Visszahívnak a cégtől, ahová jelentkeztél. Mély levegő: ezeket a hibákat semmiképpen ne kövesd el

szerző: Jobline
2018 október 01.

Örülj és légy pozitív, hiszen lehet, hogy ez a te napod.

Ideális esetben egy bizonyos helyre pályáztál, és egy nappal azután, hogy beérkezett a céghez az önéletrajzod, már fel is hívnak, hogy túláradó szeretettel várnak az interjúra. Az élet azonban többnyire kegyetlen akadálypálya, vagyis nem invitálnak be azonnal, hanem várnod kell, esetleg hetekig. Az is előfordulhat, hogy amikor végre elérnek, hirtelen nem tudod, ki van a vonal túlsó végén, és mit akar pontosan, mert másfél tucatnyi helyen próbálkoztál egyszerre, különféle pozíciókat megcélozva.


Van egy-két alapvető hiba, amit nem szabad elkövetned.

 

Ne zúdítsd rá a frusztrációdat
Az Ezeregyéjszaka meséit ezúton is mindenkinek melegen szeretnénk ajánlani, mert úgyszólván az emberi természet enciklopédiája. Vegyük például a palackba zárt dzsinn történetét. Szegény szellem sanyarú fogsága elején megfogadja, hogy aki kiszabadítja, azt gazdag emberré teszi, és élete végéig lesni fogja minden kívánságát. Aztán ahogy telik-múlik az idő, a dzsinn egyre idegesebb lesz ott a palackban, csak úgy tornyosul benne a frusztráció, és amikor ezer év után az egyszerű halászember végre kiszabadítja, a szellem nem megjutalmazni, hanem elpusztítani akarja a szerencsétlent, amiért olyan sokáig késett.

 

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


A túl hosszan várakoztatott álláskereső lelkiállapota hasonlatos a palackban kucorgó ezeregyéjszakás dzsinnéhez. Emberünk egyre várja a felszabadító telefonhívást, ám hasztalan, ezért háborgó lelkében a csüggedés csatázik a haraggal. Aztán amikor a HR-es végre rácsörög, hősünk nem hálával fogadja a megkeresést, hanem mérgesen kérdőre vonja a szakembert, ugyan mi a búbánatot csinált idáig.

 

 Ez tilos! Örülni kell a hívásnak, mert jó jel: a cég érdeklődik irántad, és a végén még odáig is fajulhatnak a dolgok, hogy megkapod az állást. Tehát akármilyen hosszú, gyötrelmes várakozás után hívott fel a kiválasztási szakember, örömmel és bizalommal tárgyalj vele, hiszen ő a jó hír hozója.

 

Legyél képben, de ha nem megy, nyerj időt
Bevett szokás, hogy az álláskereső a szélrózsa minden irányában szétküldi az életrajzát, arra számítva, hogy valahol csak ráharapnak. Ez rendben is van, csak akkor észben kell tartani, hogy melyik cégnél milyen pozícióra pályáztál, mert ennek híján ha hirtelen felhív a HR-es, azt sem fogod tudni, fiú vagy-e vagy lány. A helyzetet súlyosbíthatja, ha éppen féllábon állsz csúcsidőben a tömött buszon vagy a futószalagra pakolsz a szupermarket pénztáránál, és a zavaró külső tényezők akadályoznak abban, hogy gyorsan összeszedd a gondolataidat.  

Nem szégyen időt kérni: udvariasan mondd azt, hogy hamarosan visszahívod a szakembert, mert éppen nem alkalmas a helyzet. Az így nyert haladéknak köszönhetően rendezheted a soraidat. Kérdezd meg, kicsoda hívott és honnan – hiába mondta a HR-es rögtön az elején, elsőre szinte senki nem tudja ezt megjegyezni, ráadásul sokan hadarnak, mert már a huszadik jelöltet hívták aznap –, és jegyezd meg az infót, hogy amint internetközelbe jutsz, ellenőrizhesd, melyik munkáltatóról van szó.

De még jobban teszed, ha felkészülsz az ilyen esetekre, és van a zsebedben mini spirálfüzet beletűzött apró tollal, mert így azonnal jegyzetelni tudsz, ha meglepnek a cégtől, ahová jelentkeztél. Hiába élünk digitális korban, vészhelyzetben az ilyen old school cuccokkal mehetsz a legtöbbre.

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen