Ezért kell introvertáltakat fölvenni extrovertáltak helyett – 9 jó ok is van rá

szerző: Jobline
2018 október 24.

Minden figyelem és dicsőség a pompásan önérvényesítő extrovertáltaknak jár, de ha azt akarod, hogy a munka rendesen el legyen végezve, sürgősen szerződtess egy introvertáltat.

Ha megkérdezünk egy igazgatót, milyen az ideális munkatárs, nagyjából a következőt válaszolja: „Kreatív, megbízható, jól kezeli a visszajelzéseket, könnyű motiválni, betartja a határidőket, kiváló csapatmunkát végez, érthetően kommunikál és szilárd etikai kódex szerint működik.”

Ebbe tényleg nehéz lenne belekötni, és most jön az érdekesség: több évtizednyi kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy az introvertáltak jobban megfelelnek ezeknek a kritériumoknak, mint az extrovertáltak.

Mégpedig ezért:

#1. Az introvertáltak kreatívabbak
A Perceptual and Motor Skills című szaklap szerint „a kreativitás nem más, mint az intelligens, nagyon aktív, érzelmileg komplex és rendkívül introvertált emberek problémamaegoldó reakciója”.

#2. Az introvertáltak egyenletesebben kreatívak
Két egymástól független, egyetemisták között végzett amerikai kutatás is arra az eredményre jutott, hogy míg az extrovertáltak fényes jókedvükben igen kreatívak tudnak lenni, az introvertáltak akkor is nagyon kreatívak, amikor legszívesebben eret vágnának magukon.

 


Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


 

#3. Az introvertáltak jobban kezelik a visszajelzéseket
Egy kutatásban azt vizsgálták, hogy az extrovertáltak, illetve az introvertáltak hogyan kezelik a pozitív, a negatív meg a semleges visszajelzéseket, és azt találták, hogy az introvertáltak a visszajelzés jellegétől függetlenül jobban reagálnak.

#4. Az introvertáltakat könnyebb motiválni
A Journal of Educational Psychology egy kutatást elemző cikke szerint „amikor az introvertáltak ismételt dicséretben részesültek, sokkal jobban nőtt a produktivitásuk, mint azoké az introvertáltaké, akiket negatív kritika ért, illetve azoké az extrovertáltaké, akiket szinté megdicsértek”.


 


#5. Az introvertáltak jobban betartják a határidőket
A Marylandi Egyetem kutatása szerint amikor váratlanul durva határidővel szembesülnek, az extrovertáltak hajlamosabbak lefagyni, míg az introvertáltak inkább lázas tervezésbe fognak, szorgosan begyűjtve az összes hasznosítható információt.

#6. Az introvertáltak hajlamosabbak az együttműködésre
Egyetemisták körében azt vizsgálták, ki hogyan működik, amikor valamilyen kérdést kell megvitatni a csoportban (például egy szakszemináriumon), és az az eredmény született, hogy az etxrovertáltak több vitát kezdeményeztek ugyan, de az introvertáltak hajlamosabbak voltak együttműködni egymással, hogy közös kreatív megoldást találjanak az adott problémára.

#7. Az introvertáltak inkább átgondolják a mondandójukat, mielőtt megszólalnak
Az extrovertáltak szeretnek gyorsan és hevesen beszélni – innen eredhet a másik hasába lyukat beszélő (és emiatt kevéssé szavahihető) sales-es szakember sztereotípiája. Az introvertáltak ehhez képest jobbára normális ütemben és megfontoltan beszélnek, derül ki a Journal of Personality című lapban közölt dolgozatból.

#8. Az introvertáltak kevésbé kedvelik a hangzatos, de semmitmondó szakzsargont, népszerű nevén az agresszív bullshitelést
Az Amszterdami Egyetem kutatása szerint az extrovertáltak vonzódnak az absztrakt – valójában semmit nem jelentő vagy nettó hülyeség – szakkifejezések használatához, míg az introvertáltak inkább konkrét, jól megfogható példákat hoznak fel érvelésük alátámasztására.

#9. Az introvertáltak kevésbé hajlamosak a devianciára
Az extrovertáltak hajlmamosabbak arra, hogy kavarodást idézzenek elő a munkahelyükön, hogy „legyen egy kis mozgás, történjen valami”. Az introvertáltak viszont annak örülnek, ha teljes nyugi van, mindenki azzal foglalkozik, amivel kell, és nem ugat bele valaki folyton a más dolgába. Ezt fejti ki az Applied Psychology cikke.


Az Inc. cikke nyomán


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen