A kínos csend stratégiája: így harcolj ki magadnak magasabb fizetést a bértárgyaláson

szerző: Jobline
2018 augusztus 10.

A kínos csend, amitől annyi mindenki retteg, akár előnyünkre is válhat, amikor bértárgyalásról van szó. Túl sok ember esik abba a hibába, hogy idegességében túl sokat beszél. Pedig ahogy a népi bölcsesség is tartja: hallgatni arany.

A pszichológusok gyakran beszélnek a kellemetlen érzések elfogadásának feltételezett előnyeiről. Azzal, hogy az olyan érzéseket, mint például a harag és a szorongás, nem akarjuk elfojtani vagy ellenállni nekik, átvesszük a hatalmat afölött, hogy teljes egészében legyűrjenek minket. Ez az ötlet persze nagyon jónak tűnik, ám annál nehezebb annak gyakorlatba ültetése. Hiszen ki akarna negatív érzéseket átélni, és nem azonnal megszabadulni tőlük? Melissa Dahl nagyon praktikus stratégiát kínál ahhoz, hogy el tudjuk ismerni a kellemetlenséget, sőt magunkhoz öleljük azt. Dahl arról ír könyvében, hogyan lehet nem beavatkozni ebbe a belső kellemetlen érzésbe a bértárgyalások során. Azt mondja, hogy a tárgyalás első lépése csupán annyi, hogy csendben maradunk, mert ahogy a közmondás is tartja: „hallgatni arany”.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


 

Persze ez nem azt jelenti, hogy minden egyes helyzetben be kell fognunk a szánkat. Például ha alacsonyabb fizetést kínálnak, mint ami a pozíciónkhoz illene, nyugodtan mondjuk valami ilyesmit: „Köszönöm az ajánlatot, de egy kicsit meglepett ez az összeg. A kutatásaim alapján azt vártam volna, hogy az x tartományban lesz a bérem.” Még ha a felvételi menedzser fel is vonja a szemöldökét, sose fújjunk visszavonulót, vagy látszódjon rajtunk az idegesség. Ahogy Dahl írja, a HR-menedzser talán nem képes megadni azt, amit kérsz, de engedd meg neki, hogy ezt elmondja.

 

 Egy felsővezető szerint a kínos csend stratégiával megnyerhetők a tárgyalások
A stratégia biztosan működik, mert olyan embereknek is bevált, mint a Marie Claire vagy a Cosmopolitan főszerkesztői. Alison Green az Ask a Manager című magazinrovatban azt tanácsolja, hogy a bértárgyalás során, miután rákérdezünk, van-e esély ennél magasabb fizetést kiharcolni, maradjunk csendben, várjuk meg a választ türelmesen. Legyünk kitartóak, mert sosem vezet jóra, ha azért kezdünk el újra beszélni, mert szeretnénk kitölteni a csendet.

A Business Insider amerikai főszerkesztője, Alyson Shontell is úgy véli, hogy a tárgyalások megnyerésének legjobb eszköze a csend. Szerinte nem mutat jó képet rólunk, amikor idegességünkben túl sokat beszélünk azt asztal másik oldalán. Épp ezért fogadjuk meg a szakértők tanácsait, és a bennünk lévő feszültség beszéddel való oldása helyett inkább maradjunk csendben, és öleljük át ezt az érzést. Vagy ami még jobb: találjuk meg annak humoros oldalát.

 

 

A Business Insider cikke nyomán


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen