Bértárgyalás: így kerüld el a fondorlatosan felállított csapdát

szerző: Jobline
2018 szeptember 04.

Az állásinterjúk egyik legkellemetlenebb része, mikor felteszik a kérdést: „Mennyi a bérigénye?”, vagy „Mennyit keresett a volt munkahelyén?”. Mint sok hasonló helyzetben, itt is azonnal reagálunk: kínunkban kiterítjük a kártyáinkat, eláruljuk, mennyit kerestünk, majd ehhez képest határozzuk meg azt a fizetési sávot, melybe az adott pozíció esik.

Ramit Sethi, a téma szakértője szerint azonban a bérkérdés csapda. Amikor tapasztalt HR-esek konkrét összeggel közvetlen választ kapnak erre a kérdésre, azt gondolják magukban, most fülön csípték a jelentkezőt. Hiszen elképzelhető, hogy sokkal nagyobb bért lennének hajlandóak neked adni, de mivel azt hallják, hogy ennél jóval kevesebbet kerestél a volt munkahelyeden, nem fognak igazán versenyképesnek gondolni. Ennek az ellenkezője is előfordulhat: ha túl magas összeget adsz meg, úgy vélik majd, hogy túlképzett vagy a pozícióhoz, és nem lennél hajlandó kevesebbet keresni, mint a volt munkahelyeden. Ha viszont kereken visszautasítod a választ, akkor rossz benyomást fogsz tenni az interjúztatóra.

Légy ügyes politikus
Mindezeknek tetejében igen kínos dolog idegenekkel megvitatnod, mennyit keresel. Mi lehet tehát a megfelelő taktika? Ramit Sethi szerint a politikusokról kell példát vennünk…

Ha az interjún a HR-es megkérdezi, mennyit kerestél, vagy mennyit szeretnél keresni, Sethi azt tanácsolja, hogy valami hasonló válasszal készülj: „Tudja, boldogan beszélek a pénzről, most azonban szeretném megtudni, hogy mindkettőnknek előnyös-e, ha engem alkalmaznak. Biztos vagyok benne, hogy ön is ezt szeretné kideríteni. ” Ez a fajta kommunikáció bizalmat ébreszt a kérdezőben, és azt sugallja, hogy számos más ajánlatod is van már.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOKAlkalmazd a diplomaták módszerét

Azonban ha ezt túl rámenős taktikának tűnik számodra, inkább legyél a politikus helyett jó diplomata, és válaszold a következőt: „Rugalmas vagyok a fizetést illetően. A pozíció és a benne lévő növekedési potenciál sokkal fontosabb számomra, mint a kompenzáció. Hajlandó lenne elárulni azt a fizetési tartományt, melybe ez a pozíció esik?”. Ha a HR-es elárulja a fizetési sávot, rajtad a sor, hogy azon belül pozícionáld magad, és felsorakoztasd a tapasztalataidat, készségeidet és hosszú távú céljaidat, melyek feljogosítanak az adott összeg megkeresésére.


Próbáld kicselezni

Ha az interjúztató állhatatos, és mindezek ellenére visszadobja a labdát, próbálkozhatsz még egy kis csellel: „Bár a kompenzáció bizonyosan fontos, számomra más tényezők is szerepet játszanak, így például a fejlődési lehetőség vagy az erős csapatszellem. Esetleg meg tudná nekem mondani, hogy ezek biztosítva vannak-e, hogy megfelelő választ tudjak adni a kérdésére?”. Ezzel egyrészt tényleg megtudhatsz még pár hiányzó információt a pozícióról, és annak is lehetőséget adsz, hogy a HR-essel együttműködve, a körülményeket is számba vetve alakíts ki reális bérigényt.

 

Őszinte is lehetsz
Ez a kicselező taktika azonban nem minden esetben működik: ha kitartó interjúztatóval van dolgod, inkább válaszolj őszintén, és indokold is meg. Ez annyit jelent, hogy a válaszod alapuljon azon az összegen, amit a cégnél az ebben a pozícióban dolgozók megkeresnek. Előzetesen végezz kutatást, gyűjts információkat minden lehetséges forrásból. A megfelelő összeg belövéséhez tudnod kell, milyen a vállalati bérstratégia, milyen a piaci környezet és hogyan fizetnek a szakmában más cégek. Ehhez végezhetsz internetes kutatást is, de a legjobb, ha egy HR-est kérdezel meg, hiszen neki kötelessége, hogy legalább átlag béradatokkal szolgáljon, még ha konkrét összeget nem is árulhat el. Néha már az is elég, ha támpontokat ad a gondolkodáshoz. Aztán gondold át azt is, milyen összegre van feltétlenül szükséged, és inkább bérsávban határozd meg az igényedet (például nettó 150-200 ezer Ft), mert ezzel azt mutatod, hogy rugalmas vagy, és a HR-es is tudni fogja, mi az a minimum összeg, amiért elvállalod még a munkát. Mindig hangsúlyozd, hogy nettó vagy bruttó összegről beszélsz-e, mert ebből igen sok félreértés adódhat, és persze számos csalódás is. Ügyelj arra is, hogy ne adj meg túl nagy sávot (legfeljebb 50 ezer forint a minimum és maximum összeg közti különbség), különben komolytalannak fogsz tűnni.

Mielőtt a rátarti HR-es kérdésére válaszolnál, érdemes visszakérdezned, hogy havonta a számlára kapott nettó fizetésen felül vannak-e egyéb bérelemek, illetve hogy ezekre jogosult vagy-e (vannak olyan bérpótlékok, melyek csak bizonyos év vagy a pozíció bizonyos szintjei után járnak). Kérdezz rá arra is, hogy a próbaidő alatt járnak-e neked ezek a bérelemek. Ha a HR-es azt látja rajtad, hogy alaposan megfontolod a kérdést, számításba veszed ezeket a tényezőket is, akkor az mindenképpen jó benyomást fog tenni rá.

Soha ne válaszolj tehát direkt módon, még akkor sem, ha nem tudod elkerülni a szituációt. Amit pedig végképp kerülj el, hogy megkérdezed, ők mennyit szeretnének neked fizetni.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen