Minden követelménynek megfelelsz, és mégsem kapod meg az állást. Mi hibádzik?

szerző: Jobline
2018 október 10.

Sokan tapasztalják, hogy hiába felelnek meg az álláshirdetés összes kívánalmának, kudarcot vallanak, amikor jelentkeznek a meghirdetett pozícióra. Ennek az az oka, hogy nem csupán a tapasztalatok és az impozáns eredmények számítanak – vannak nehezen számszerűsíthető tényezők is.

Az elért szakmai eredményeken és referenciákon kívül a HR-esek azt is mérlegelik, hogy a jelölt be tud-e majd illeszkedni a vállalati kultúrába, várhatóan hogyan fog kommunikálni a kollégákkal, milyen attitűddel viszonyul a felmerülő problémákhoz, helytáll-e nehéz helyzetekben – összegezve: milyen az érzelmi intelligenciája. A Business Insider ezzel kapcsolatban 5 fontos tulajdonságot emel ki, amelyekről tanúbizonyságot adva sikeresen szerepelhetünk az állásinterjún.


1. Szakmai etika
A munkáltatónak lelkes és lojális alkalmazottra van szüksége, aki nem csupán az elégséges minimumot teljesíti, hanem tökéletességre törekszik, és folyamatosan keresi a lehetőségeket, miként tehetne még többet a cégért. Azt, hogy te ilyen alkalmazott vagy, világos és konkrét példákkal alátámasztva meséld el az interjún: hogyan igyekszel túlteljesíteni a tervet, miként szoktad határidő előtt megoldani a feladatokat, hogyan vonod be a kollégákat a projektekbe a minél nagyobb hatékonyság érdekében.

 

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

2. Pozitív attitűd
Ne titkold el, hogy te vagy a csapat lelke, aki támogatja és ösztönzi a többieket, tele van energiával és vidámsággal. Megint csak említs kézzelfogható példákat arra, hogy pozitív hozzáállásoddal miként tudtál megoldani kínos helyzeteket, hogyan fordítottál nyerőre egy már vesztesnek látszó szituációt.


 

 


 

3. Kommunikációs készségek
Közhelynek számít, ezért a szakemberek már nem is ajánlják, hogy valaki beleírja az önéletrajzába: „fejlett kommunikációs készségekkel rendelkezem”. Az viszont elengedhetetlen, hogy az interjún demonstráld, valóban ügyes kommunikátor vagy. Gyakorlat teszi a mestert: készülj a várható kérdésekre frappáns és pontos válaszokkal. Ez tulajdonképpen egy szerep, de úgy kell előadnod magadat, hogy természetesnek és őszintének hasson, mert belülről fakad. Szakmai múltadból említs olyan eseteket, amikor írásban is csillogtattad kommunikációs képességeidet, és a vártnál kiválóbb eredményt értél el vele.

 

4. Időmenedzselés
Nagyon fontos tényező, mert aki nem tudja rangsorolni és delegálni a feladatokat, hamar maga alá temeti a munka. Készülj fel arra, hogy elmeséld, miként csoportosítod és súlyozod a tennivalókat, elsőbbséget adva a fontos és sürgős feladatoknak, hogyan osztod szét a kollégák között a projekt egyes elemeit, és milyen stratégiával kerülöd el, hogy szükségtelen tényezők elvonják a figyelmedet a célokról.

 

5. Önbizalom
Ha megvan a kellő önbizalmad, nyert ügyed van. Ha nincs, tegyél úgy, mintha lenne, ez is tanulható. Az egész megjelenésednek arról kell tanúskodnia, hogy „teljesen rendben vagy”. Elegáns öltözék, ápolt külső, egyenes tartás, határozott – de nem túl erős – kézfogás. Igyekezz természetes módon tartani a szemkontaktust: a zavart, lesütött szem, a kapkodó tekintet azt sugallja, labilis karakterről lehet szó, a merev nézés agressziót jelent. Ügyelj a testbeszédre, ezzel már az első pillanatokban sok dolgot elárulsz magadról.

Amikor készülsz az interjúra, mindvégig tartsd észben, milyen fontos, hogy a HR-es pozitív és megyőző képet kapjon a fejlett érzelmi intelligenciádról. Az esetek jelentős részében ugyanis nem a legképzettebb jelölt kapja meg a meghirdetett pozíciót, hanem az, akiről az interjúztató önkéntelenül azt gondolja: hm, ezzel az emberrel szívesen dolgoznék.

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


 


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen