokról, akiknek 22 százaléka bizonyult fertőzöttnek. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a diákok, akiknek pozitív lett a tesztjük, 1,4-szer nagyobb valószínűséggel választottak üzleti szakirányt, mint azok, akik nem voltak fertőzöttek. Az üzleti hallgatók közül pedig a fertőzöttek 1,7-szer nagyobb valószínűséggel szakosodtak menedzsment és vállalkozói irányba.

Johnson csapata 197 olyan embertől is vett nyálmintát, akik vállalkozói rendezvényeken vettek részt, illetve felmérték őket, indítottak-e saját vállalkozást. A tudósok azt találták, hogy azok a résztvevők, akik fertőzöttek voltak, 1,8-szor nagyobb valószínűséggel indítottak céget.

 

 Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

A kutatók később globális szinten is tesztelni akarták a T. gondii és a vállalkozói szféra közötti kapcsolatot. 42 országból gyűjtöttek adatokat a fertőzés előfordulási arányáról, és összehasonlították ezeket a számokat a vállalkozói tevékenységekkel és attitűdökkel kapcsolatos országos felmérésekkel. A kutatók pozitív korrelációt találtak a toxoplazmózis populációban való jelenléte és azon emberek száma között, akik bejelentették szándékukat a saját vállalkozás indítására vagy már vállalkozói tevékenységet folytattak. Eközben negatív összefüggést találtak a toxoplazmózis előfordulása és azon személyek százalékos aránya között, akik azt állították, hogy a kudarcoktól való félelmeik miatt utasítják vissza az üzleti tevékenység megkezdését. Johnson csapata szeretné továbbfolytatni a kutatást, és megnézni, hogy a toxoplazmósis és a konzervativizmus között van-e lehetséges kapcsolat. Johnson arra is kíváncsi a továbbiakban, vajon a vállalkozás sikeressége kapcsolatban áll-e a parazita jelenlétével.

 

 

 

 

Más kutatások is úgy találták, hogy a parazita befolyásolja az emberi viselkedést, ám nem épp pozitív módon. A becslések szerint több mint 2 milliárd ember lehet fertőzött a Földön. A CDC járványügyi központ szerint az egyes toxoplazmózisos emberek influenzaszerű tüneteket érezhetnek magukon, pl. duzzadt nyirokcsomókat, izomfájdalmat. A súlyos toxoplazmózis viszont már károsíthatja az agyat, és csökkent, homályos látást okozhat.

Az azonban még nem teljesen tisztázott, hogyan befolyásolhatja a fertőzés az emberi viselkedést. Régebbi tanulmányok a fertőzés magasabb arányát összefüggésbe hozták a gazdasági jóléttel és a különféle neurózisokkal is. A Cseh Köztársaságban, illetve Törökországban végzett tanulmányok azt is kimutatták, hogy a toxoplazmózisos embereknél magasabb a gépjármű-balesetek aránya. Egy 2012-es, a toxoplazmózis és a mentális betegségek közötti kapcsolatot vizsgáló dán tanulmány kimutatta, hogy a parazitára pozitív nőknél nagyobb az öngyilkossági kísérletek aránya. Annak a valószínűsége, hogy egy fertőzött nő egy adott évben öngyilkosságot követ el, 1,5-ször nagyobb volt, mint a nem fertőzött nők közötti öngyilkosságok esélye. Ennek oka valószínűleg az, hogy a parazita károsítja az agy prefrontális kérgét, azt a területet, amely a morális és megfontolt cselekvésekért, a figyelem-összpontosításért felelős.

 

Más fertőzések is befolyásolhatják azonban a viselkedésünket. Például a klorovírus ATCV-1, mely főleg a tavakban és folyókban lévő zöld algákban található, és hatással lehet az emberek észlelésére; a fertőzött emberek például rövidebb ideig tudnak figyelni, és lassabban teljesítenek pl. olyan feladatokban, mint a számsorokat összekötő vonal rajzolása. A tudósok szintén találtak kapcsolatot egyes bélbaktériumok (pl. Prevotella, Bacteriodes) és a szorongás, ingerlékenység magasabb szintjei között. Mindez pedig arra utalhat, hogy a parazita fertőzések nagyobb mértékben befolyásolják kultúránkat és üzleti tevékenységeinket, mint ahogy azt korábban gondoltuk.

 

A Business Insider cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen