3 döntő szempont, amely alapján megítél a HR-es

szerző: Jobline
2018 szeptember 03.

Szubjektíven értékelnek, mert ők is emberek.

Amikor az álláskeresés közepén tartunk, nem könnyű a HR-eseket is embernek látni. Gyakran azt tartjuk róluk, hogy egy intézmény mindenható kapuőrei, akik mechanikusan fésülik át az önéletrajzokat, hogy megtalálják a munkatapasztalatok, a készségek és a kulturális illeszkedés tökéletes kombinációit a pozícióhoz. Pedig ők is csak emberek, akiknek számos apró hatás befolyásolja a jelentkezőkről meghozott döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy még a legjobb képesítés és készségtár sem jelent biztos garanciát az állásra. Ez amennyire riasztónak tűnhet elsőre, annyira lehet előny is – feltéve, ha tudjuk, mire figyelnek a kiválasztók, vagy ami még fontosabb, mire nem. Egy kutatás, mely 1600 HR-szakembert kérdezett arról, mi befolyásolja a felvételi döntést, megpróbált fényt deríteni a bennük lévő mozgatórugókra, leggyakoribb ítéleteikre. Ezek közül most a három legáltalánosabbat osztjuk meg:

 

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


1. Az interjúztatókat érdekli a politikai hovatartozás
Annak ellenére, hogy a legtöbb megkérdezett HR-es azt állította, hogy a jelölt politikai hovatartozása nem befolyásolja a döntését, tízből egy kiválasztó elismerte, hogy kétszer is meggondolja, alkalmazzon-e olyan jelöltet, aki nem az ő pártjának szavazója. Az amerikai HR-esek például eléggé Trump-ellenesek, és mindössze 7%-uk nem alkalmazna Clinton-szimpatizáns jelöltet.

Ezért első körben a legbiztosabb megoldás, ha tartózkodunk, de legalábbis nem tesszük nyilvánossá politikai meggyőződésünket a közösségimédia-felületeken – sem posztokat nem lájkolunk, sem politikusokat vagy pártokhoz köthető szervezeteket.

 

 

 


 

2. A HR-esek az öltözéked alapján is megítélnek
Mindent egybevéve a mai kor munkahelye már egyáltalán nem részesíti előnyben az alkalmi viseletet, és a régi korok tabui, mint például a farmer, ma már inkább általános öltözetnek számít. Azonban hatalmas különbség van aközött, hogyan öltözködünk az irodában, és mit viselünk az állásinterjún – a jelentkezők viszont hajlamosak összekeverni a kettőt.

Még ha a leglazább céghez is megyünk interjúzni, soha nem lehet baj abból, ha különös figyelmet szentelünk a formalitásnak, különösen, ha tudjuk, hogy a kiválasztók 62%-a negatívan ítéli meg azt a jelentkezőt, akinek túl laza a viselete. A konzervatívabb iparágban ez különösen fontos: a jelentkező viselete a pénzügyi területeken a HR-esek 78%-ának, az ingatlanpiacon 79%-nak elsőrendű szempont a döntésben. Ugyanakkor ez fordítva is igaz. Egy harmincas marketinges hölgy, aki szakmailag abszolút megfelelt a pályázati kiírásnak, azért nem kapott meg egy állást egy feltörekvő startupnál, mert konzervatív kosztümben, decens kiegészítőkkel jelent meg az állásinterjún, és a felvételiztetők úgy ítélték meg, egy ennyire normakövető személyiség nem illene a laza céges kultúrába.

 

3. A HR-menedzserek számára ez az egy faktor számít a leginkább
A kutatásban megkérdezettek azt állították, hogy a legjobb jelöltek általában ajánlások útján érkeznek. Ez logikusan hangzik, hiszen amikor a cég jelenlegi munkatársa ajánl be minket, azzal egyben azt is üzeni a vezetésnek, hogy megbízik a képességeidben, és az ajánlással nem árthat a cég jó hírnevének. A kiválasztók 60%-a számára legalábbis a belső ajánlás azt jelzi, hogy a jelölt jól fog illeszkedni a cégkultúrába. Vagyis azok, akik ajánlással érkeznek, sokkal pozitívabb megítélés alá esnek már a kiválasztási folyamat elején, mint az utcáról beeső jelentkezők, még akkor is, ha kevésbé kvalifikáltak, mint azok, akiknek nincs referenciájuk.

Ezért hasznos, ha ismerünk valakit a cégnél, ahová jelentkezni szeretnénk, más esetben pedig érdemes felvennünk egy ott dolgozóval a kapcsolatot például a LinkedInen. Egyáltalán nem számít tolakodásnak, ha megkeressük, hogy a cégről érdeklődjünk. Így megadjuk az esélyt annak, hogy olyan gyümölcsöző párbeszéd jöjjön létre, amely akár a beajánlásunkhoz vezethet.

 

The Muse cikke nyomán.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

hr  •  kiválasztás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen