Miért akar pont nálunk dolgozni? Ilyen szempontok alapján válaszolj erre a látszólag egyszerű kérdésre

szerző: Jobline
2018 szeptember 28.

A sablonválaszokat a HR-esek utálják, ezért jól meg kell fontolni, mit felelsz.

Minden válaszadásnál meg kell ragadni a lehetőséget, hogy kitűnj az átlagból, és ez különösen igaz a gyakran elhangzó kérdésekre. A „miért akar nálunk dolgozni” kérdésre négy sze,pont szerint lehet jó választ adni.


1. Különleges cég
A fenti kérdésre olyasmiket szoktak válaszolni, hogy „szeretek tehetséges emberek között dolgozni” meg „szeretnék osztozni a cég sikereiben”, ez azonban kevés: az ilyen általános lózungok bármely vállalat állásinterjúján elhangozhatnak. Aki így felel, arról tesz tanúbizonyságot, hogy nem végezte el rendesen a házifeladatot, azaz nem készült fel alaposan az adott cégből. Az általános válasz helyett rá kell tapintani arra, amiben a cég különleges: amitől piacvezető, amiért át tudta vészelni a válságot, amiért a szervezeti kultúrája eltér az átlagtól vagy mert van egy rendkívüli tulajdonsága, aminek köszönhetően különösen közel áll a szívedhez. A lényeg: lelkesen bizonyítsd be, hogy tisztában vagy azzal, az általad választott munkahely néhány specifikus dolog miatt úgyszólván neked van kitalálva.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


2. Vissza a kezdetekhez

Mindig meggyőző, ha a jelölt sokat tud a leendő munkahelyéről, és néhány különleges sajátosságot is ki tud emelni, de néha nem sikerül érdekes dolgokat kideríteni az adott cégről. Ilyenkor olyan stratégiához érdemes folyamodni, hogy elmeséled, már jóval az előtt hallottál a cégről, hogy az állást meghirdették volna, és már akkor felkeltette a figyelmedet mint potenciális munkahely. Ha meggyőzően elő tudod adni, hogy egy bizonyos időn át végigkísérted a vállalat és a hozzá köthető márka fejlődését, hogy aztán az első adandó alkalommal jeletkezz egy meghirdetett állásra, megnyered magadnak az interjúztatót.
 

3. Gondolj a jövőre
Jó módszer, ha elmélyülsz a vállalat múltjában, de hasonlóan kedvező megoldás az is, hogy egy kicsit előre gondolkodsz. Milyen területeken, milyen irányban tud fejlődni a cég, és ehhez hogyan tudsz hozzájárulni? Ecseteld, milyen sokat tudsz hozzátenni a cég növekedéséhez, mennyi tehetséget és energiát leszel képes befektetni a közös munkába.
Ezzel a módszerrel azt bizonyítod, hogy nem áll távol tőled a stratégiai gondolkodás, az interneten és máshol hozzáférhető adatok mögé tudsz tekinteni, és még az előtt megjelent előtted a cég lehetséges jövője, hogy megkaptad volna az állást. Ráadásul nem csupán a vállalat perspektíváit vagy képes felvázolni, de azt is pontosan látod, neked hol van a helyed ebben a jövőképben.


4. Pengess személyes húrokat
Ha a fenti három megoldás valamilyen okból nem játszik, egy ütőkártyád még mindig marad: próbálj valamilyen személyes dolgot megemlíteni. Ez lehet akár olyan apróság, hogy a leendő munkatársak láttán fellelkesedtél, mert szemlátomást csupa vidám és elégedett ember dolgozik a cégnél. (Itt ne ess abba a hibába, hogy ellenpéldát említesz, mondván, bezzeg a mostani munkahelyeden mindenki lógatja az orrát és a főnök borzalmas alak.) Mindig hatásos, ha az interjúztató pozitív személyes dolgot hall a saját cégéről, elősegíti, hogy már téged is az ottani munkavállalók között lásson. 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen