Így szúrd ki a narcisztikus személyiséget 10 szempont alapján

szerző: Jobline
2018 szeptember 24.

A narcisztikus személyiségzavar is spektrumként képzelendő el, vagyis az enyhe változattól a teljesen beteges állapotig terjed. A hétköznapi életben szerencsére az enyhébb típusokkal találkozunk, és imádkozhatunk, nehogy szembejöjjön egy patologikus verzió. Persze ha politikusról van szó, az ima kevés lesz.

A magánéletünkből viszonylag könnyen kiküszöbölhetjük a narcisztikus embereket, a munkahelyünkön viszont nem, hacsak nem vagyunk olyan szerencsés helyzetben, hogy páros lábbal kirúghatjuk az illetőt.

Az első lépés: fel kell ismerni, kivel van dolgunk. Íme néhány szempont, hogyan tudod őket azonosítani.

 

#1. Minden róluk szól
A narcisztikus személyiség nem tud odafigyelni a másikra, mert alig várja, hogy rá terelődjön a szó. Például megkérdezi, hogyan telt a hétvégéd, de ez csak ürügy arra, hogy beszélgetést kezdeményezzen, s amint kis szünetet tartasz, rögtön elkezdni mesélni a saját szombat reggelét. Arra szintén hajlamos, hogy közbevágjon és a saját aktuális témájára terelje a szót. Aki súlyosabb eset, dühbe jön, ha nem arról esik szó, amiről ő szeretne beszélni, illetve ha ellentmondanak neki.

 

#2. Ők akarnak mindent kontrollálni és vezető szerepet vindikálnak maguknak
Sok narcisztikus alkatú ember köt ki vezető pozícióban, mert önimádatból fakadó erőszakosságukat határozottságnak és céltudatosságnak is lehet ítélni. Munkahelyi főnököknél és politikusoknál érdemes jobban odafigyelni az intő jelekre.

 

#3. Grandiózus kijelentéseket tesznek
A narcisztikus személyiség hihetetlenül nagyszerű embernek találja magát, és ennek hangot is ad. Amikor egy politikus például azt mondja, hogy nála jobb elnököt még nem hordott a hátán a kontinens, ez sokat elárul a lelki alkatáról.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

#4. Manipulálnak, amíg el nem érik, amit akartak

A narcisztikus személyiségzavarnak leegyszerűsítve két fő változata van:

–        az extrovertált, egoista és nagyon gyakran elbűvölő típus (eddig erről volt szó),

–        és a látszólag homlokegyenest ellenkező változat: aki esendő, szorongó, hiperérzékeny embernek mutatja magát, ám aki valójában grandiózus fantazmagóriákat táplál önmagával kapcsolatban, és mindezt arra használja, hogy másokat manipuláljon (gondoljunk csak a Woody Allen által megformált figurákra és arra, hogy az Oscar-díjas művészről olyan információk kerültek napvilágra, amelyek arra utalnak, hogy civilben szexuális ragadozó)

A két típusban azonos, hogy manipulálják a környezetüket.

Az extrovertált típusú bájolgással és hízelgéssel éri el, amit akar (többségben vannak a férfiak), a másik szánalmat és részvétet ébreszt maga iránt, és így éri el céljait.


 


 

#5. Sokat káromkodnak és lépten-nyomon szexuális tartalmú célzásokat tesznek
Aki csúnyán beszél és infantilis módon folyton a szexre utal, nem feltétlenül narcisztikus, talán csak szimplán primitív személyiség. A narcisztikusok viszont azért alkalmazzák ezeket a verbális eszközöket, hogy felhívják magukra a figyelmet és sokkolják környezetüket. Konfliktushelyzetben ezek az erős kifejezések a hatalmi státusz fenntartására irányulnak.

 

#6. Folyton ellentmondanak
A narcisztikusnak mindig igaza van. Vitatkozni nem érdemes vele, mert nem logika mentén működik, kivéve, ha ez is a manipulatív céljait szolgálja.

Tudtad, hogy a nárcizmus egészséges szintje adja a jó önismeret alapját? Milyen módon alakíthatunk ki egészséges nárcizmusérzést magunkban? Ha szeretnél többet megtudni a nárcizmus pszichológiájáról, olvasd el A nárcizmus pszichológiája című könyvet !

#7. Túl sok figyelmet szentelnek a megjelenésüknek
Nagyobb valószínűséggel viselnek igen drága, figyelemfelkeltő öltözékeket és kiegészítőket, rendkívül nagy műgonddal ügyelnek arra, hogy ápoltak legyenek, a kisebb arányt kitevő női narcisztikusok feltűnő sminket hordanak és kihívóbban öltöznek. A narcisztikus férfiak szívesen növesztenek látványos izomtömeget, a nők eszeveszetten alakformálnak és feszesítenek.


#8. Gyorsan témát váltanak, ha az érzelmek kerülnek szóba
Az extrovertált narcisztikus nem szívesen beszél az érzelmekről, mert ez ingoványos talaj számára, attól tart, elveszítheti hatalmi pozícióját.
Ha egy narcisztikus mégis szóba hozza az érzelmeket, azt megint csak manipulatív céllal teheti, így akar közelebb kerülni áldozatához.

 

#9. Beszélgetés közben nincsenek is ott
A narcisztikust kizárólag saját maga és az elérendő célja érdekli, ezért azonnal „köddé válik”, ha olyasmi kerül szóba, ami nem kapcsolódik közvetlenül hozzá. Tekintetete elkalandozik, és bár gesztusaival látszólag reagál a másik mondandójára (aha, ühüm, bólogatás), magában már arra készül, mikor tud témát váltani, saját magát helyezve előtérbe.

 

#10. Nem sportszerűek
A narcisztikus képtelen veszíteni, mert ez nem illeszkedik az önmaga nagyszerűségéről alkotott képbe. Ha a narcisztikus veszít, ezzel elveszti domináns pozícióját, ezért előfordulhat, hogy mindent megtesz azért, hogy a helyzetet, korrigálja, akár a játékszabályok utólagos megváltoztatásával is.


A LifeHack cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen