6 dolog, amivel idegesíted a toborzót

szerző: Jobline
2018 szeptember 11.

A toborzók nagyon elfoglalt emberek, akinek kevés idejük és türelmük van – nem szabad visszaélni azzal, hogy felfigyeltek rád.

Minden egyes álláshirdetéskor több száz jelentkező közül válogatnak, és mindig a leggyorsabb és könnyebb utat választják ehhez. Gyakran csupán pár másodperc alatt hoznak meg kulcsfontosságú döntéseket a jelölt képességeit illetően. Onnantól kezdve, hogy megkapják a jelentkezésedet, annak a jeleit keresik, mitől vagy szakmai, elkötelezett és komolyan vehető.

Ha nem akarod bosszantani őket, és kiesni a versenyből, bizonyos dolgokat el kell kerülnöd, és ezek túlmutatnak az egyébként szintén nagyon idegesítő helyesírási hibákon. Fontos, hogy mind a papíron, mind személyesen a legjobbat mutasd meg magadból.

A Recruiter fejvadászok véleményét kérdezte arról, mi az a 6 legbosszantóbb dolog, amit egy jelentkező csinálhat. Ha tehát esélyes szeretnél maradni az aktuális munkára, és szeretnél minél több megbízást kapni a fejvadász cégtől, ezeket a hibákat kerüld el:


#1. Nem vagy egészen biztos abban, mit akarsz

Ha amolyan tutyi-mutyi módon állsz ahhoz, milyen típusú szerepet szeretnél betölteni, a kiválasztó sem fogja pontosan tudni, mit tegyen veled. Légy tisztában azzal, mely feladatok érdekelnek, és melyek nem. Hasonló érvényes az iparágakkal kapcsolatban is: mindig legyen elképzelésed arról, mely területeken tudnál dolgozni, és melyek azok az iparágak, melyek nem jöhetnek számításba. Eleve jó, ha olyan fejvadász céget választasz, mely az általad is preferált iparágra szakosodott.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

#2. Nincs személyre, illetve állásra szabott önéletrajzod

Egy átlagos kiválasztó 6 másodpercet időzik el egy CV fölött. Egy jó önéletrajz tehát igényesen tálalt, összesűrített, és az adott pozícióra van szabva. Sokkal jobb, ha többféle önéletrajzod van többféle készséggel és tapasztalattal, mintha csak egy van, mely az összes eddigi tapasztalatodat és megszerzett készségedet tartalmazza. Nevezd el az önéletrajzod fájlját úgy, hogy a kiválasztó is könnyen megtalálhassa a mentett dokumentumai között.

 

#3. A szakmaiság hiánya

Nagyon fontos, hogy kitűnj a többiek közül, ahogy az is, hogy a kiválasztó emlékezzen a nevedre. Amikor személyesen találkoztok, kezeld a helyzetet úgy, mintha a végső interjún volnál – légy kedves, barátságos és világos. Mindig válaszolj az e-mailekre, telefonokra, vagyis kezeld a kiválasztóval való kapcsolatot professzionális munkakapcsolatként.


 

Forrás: Jobline

 

 

#4. Az utolsó percben mondod le az időpontokat

Amikor egy fejvadász kiválaszt téged egy ügyfele számára, akkor azzal egyúttal azt is üzeni, hogy bízik benned, illetve abban, hogy megfelelően tudod képviselni a cégét. Ha az utolsó pillanatban mondod le (megfelelő indok nélkül) a lehetőséget, akkor elveszíted ezt a bizalmat, és többé nem valószínű, hogy bekerülsz a legbelsőbb körbe. Mindig időben mondd el tehát, ha nem tudod teljesíteni a feladatot. Ha ódzkodsz a lehetőségtől, válaszd az őszinteséget. Ha így teszel, a kiválasztó is tudni fogja, hogy mi az, ami sokkal jobban passzol hozzád.

 

#5. Nem válaszolsz a hívásokra, vagy túl sokat telefonálsz

Gondoskodj arról, hogy legyél elérhető telefonon. Emellett önbizalomról és remek kezdeményezőképességről árulkodik az is, ha néhányszor te is felemeled a telefont. Azonban vigyázz, ne zaklasd őket, mert kellemetlen helyzetbe hozod magad, és gyorsan eléred, hogy lerázzanak. A heti egyszeri telefon bőven elég ahhoz, hogy tudasd velük, nagyon is érdekelnek az általuk kínált álláslehetőségek.

 

#6. Nem végzel utánkövetést

Miután találkoztál a kiválasztóval, küldj egy kedves follow-up e-mailt, melyben megköszönöd az idejét, és kihangsúlyozod, milyen állásra vágysz. A legjobb, amit tehetsz, ha minden második héten betelefonálsz az irodába, van-e számodra megfelelő állás. Fontos, hogy a fejvadász cég honlapjára is gyakran ellátogass, kitettek-e olyan hirdetést, amely téged is érdekelhet.

 

 

A Recruiter cikke alapján

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

toborzás  •  hibák
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen