Milyen súlyos kudarcot szenvedett el? Így felelj erre a csapdát rejtő interjúkérdésre

szerző: Jobline
2018 október 26.

Az állásinterjún a HR-es nagyon kíváncsi arra, milyen sikereket ért el a jelentkező a pályafutása során. Aztán megkérdezi, mikor vallott kudarcot. Ennek is megvan az oka, és előfordulhat, hogy a válasz dönti el, sikerül-e megkapni az állást.

Van olyan interjúztató, aki előzékenyen el is árulja, hogy a kudarcra vonatkozó kérdés a legfontosabb a beszélgetés során. Előfordulhat, hogy ettől az álláskereső csak még jobban megzavarodik. Hát nem a siker a fontos, az, hogyan tudja legyőzni az akadályokat, és éri el az áhított célt? De igen, és éppen ezért firtatják, hogyan bánik a kudarccal.


Mit akarnak kideríteni a kudarcra vonatkozó kérdéssel?

 • Az álláskereső képes-e tanulni a bukásból, miután felállt, és leporolta magát?
 • Elég stabil-e az önismerete ahhoz, hogy beismerje a hibáját vagy felfedezze a gyenge pontját?
 • Mer-e kockáztatni, hogy az újabb és újabb kudarcok tanulságait hasznosítva sikereket érjen el?
 • Mit gondol az álláskereső a kockázat, a kudarc és a siker viszonyáról?

Akit ugyanis soha nem ért kudarc, az valószínűleg nem mer kockázatos döntéseket hozni, hanem biztonsági játszmákban gondolkodik, ezért attól lehet tartani, hogy a siker is elkerüli.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


 

Hogyan NE válaszolj a kérdésre?

Sok álláskereső nincs felkészülve a kudarcra vonatkozó kérdésre – mert nem olvas olyan cikkeket, mint ez –, ezért megdermed pár pillanatra, aztán zavartan megpróbálja kivágni magát. És rossz választ ad. Például olyasmit mond, hogy „szerencsére nem ért még említésre méltó kudarc, mert elég sikeres vagyok a szakmámban, és felkészülök a váratlan fordulatokra”.

Ez a kétségbeesett próbálkozás a rendes válasz elkerülésére kiábrándítja az interjúztatót. A következőket gondolhatja:

 • A jelöltből valószínűleg hiányzik a kellő önismeret és nem tud elég gyorsan fejlődni.
 • Lehet, hogy kész csődtömeg, ezért a kudarcokat el akarja titkolni, hogy jobb színben tüntesse fel magát.
 • Azért nincsenek kudarcai, mert szürke kisegér, aki mindig a tanköny szerint jár el, és még véletlenül sem próbálkozik eredeti ötletek megvalósításával.

Ám az is nagy hiba, ha az álláskereső vesz egy mély levegőt, és teljes őszinteséggel előadja pályafutása legnagyobb kudarcát, amivel tényleg komoly problémát okozott. Ebből az derülhet ki, hogy hebehurgya módon képes felelőtlen döntéseket hozni, és legközelebb esetleg akkora hibát vét, hogy csődbe viszi vele a céget.


 
Tehát hogyan válaszoljunk helyesen a kudarcra vonatkozó kérdésre?

Mindenképpen készüljünk egy jó kis kudarctörténettel az interjúra! Ez akkor éri el a kellő hatást, ha az derül ki belőle, mennyire találékonyak és hatékonyak vagyunk a veszély árnyékában, és hogyan gazdagodunk azáltal, hogy tanulunk a hibáinkból.  
Milyen a jó kudarctörténet?

 • Legyen valódi kudarc. Ne olyasmit mondj, hogy „40 százalékkal akartam növelni az eladási mutatókat, de csak 32 jött össze, és ez számomra kudarc”. Ez igazából dicsekvés, és máris elvágtad magad a HR-es előtt.
 • Ne legyen személyes hiba. Ha azt mondod, hogy „nagyon berúgtam, és emiatt másnap reggel lekéstem egy fontos értekezletet”, hiába vagy őszinte, rossz színben tünteted fel magad.
 • Jó irány, ha valamilyen közös kudarcról számolsz be, amit egy csapat tagjaként éltél át. Ilyenkor megoszlik a felelősség, ugyanakkor arra vigyázz, hogy ne hibáztasd túlságosan a többieket, ismerd be, hogy a megfelelő mértékben te is vétkes voltál.
 • Hangsúlyozd, mit tanultál belőle. Olyan legyen a kudarctörténet, hogy a végén győztesen állsz ország-világ előtt, mert fontos tapasztalatokkal gazdagodtál, amelyek kikövezik számodra az utat a siker felé. Tehát mindenképpen legyen hepiend!

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen