A hálózatépítés az egyetlen ajtó, amely a rejtett munkaerőpiacra nyílik

szerző: Jobline
2018 október 19.

A megfelelő hálózatépítés a legjobb módja annak, hogy új munkát találjunk, mégis az emberek kb. 99%-a azt mondja, nem szívesen él a networking módszerével. Dave Denaro coach szerint még szuper készségekkel rendelkező, a „kapcsolatépítés a vesszőparipám” típusú értékesítők is így vannak ezzel.

A jó hálózat magában foglalja a kapcsolatot fejlesztő beszélgetéseket, melyek többnyire nem üzleti tranzakcióról szólnak. Míg egy interjú során a HR-es igazgató behív, és kérdéseket tesz fel, addig egy networking eseményen vagy egy informális interjún te hívod meg a menedzsert, és te teszed fel a kérdéseket. Legtöbbször „hallgatói üzemmódban” vagy, egyetértesz a vendéged megjegyzéseivel. Speciális kérdéseket teszel fel egy konkrét cél érdekében, nem beszélsz túl sokat, és nem is próbálod elfogadtatni magad. Hogy miért nem? Hiszen nem tudhatod, tud-e neked az illető állást kínálni.


Ehelyett kérdezhetsz a vállalatról, hogy lásd, a személyiségednek megfelel-e a hely, érdekes munkát végeznek-e ott. A hálózatépítő találkozó valódi célja, hogy minősítsd magadban a vállalatot.

Ha az ülés vége felé úgy érzed, hogy illene hozzád a cég, akkor megkérdezheted, hogy van-e szükség valakire, aki képes azt nyújtani, amit te. Ám tényleg csak ezen a ponton tedd fel ezt a kérdést, hiszen ekkorra már kiépítetted azt a kapcsolatot, amelyben te lehetsz önmagad ügyvédje.

 

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


Ha a partnered szerint van erre igény, megkérdezheted, van-e értelme a folyamat elindításának. Ha erre azt válaszolja, hogy nincs, kérdezd meg, tudna-e ajánlani hasonló cégeket, ahol szükség lehet rád. Ha pedig igen a válasza, olyan munkalehetőséget kaphatsz meg, amelyről még senki más nem tud, így hatalmas előnnyel indulsz a többi versenytársadhoz képest.


Ez az 5 taktikai tipp segíthet a hatékony hálózatépítésben a keresési kampányod részeként:

#1. Sorold fel azokat a cégeket, ahol dolgozni szeretnél. Ne aggódj, hogy még nincs náluk nyitott pozíció. Csak azonosítsd a megcélzott munkáltatókat.

#2. Jelölj ki egy személyt, akit ismersz ezeknél a vállalatoknál. A LinkedIn segítségével is kereshetsz kapcsolatokat, de érdemes beszélgetned barátokkal, ismerősökkel, szomszédokkal, klubtagokkal, közösségi szervezetekkel is.

 

 

Forrás: Jobline


t#3. Ne lépj érintkezésbe közvetlenül másodlagos összeköttetésekkel, hacsak nem ismered őket, inkább vedd fel a kölcsönös, első szintű kapcsolódást velük, és kérd meg őket arra, hogy járjanak el a nevedben. A hideghívás (amikor addig ismeretlen embereket hívsz fel) nagyon rossz (marketinges) taktika, próbáld meg inkább közvetlenül elérni azt a személyt, akivel találkozni szeretnél. Mondd el neki, mi a terved, és hogy szeretnél minél többet megtudni a cégről.

#4. Szervezz meg és bonyolíts le informális megbeszélést. Ez a megközelítés azért is működik, mert a vezetők nem hagyják, hogy a tehetségek kibújjanak a kezeik közül

#5. Ha több kontaktod is van egy cégnél, lépj kapcsolatba az összessel, és találkozz az elsővel, aki válaszol. Ezután kapcsolatba léphetsz több vezető pozícióban lévő emberrel is. Ne feledd, hogy ha több aktív kapcsolatod is van egy céggel, akkor az növeli az állásajánlatok esélyét.

A hálózatépítés az egyetlen ajtó, ami a rejtett munkaerőpiacra nyílik. Dönts úgy, hogy innentől fogva a stratégiai kapcsolatépítés is részét képezi majd az álláskeresésednek.

 


A Recruiter cikke nyomán


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen