Ha ezt a hat dolgot tapasztalod, valószínűleg túl sokat dolgozol. Vegyél vissza a tempóból!

szerző: Jobline
2018 szeptember 18.

Minden munkahelyen örülnek, ha valaki agyondolgozza magát. A munkamánia azonban hosszú távon kiégéshez vezethet, a magas vérnyomás és az infarktus kockázatáról nem is beszélve.

Senki sem tekintené hibának azokat a pozitív tulajdonságokat, melyek jót tesznek a szakmai hírnevednek. Azonban néha előfordul, hogy túl lelkes vagy a karrieredet illetően. Érthető persze, hogy mindent megteszel az előrejutásod érdekében, de ez még nem jelenti azt, hogy fel kell áldoznod érte az egész életedet.

A munkafüggőséget sokszor az a követelmény okozza, hogy mindig tökéletesnek kell lennünk. Azonban így mindig abban a szorongásban élünk, hogy nem fog sikerülni: nem elég jó a projektem, a napi munkám, a munkahelyi megítélésem… Ezt a kínzó szorongást csak úgy tudjuk csökkenteni, ha változtatunk a hozzáállásunkon, és belátjuk, nem kell a legjobbnak lennünk a világon. A stresszen kizárólag úgy tudunk úrrá lenni, ha félretesszük magunkban a túl nagy ideálokat, adunk magunknak egy kis időt, és fontossági szempontból újraértékeljük az életünket.

Ha a következő hat tulajdonság valamelyike rád is jellemző, akkor sajnos átestél a ló túlsó oldalára, pedig hidd el, ha azt mondják neked, adjál bele apait-anyait a munkádba, az még nem jelenti azt, hogy mindenedet fel kell áldoznod érte.


 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

Nincs semmi szabadidőd
Szinte minden pillanatot az irodában töltesz, és amikor végre lehetőséged van arra, hogy lazíts egy kicsit, ezt is arra használnod, hogy kényszeresen átnézd az e-mailjeidet. És mi a helyzet a vakáció puszta gondolatával? Már el is feledkeztél róla. A sok-sok erőfeszítés és az ebből eredő stressz, amitől a munkádban hatékony vagy, teljesen kizárja, hogy pihenésre add a fejed. Ha végignézel az elmúlt időszakon, és azt látod, alig-alig vagy épp semennyire sem engedtél meg magadnak egy kis lazítást, akkor ideje meghúznod a gyeplőt, és újra megtalálnod az egyensúlyt. Ha már nem is emlékszel arra, hogyan néznek ki a barátaid, az annak a jele, hogy odaláncoltad magad az irodaasztalhoz, ahonnan ideje most már szabadulnod.

Te cipeled a válladon az egész irodát
Ez olyan csapda, amelybe könnyű beleesni, hiszen mindig is lesznek lusta munkatársak, akik helyett el kell végezned a munkát. De biztos, hogy ez a te feladatod? Ha visszatekintesz a legutóbbi munkahelyi helyzeteidre, mit veszel észre? Már megint te oldottad meg a feladatot? Ha hevesen bólogatsz, akkor itt az ideje, hogy újraértékeld, mennyi részt kell vállalnod egy adott munkában. A jó csapatjátékos nem egyenlő a lábtörlővel.

 

 

 


 

Már minden célod a karriereddel kapcsolatos
Éppen a barátaiddal vagy, amikor felteszi valaki a kérdést: hol látod magad 10 év múlva? A többiek ugyan megemlítik a karrierjüket is, de céljaik között szerepel a család, az utazás és pár lenyűgöző élmény is. És veled mi a helyzet? Csak az előléptetés, a jó fizetés, új projektekben való részvétel jár a fejedben? Ez persze nem baj, de fontos a munkán kívüli élet is, a karrier csupán egy darab a puzzle-játékban.


Nem tudod kikapcsolni az agyad
Lehajtod a fejedet a párnára, és mindent megteszel, hogy ki tudd magad aludni. De mindegy, mennyire próbálkozol, a gondolataid csak nem akarnak leállni, szakadatlanul azon zakatolnak, milyen lesz a holnapi találkozó a főnökkel, vajon sikerül-e a jól összerakni a beszámolót, vagy melyik céges rendezvényen kell majd részt venned. Mindannyiunk tapasztalhatta már ezt, főleg akkor, amikor túl sok stressz ért minket az irodában. Azonban ha estéről estére ebben a helyzetben találod magad, az annak a jele, hogy vissza kell venned. A bárányok számlálása vagy pár meditációs gyakorlat segíteni fog az elalvásban.

Már másról sem lehet veled beszélni
Nem számít, hogy vacsorázol-e a barátaiddal, az anyukáddal beszélsz telefonon vagy a szomszédoddal ejtesz pár szót a gangon – bárhol is vagy, ha kinyitod a szádat, ömlenek ki rajta a szellemes vagy krimibe illő irodai sztorik, a munkával kapcsolatos helyzetjelentések. Mindegy, mennyire keményen próbálkozol, úgy tűnik, egyáltalán nem tudsz már a munkán kívüli témákról beszélni, vagy azokról is csak a munkád vonatkozásában. Ez a tünet mindenképpen intő jele annak, hogy a karriered lassan teljesen rátelepszik az egész életedre. Szedd össze magad, és változtass témát, ha másképp nem megy, tegyél fel kérdéseket. A szeretteid biztosan örülni fognak, ha végre nem hallanak a legutóbbi irodai eseményről.

A munkád befolyásolja az egész viselkedésedet
Nincs mit tagadni azon, hogy az életünk jelentős részét a karrierünk teszi ki. De fontos megjegyezni, hogy mindenkinek vannak egyéb érdeklődési körei, szenvedélyei és a személyiségének másfajta, irodán kívüli oldalai is. A munkád nem befolyásolhatja, hogyan érezd magad az időd többi részében. Ám ha túlságosan fontossá válik a karriered, előfordulhat, hogy hatással lesz az egész kinézetedre, stílusodra, arra, ahogyan azokhoz a dolgokhoz viszonyulsz, melyeknek egyébként semmi köze sincs a munkádhoz. Például a túlhajszoltság miatt már azon is eltörik a mécses, ha valaki a bevásárlóközpontban csúnyán nézett rád.

Csodálatra méltó tehát, hogy a karrierednek szenteled magad, de csak addig, amíg az el nem hatalmasodik az egész életeden. Felfedezted magadon ezeket a jeleket és tüneteket? Ha igen, itt az idő, hogy behúzd a féket, és újraértékeld, mi az igazán fontos az életedben. Vagy menj vakációra! Megérdemled.The Muse cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen