3 pszichológiai trükk arra, hogyan érdemelj ki tiszteletet új főnökként

szerző: Jobline
2018 szeptember 10.

Időbe telhet, amíg az új főnök tiszteletet szerez. A folyamat felgyorsításának érdekében érdemes olyan szakértők által is megtámogatott stratégiákat alkalmaznunk, mint például a visszacsatolás kérése, az erősségekre való összpontosítás, illetve annak megtanulása, hogy mi tesz valakit kiemelkedővé a szervezeten belül.

Emlékezz: sosem nyerheted meg a csapat tiszteletét csak azért, mert te vagy a főnök. Meg kell mutatnod, hogy jól végzed a munkádat!

Art Markman, a Texasi Egyetem pszichológia professzora tudja, milyen az új főnök első napja. Hacsak nem rendelkezel olyan nagyszerű eredményekkel, melyek önmagukért beszélnek (és néha még akkor sem), akkor igenis bizonyítanod kell a többiek előtt, véli Markman. Ráadásul mindig vannak olyanok a csapatban, akik magunknak akarták ezt a pozíciót, vagyis vannak, akiket még inkább meg kell győznöd arról, hogy érdemes melléd állniuk. Ez a folyamat hosszú, fáradságos és gyakran kellemetlen is lehet, de nem lehetetlen. A társadalomtudósok és a vezetési szakértők azonosítottak néhány olyan kulcsfontosságú stratégiát, amelyek segíthetnek e folyamat felgyorsításában.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

Mutasd meg, milyen jól végzed a dolgod, és emellett még emberséges is vagy
Függetlenül attól, hogy már kapcsolatban álltál a beosztottjaival vagy teljesen új emberek közé kerülsz-e, egy kutatás azt sugallja, hogy két dimenzió, a kompetenciád és az emberséged mentén fognak értékelni. Ezek közül azonban a kompetencia az elsődleges, véli Adam Galinsky, a Columbia Business School professzora. Más szóval, annak igazolásának kell a legfontosabbnak lennie, hogy jól végezzük a munkát, és csak ezután mutathatunk sebezhetőséget vagy emberséget. Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk elérni, ha betartjuk az ígéreteinket, és válaszolunk arra, amit az emberek kérnek tőlünk.

Ezután jöhet a személyes kapcsolatok kialakítása a munkavállalókkal. „Csinálj valami olyat, amitől közülük való leszel” – tanácsolja Jim Dougherty, a MIT Sloan School of Management igazgatója. Csatlakozhatsz hozzájuk ebéd közben, vagy beszélgethetsz velük a közös érdekekről. A cél az, hogy jelezd, bár te vagy a főnök, attól még egy csapat vagytok.


 


 

Ne legyen célod a tökéletesség
Sajnos túl sok lelkes vezető esik bele ebbe a csapdába. Új helyzetben vagy, és nem szeretnéd, ha kiderülne, mennyire bizonytalan vagy. Mit csinálsz tehát? Nem teszel fel kérdéseket, nem kérsz visszajelzést. Ez viszont egy hatalmas probléma. Egy kutatás szerint azonban egyértelmű összefüggés van a hatékonyság, illetve a visszajelzések kérése között. A célod nem az, hogy tökéletes legyél, hiszen akkor csak csalódni fogsz.

Zenger Folkman 16 különböző képesség tekintetében értékelte a vezetőket, és megállapította, hogy azok, akik három kompetenciában kimagaslóak, a top vezetők 20%-át teszik ki. Más szóval a vezetőknek tisztában kell lenniük, mi az, amiben kivételesek. Persze jó, ha szem előtt tartják a tényt, hiába kiemelkedőek bármiben, az emberek mindig a hiányosságaikat fogják nézni.

Tanuld meg, mitől tesz itt valakit kiemelkedő
Egy 2008-as tanulmány szerint a munkavállalók személyiségjegyei megjósolják a szervezeten belüli befolyásukat, még az olyan tényezőkön is túl, mint a teljesítmény. A mérnököknél például a lelkiismeretesség – azaz a kemény munka és szervezés – igen értékes tulajdonság, míg a tanácsadó cégeknél inkább az extroverzió számít. A te célod tehát kideríteni, hogy milyen értékeket, sajátosságokat becsülnek nagyra a szervezetben, és ha ezekkel azonosulni tudsz, az meg fogja gyorsítani a folyamatot, ami a tiszteletedhez vezet. Jó, ha azt is kitalálod, kiket tartanak tiszteletben, és hogy közülük kikkel tudná jó kapcsolatot kialakítani. Hiszen ne feledd: madarat tolláról, embert barátjáról.


A Business Insider cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen