Két kérdés, amit feltétlenül fel kell tenned az állásinterjún

szerző: Jobline
2018 augusztus 02.

Sokan ódzkodnak attól, hogy kérdezzenek az állásinterjún, pedig ezzel a jelölt demonstrálni tudja lelkesedését és elkötelezettségét, nemkülönben azt, hogy kellő intelligenciával van megáldva. Két kérdést semmiképpen nem szabad megspórolni.

Kérdezni azért is kell, mert eleve jó: kínosan döcögő kommunikáció helyett valódi beszélgetéssé válhat az állásinterjú. Az már csak hab a tortán, hogy hasznos információkhoz lehet jutni, amelyek birtokában közelebb juthatsz az állás elnyeréséhez.

Két kérdést különösen érdemes föltenni Peggy McKee karriertanácsadó szerint.

Ki a tökéletes jelölt erre a pozícióra?
Ezzel a kérdéssel ki lehet ugrasztani a nyulat a bokorból, ezért nem baj, ha már az interjú elején fölteszed, hiszen a legtöbb álláshirdetésből nem derül ki pontosan, milyen új munkatársra vágynak. Mi számít igazán? A végzettség? Akkor örülnek neked, ha elit egyetemről származó diplomát lobogtatsz? Vagy ez nem is fontos, inkább bizonyos szakmai tapasztalatok nyomnak többet a latban? Netán a személyes tulajdonságok – például a sokat emlegetett érzelmi intelligencia fejlettsége – alapján döntenek arról, kit vesznek fel?

Derüljön ki, mik az elvárások, és a válasznak megfelelően el tudod majd dönteni, neked való-e a pozíció, vagy csak egymás idejét vesztegetitek. Ha úgy látod, megéri, önmagad bemutatásával igyekezz minél közelebb kerülni ahhoz az elképzeléshez, amelyet a tökéletes jelöltről felvázol az interjúztató.

Ne riadj meg a „tökéletes jelölt” kifejezéstől. Nyilván nem vagy tökéletes, de azzal az interjúztató is tisztában van, hogy csak egy ideális világban találná meg azt az új munkatársat, aki az összes kívánalomnak maradéktalanul megfelel – és nem élünk ideális világban. Ne szégyelld hát a hiányosságaidat, azt se, hogy néha hibáztál a pályafutásod során (ha jól alakul az interjú, később ennek kifejtésére is lesz lehetőséged, amire készülj fel).

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

Az eddigiek alapján lát esélyt arra, hogy megfelelek erre a pozícióra?
A fentivel ellentétben erre a kérdésre akkor érdemes sort keríteni, amikor kezd leülni az interjú. Ez a helyzet óhatatlanul előáll, miután a felek kiterítették kártyáikat, és eljön az összegzés ideje. Az interjúztatónak már kialakult valamilyen képe rólad, most meg kell kérdezni, hogyan értékeli mindazt, amit rólad megtudott. Ezért is hívják zárókérdésnek. Az értékesítő szakmából származik – miután a szakember megismertette az ügyfelet a termékkel, és nincs több olyan fontos információ, amelynek el kellene hangoznia, rákérdez: lesz üzlet, vagy nem lesz üzlet? Ezen a ponton az ügyfél még kitérhet olyan részletekre, amelyekre kíváncsi, de beszélgetés már a megoldás felé terelődik (inkább igen vagy inkább nem).

Ez az értékesítési technika azért alkalmazható az állásinterjún, mert szintén adok-veszek ügyletről van szó: az interjúztató szeretne bevásárolni a munkaerőpiacról, a jelölt pedig igyekszik eladni magát. Az álláskereső tehát termék, amelyet az interjúztató meg akar venni a cég számára.

 

 

 

A kérdésre többféle válasz is születhet:

Legjobb esetben határozott igen a válasz, ami azt jelenti, az interjúztató azon lesz, hogy te legyél a befutó.

De azt is mondhatják, hogy „egyelőre nem vagyok biztos benne, mert…”. Kellemetlenül hangzik, de még mindig elég jó válasz, mert szépíthetsz: ha kételye van az interjúztatónak, lehet, hogy el tudod oszlatni. Talán nem említettél olyasmit, ami fontos a pozíció megszerzése szempontjából, vagy valamit nem jól értettek, amit most alaposabban meg tudsz világítani. Persze az is előfordulhat, hogy olyan kifogásuk van, amin nem tudsz segíteni. Ebben az esetben köszönd meg szépen a lehetőséget, és távozz.

Ritkán fordul elő, hogy kerek-perec megmondják, hogy semmi esélyed. A rossz hírt általában nem szeretik a jelölt arcába vágni, inkább azzal a fordulattal kenik el a dolgot, hogy „hamarosan értesítjük”. Aztán vagy tényleg üzennek, hogy sajnos nem te nyertél, vagy nem érkezik semmilyen információ. Ilyenkor vedd tudomásul a tényeket, és készülj a következő interjúra.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen