7 tévhit a tehetségértékeléssel kapcsolatban

szerző: Jobline
2018 augusztus 27.

Bár a vállalatok már évek óta használnak tehetségértékelő eszközöket, néhányan továbbra is bizonytalanok ezek alkalmazását illetően. A legtöbb bizonytalanság hátterében általában egyszerű tévhitek állnak.

 Ha megismerjük a tévhiteket, megérthetjük, hogyan tudják ezek a felmérések tágítani a munkaerő-menedzsment tudományos dimenzióját.

 

#1. tévhit: A foglalkoztatás előtti felmérések jogi problémákat vethetnek fel
Az utolsó dolog, amire egy cégnek szüksége van, hogy jogi problémái adódjanak olyan eszközök használata miatt, amelyeknek eredeti rendeltetése az, hogy megkönnyítsék a dolgukat. A legtöbb értékelés teljesen törvényes, amennyiben a sikeres munkahelyi teljesítményre vonatkoznak, vagy a siker valószínűségének megjósolására. Ezek az értékelések épp, hogy képesek csökkenteni a megkülönböztetés valószínűségét. A szabványos felmérések lehetővé teszik, hogy ugyanazokat a kérdéseket ugyanazon formában tegyük fel a jelölteknek, így csökken az elfogultság esélye.

 

#2. tévhit: Több időt vesznek igénybe, mint amennyit érünk velük
Ez az értékelés típusától függ, de a legtöbb inkább időt takarít meg nekünk a munkaerő-felvétel és a bérleti folyamat során. Például egy olyan értékelés, amely segít meghatározni a jelölt munkához, csapathoz és kultúrához való illeszkedését, kevesebb mint 10 vagy 15 perc alatt befejezhető. A folyamat korai szakaszának értékelésével képesek leszünk könnyen azonosítani, vajon a jelölt sikeres lesz-e a pozíciójában, így leszűkíthetjük azt a halmazt, amiből válogatunk.

 

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

#3. tévhit: Túl nagyok a költségei
Ha összehasonlítjuk az értékelő eszköz költségét egy rossz felvételi döntésből származó anyai károkkal, akkor nem lehet kétségünk afelől, hogy teljesen alaptalan a félelmünk. Ha figyelembe vesszük az onboarding, a tehetséggondozás költségeit, még mindig beljebb vagyunk, mintha rossz jelöltet alkalmazunk.

 

#4. tévhit: Csak felvételi eszköz
Bár ezeket az eszközöket elsősorban felvételi célokra alkalmazzák, a progresszív vállalatok a munkavállalói életciklus megannyi szakaszában hasznosíthatják őket. Értékes betekintést nyújtanak ugyanis a csapatdinamikába, a csapatok SWOT elemzésébe és a vállalat iránti elkötelezettségükbe. Ha az értékelt jelölt felvételt nyer, a HR igazgató arra is képes lesz, hogy értékelési profilt használjon, jobban kezelve ezzel az egyén és a csapat egészét. Ezekkel az értékelésekkel és egyéb adatokkal az AI alkalmazások ma már képesek megjósolni az emberek megfelelő kombinációját, és így létrehozni a körülményekhez leginkább illeszkedő csapatkultúrát.

 

 

 

 

#5. Pánikot okoz a jelöltek között
A megfelelő instrukciókkal ezek az eszközök segítenek a felvételi folyamattól való szorongás csökkentésében. Ugyanakkor ez attól is függ, hogy a szervezet hogyan kommunikálja az értékelést a jelölt felé. Azok a cégek, amelyek pontosan és részletesen tájékoztatják a jelölteket a munkakörről és a vállalati politikáról, valamint az értékelés céljáról, bizonyára csillapítják a jelöltjeik aggodalmait.

 

#6. Hamis lehet az eredmény
A tehetségértékelő eszközöket tudományosan tervezik meg, és minden reakció manipulálására irányuló kísérletet azonnal észlelni lehet általuk. Egy jól megtervezett viselkedési és pszichológiai teszt olyan ellenőrzéseket tartalmaz, amely felismeri azokat a jelölteket, akik megpróbálják kijátszani a rendszert. A tesztek validáltak, azaz pontosan mérik mindazt, amit mérni szeretnénk általuk.

 

#7. Nem mérik a hatékonyságot
A tehetség-értékelési eszközök olyan adatokkal rendelkeznek, amelyek felhasználhatóak arra is, hogy mérjék a felvételi döntések üzleti hatásait. Az értékelések segítenek annak megállapításában, hogy a jelölt megfelel-e a pozícióban, valamint előrejelzi a teljesítményt, a forgalmat, az elköteleződést, egyéb viselkedéseket. Ezek pedig felhasználhatók egy tehetségstratégia megalkotásához, növelik a teljes munkaerő teljesítményét és a munkahelyi elégedettséget is.

 

A Tlnt cikke alapján

  

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen