Ezért nem szabad felégetni magad mögött a hidakat, amikor céget váltasz

szerző: Jobline
2018 október 05.

Több oka is lehet annak, ha az ember munkahelyet vált. Előnyösebb lehetőséget talált, önálló vállalkozásba kezd, netán elviselhetetlennek érzi a körülményeket a kiállhatatlan főnök és az undok munkatársak miatt. Akárhogyan is van, távozáskor mellőzni kell a drámát: emelt fővel hagy el az épületet.

A hagyomány szerint az ókori római hadvezérek adták parancsba csapataiknak támadáskor, hogy égessék fel maguk mögött a hidakat. Ez azt jelentette, hogy nincs visszaút, csak előre. Manapság azonban csak végső esetben érdemes hasonlóan cselekedni, a munka világában bonyolultabbak a viszonyok, mint hadjáratok alatt.

Munkahelyváltáskor hét dolgot mindenképpen el kell kerülni az Inc.com szerint.


1. Ne vágd be az ajtót magad után
Bizonyos helyzetekben erős lehet a késztetés, hogy szabadjára engedd az érzelmeidet, mindenkinek megmondd, mit gondolsz róla, és az egész társaságot elküldd oda, ahová szerinted valók. Aztán jól rájuk vágod az ajtót. Erre semmi szükség, és nincs is értelme, még akkor sem, ha igazad van. (Ha nincs, akkor meg pláne.) Vegyél egy mély levegőt, kezeld a helyzetet nyugodtan és diplomatikusan, és nem az fog elterjedni rólad a szakmában, hogy hisztis, idegbeteg figura vagy, aki nem tudja magába tartani a feszültséget. Azt is tartsd észben, hogy egyszer talán valaki referenciát fog kérni rólad a volt főnöködtől, és mit mondhat abban az esetben, ha drámai körülmények között távoztál.

Amennyiben nem teljesen extrém a helyzet, próbáld kitölteni a felmondási idődet, rendezd a függő ügyeidet és úgy hagyj mindent magad mögött, hogy a kollégáknak ne kelljen kellemetlen többletmunkát végezniük miattad.

 

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

2. Ne úgy intézd, hogy a főnököd mástól tudja meg a hírt
Ha megszületett a döntés, hogy elmész, a főnököd legyen az első, aki megtudja. Négyszemközt közöld vele a hírt, mert így illik, tehát nem emailben, sms-ben, a közösségi médiában vagy egy ajtóra ragasztott post-iton. Ugyancsak bárdolatlanság a titkárnővel üzenni, ami rossz hírneved kelti a szakmában.

 

3. Ne az exitinterjú során add ki magadból a frusztrációdat
A HR kíváncsi lehet arra, miért távozol, hogy a kapott visszajelzések alapján finomítani tudjanak a szervezet működésén. Az első ponthoz hasonlóan szigorúan kerülendő, hogy az alkalmat megragadva előadd az exitinterjún, miért utáltál itt dolgozni, és a főnököd árufeltöltőnek sem lenne alkalmas, nemhogy osztályvezetőnek. Akármilyen dühös és csalódott vagy, légy konstruktív és tárgyilagos, ezzel önmagadnak is tartozol. A felgyülemlett frusztrációt ezer másféle módon le tudod vezetni, a HR-eseknek mutasd a legjobb arcodat.

 

 

 

 

4. Az ügyfeleket csak azután értesítsd, hogy beszéltél a főnököddel
Amennyiben ügyfelekkel tartottál kapcsolatot a munkád során, beszéld meg a főnököddel, miként értesíted őket a változásról. Ők ugyanis a cég ügyfelei, nem a te személyes ismeretségeid vagy barátaid, akikkel informális úton kommunikálhatsz. Segíts abban, hogy az utódod zökkenőmentesen átvehesse az ügyfeleket és ne maradjon káosz utánad.

 

5. Ne eressz le a felmondási időd alatt
Amíg a cég alkalmazottja vagy, maximálisan meg kell felelned az elvárásoknak, még akkor is, ha már mindenki tudja, hogy elmész. Tehát lásd el becsülettel a feladataidat, tanítsd be az utódodat, és arra is ügyelj, hogy az asztalodon vagy az irodádban rend legyen, miután távozol.

 

6. Ne gondold, hogy soha többé nem látod a munkatársaidat
Sosem lehet tudni, mit hoz a jövő, ezért ne ess abba a tévhitbe, hogy végre örökre faképnél hagyhatod ezt a lehetetlen bandát, ezért a cégnél töltött utolsó napokban úgy viselkedhetsz velük, ahogyan szerinted megérdemlik. Minden szakma belterjes a maga módján, ezért összefuthatsz még bármelyik munkatársaddal, vagy ők futhatnak össze valamelyik ismerősöddel, és elmesélhetik neki, milyen minősíthetetlen módon léptél le. Az is lehet, hogy évek múltán az egykori gyakornokod lesz a főnök annál a cégnél, ahol szeretnél munkát találni, vagy a volt menedzsered lesz az az ügyfél, akit szeretnél megszerezni. Gondolj arra, hogy bármikor nagy meglepetések érhetnek, ezért kötelező az óvatosság. Nyilván nem megoldható, hogy mindenkitől a legnagyobb szeretetben válj el, de a korrekt szakmaiság mindenképpen elvárható.

 

7. Viselkedj úgy, hogy sajnálniuk kelljen, hogy elmész
Még akkor is hagyj magadról pozitív képet, ha már nagyon utáltad a munkatársaidat, és érezted, hogy a többségük szintén nem rajongott érted. Ha a finálé során undok vagy, pezsgőt fognak bontani, miután becsukódott mögötted az ajtó, de ha a lehető legjobb formádat hozod, ráébredhetnek, mekkora veszteség érte őket a távozásoddal.

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen